Ir. E. Mlecnik

Ir. E. Mlecnik

Profiel

Link naar publicaties

Google Scholar

ResearchGate

Pure

Biografie

Erwin Mlecnik is universitair docent bij de sectie Real Estate Management van de Afdeling Management in the Built Environment van de Faculteit Bouwkunde.

Hij heeft meer dan 25 jaar werk- en onderzoekservaring over duurzaam bouwen en innovatie. Hij is ook lid van diverse werkgroepen van het Internationaal Energie Agentschap.

Erwin Mlecnik was van 2008 tot 2017 onderzoeker bij de sectie Duurzame Woningkwaliteit van de Afdeling OTB van de Faculteit Bouwkunde. In 2013 behaalde hij daar zijn doctoraatstitel met het proefschrift "Innovation Development for Highly Energy-efficient Housing".

Mlecnik was stichter, coördinator en senior expert R&D bij het Vlaamse Passiefhuis-Platform vzw, een non-profit organisatie gespecialiseerd in de kennisverspreiding m.b.t. zeer energiezuinige gebouwen. Hij was vroeger tevens R&D verantwoordelijke bij Energie Duurzaam vzw en het studiebureau Cenergie cvba dat zich specialiseerde in de ontwikkeling van energiediensten. Daarvoor werkte hij als onderzoeker aan de universiteiten van Palermo, Montpellier en Brussel.  Hij behaalde in 1992 met grote onderscheiding het diploma van burgerlijk ingenieur-architect op de Vrije Universiteit Brussel.

Meer informatie

Projecten

Huidige projecten:

  • Interreg2Seas - Triple-A: Stimulating the Adoption of low-carbon technologies by home-owners through Awareness and easy Access  (Projectleider)
  • International Energy Agency - EBC Annex 75 - Cost-effective Building Renovation at District Level Combining Energy Efficiency & Renewables  (nationaal vertegenwoordiger)

Enkele recente projecten:

  • International Energy Agency - EBC Annex 67 - Energy Flexible Buildings  (nationaal vertegenwoordiger)
  • Intelligent Energy Europe - COHERENO: Collaboration for housing nearly zero-energy renovation (Lead Partner)
  • ERACOBUILD - One Stop Shop: From demonstration projects towards volume market: Innovations for sustainable renovation (Lead Partner)
  • Federal Science Policy - LEHR: Low Energy Housing Retrofit (Lead Partner)
  • Intelligent Energy Europe - PEP: Promotion of European Passive Houses (Partner)

Expertise

Keywords:energietransitie, projectbeheer, innovatieprocessen, bedrijfsmodellen, lokaal beleid

Ik onderzoek en ontwikkel transities in de bouw, in het bijzonder met betrekking tot het de marktontwikkeling van duurzame bouwconcepten (passiefhuizen, nulenergiegebouwen, energieflexibele gebouwen en buurten, circulaire gebouwen) en procesinnovatie (adoptie van innovatie, bedrijfsmodellen en besluitvormingsprocessen). Mijn interessegebieden zijn het bevorderen van samenwerking in de bouwsector, onderzoek naar gebruikerservaringen, en het definiëren van een innovatief aanbod en beleid voor nieuwbouw, renovatie of projectontwikkeling. Verder vind ik het een uitdaging om bedrijven en studenten te leren hoe ze aan de hand van nieuwe business modellen complexe markten kunnen verkennen.

Lees meer

Publicaties

Media

Meer media