Ing. D.J. (Dirk Jan) Ligtenbelt

Ing. D.J. (Dirk Jan) Ligtenbelt

Profiel

Biografie

Mijn naam is Dirk Jan Ligtenbelt, de 55 gepasseerd, en per 1 november 2008 werkzaam als collectie-/informatiespecialist chemie, chemische technologie en biotechnologie bij TU Delft Library. Mijn achtergrond is chemie en wiskunde/informatica, beide op HBO-niveau. Daarnaast heb ik een post-HBO/WO opleiding informatiekunde gevolgd en afgerond.
Sinds september 2013 ben ik medewerker van de productgroep Research Support van de afdeling Library Services & Products. Ik ben vanaf de start betrokken bij het Research Support (RS) Portal project, nu voornamelijk wat betreft het werkpakket portalteksten en als testcoördinator. Daarnaast voer ik literatuuronderzoeken uit, voornamelijk in het kader van (mogelijke) patentaanvragen en in samenwerking met de TU onderzoekers. Ook ben ik betrokken bij het ontwikkelen en opzetten van diensten op basis van datamining, tekstmining en bibliometrische analyses. Dit onder meer naar aanleiding van vragen van en zoveel mogelijk in samenwerking met de TU onderzoekers.
In het kader van informatievaardigheidstrainingen ben ik betrokken bij het verder ontwikkelen van en ben ik één van de leiders van de workshop "How to manage your research information" voor PhD-kandidaten van Graduate School.

Naast deze werkzaamheden ben ik lid van het Lokaal Overleg, waarin ik de vakbond CNV Publieke Zaak vertegenwoordig. 

Voordat ik naar Delft kwam heb ik eerst 11 jaar gewerkt als onderzoeker op het gebied van vuurvaste materialen bij Billiton Research te Arnhem, een niet meer bestaande dochtermaatschappij van Shell, en daarna 16 jaar als informatiespecialist chemie en milieu bij KEMA te Arnhem. 

Ik ben zeer geïnteresseerd in het gebruik van sociale media (LinkedIn, Facebook, Twitter, Yammer), zowel professioneel als privé en ben nog steeds druk bezig mijn netwerken uit te breiden. Ook maak ik intensief gebruik van Web 2.0 applicaties (Pocket, EverNote, DropBox, Box, Google Drive, OneDrive, NetVibes, Mega).

Expertise

  • (Patent)Literatuuronderzoek
  • Datamining en tekstmining / Bibliometrische analyses
  • Graduate School workshops informatievaardigheden
  • Collectieontwikkeling
  • Kennismanagement
  • Web 2.0 / Sociale media
  • Lid van Lokaal Overleg

Projecten

  • Research Support Portal
  • Datamining en tekstmining / Bibliometrische analyses

Lees meer