mr.dr. H.D. (Hendrik) Ploeger

mr.dr. H.D. (Hendrik) Ploeger

Profiel

Expertise

Datagedreven stad, open data, vastgoedrecht, grondboekhouding, fundamentele rechten, juridische aspecten van drijvend bouwen, ondergronds bouwen, 3D en 4D kadaster.

Projecten

Actuele projecten:

 • Aanpassing van het BW voor de juritectuur van drijvend bouwen
 • Interorganizational collaboration in the governance of subsurface infrastructure networks (SUBIN)

Biografie

Hendrik Ploeger (1965) is afgestudeerd in Nederlands recht aan de Universiteit Leiden en in notarieel recht aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.
In 1997 voltooide hij zijn proefschrift op het gebied van grondbezit en de horizontale splitsing van eigendom. In datzelfde jaar deed hij aan het E.M. Meijers Institute of Legal Studies van de Universiteit Leiden een rechtsvergelijkend onderzoek naar de aanleg van boortunnels en de rechten van grondeigenaren.

Na een carrière van assistent-in-opleiding, onderzoeker, docent en universitair docent aan diverse onderdelen van de faculteit rechtsgeleerdheid van Universiteit Leiden, maakte hij in 2001 de overstap naar de Technische Universiteit Delft. Na verbonden te zijn aan de afdeling Geodesie (faculteit GiTG), het onderzoeksinstituut OTB is hij nu universitair hoofddocent bij de afdeling Urbanism van de faculteit Bouwkunde.  Vanaf 2009-2019 werd hij tevens bijzonder hoogleraar onroerend goedrecht de Vrije Universiteit, Amsterdam.

De afgelopen jaren publiceerde hij op het gebied van de datagedreven stad, open data, vastgoedrecht, grondboekhouding & land administratie en mensenrechten.

Hij is lid van de redactionele adviesraad van het International Journal of Law in the Built Environment (Emerald Group Publishing).

Lees meer

Publicaties

Media

Meer media

Prijzen

 • 2018

  Best paper award

  Best paper award for the paper “Designing Open Spatial Information Infrastructure to Support 3D Urban Planning in Jakarta Smart City”, presented at the GeoDelft conference, a conference consisting of the ISPRS TC IV ‘Spatial Information sciences’ Symposium, the 13th International 3D GeoInfo Conference, the 6th International FIG Workshop on 3D Cadastres, and the 3rd International Conference on Smart Data and Smart Cities.

 • 2011

  World-wide inventory of the status of 3D-cadastres in 2010 and expectations for 2014


  Article of the month 2011 selected by the FIG because of the increased interest on 3D-cadastres

Meer prijzen