Dr. B. (Bariș) Çağlar

Dr. B. (Bariș) Çağlar

Profiel

Expertise

Zijn onderzoek ligt op het snijpunt van de fysica van de verwerking, in-situ monitoring, karakterisering en computationele hulpmiddelen om gebruik te maken van optimalisatie en technieken voor machine learning. Hij doet onderzoek naar het begrijpen, voorspellen en beheersen van de fenomenen die geassocieerd met de productie van composieten. Zijn onderzoek draagt bij aan de ontwikkeling van efficiënte processen voor de volgende generatie smart-composieten met een kleinere CO2-voetafdruk en verbeterde circulariteit.

Zijn recente onderzoeksactiviteiten omvatten:

  • Ontwikkeling van in-situ technieken voor monitoring van vloeistof-structuur interactie en het gebruik ervan voor het begrijpen van dual-scale stroming, vorming/transport van lege ruimtes (void), vervorming
  • (Machine learning versnelde) fysica gebaseerde modellering en optimalisatie van composiet productieprocessen
  • Multifunctionalisering van composieten voor verbeterde thermische prestaties en detectie
  • Snelle en energie-efficiënte productie via frontale polymerisatie

Prijzen

Koç University Academic Excellence Award - 2017

Belangrijkste Publicaties

  1. Caglar B, Esposito W, Nguyen‐Dang T, Laperrousaz S, Michaud V, Sorin F. Functionalized Fiber Reinforced Composites via Thermally Drawn Multifunctional Fiber Sensors. Advanced Materials Technologies. 2021; 6(3):2000957.
  2. Caglar B, Tekin C, Karasu F, Michaud V. Assessment of capillary phenomena in liquid composite molding. Composites Part A: Applied Science and Manufacturing. 2019; 120:73-83.
  3. Daelemans L, Tomme B, Caglar B, Michaud V, Van Stappen J, Cnudde V, Boone M, Van Paepegem W. Kinematic and mechanical response of dry woven fabrics in through-thickness compression: Virtual fiber modeling with mesh overlay technique and experimental validation. Composites Science and Technology. 2021; 207:108706.
  4. Salvatori D, Caglar B, Teixidó H, Michaud V. Permeability and capillary effects in a channel-wise non-crimp fabric. Composites Part A: Applied Science and Manufacturing. 2018; 108:41-52002E.

Biografie

Tijdens zijn PhD-studie aan de Koç University (Istanbul, Turkije), werkte Baris aan de interactie tussen vloeistof en structuur in productie van composieten. Hij kreeg ook een Swiss Government Excellence Scholarship om te werken aan de karakterisering en productie van zelfhelende composieten aan het Polymer and Composite Technology Lab aan het Swiss Federal Institute of Technology (EPFL, Lausanne, Zwitserland). Tussen 2017 en 2021 voltooide hij zijn postdoctoraal onderzoek aan het Laboratory for Processing of Advanced Composites aan de EPFL. Gedurende deze periode werkte hij aan projecten op meerdere lengteschalen, variërend van in-situ beoordeling van stromingsdynamica in poreuze media op meerdere schalen (vezel- tot weefselschaal) tot procesontwikkeling voor hoogvolume productie van lichtgewicht thermoplastische composieten (couponniveau) tot ontwerpoptimalisatie van hybride metaal-composietstructuren (tot op componentniveau). Vanaf april 2021 is hij assistant professor bij de Aerospace Manufacturing Technologies groep aan de TU Delft.

Lees meer

Publicaties

Nevenwerkzaamheden