M.J. (Martijn) Wiarda

M.J. (Martijn) Wiarda

Profiel

Biografie

Martijn Wiarda werkt als een promovendus in de sectie Economie van Technologie en Innovatie waar hij onderzoek doet naar het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Innoveren. In 2022 spendeerde hij 6 maanden in Parijs om onderzoek te doen in Sciences Po. Martijn behaalde diploma's in Werktuigbouwkunde (BSc, 2016) en Innovatiewetenschappen (MSc, 2019). Hij werkte als ingenieur en als pre-incubatie manager in de startup wereld voordat hij aan zijn promotieonderzoek begon.

Projecten

Martijn is onderdeel van drie onderzoeksprojecten: het H2020 'Co-Change' project waar hij onderzoekt hoe organisaties maatschappelijk verantwoordelijker kunnen innoveren; het H2020 'PRO-Ethics' project waar hij focust op het inclusiever maken van onderzoekfinanciering; en het ISO 'Climate adaption standards for sea-level rise' project waar hij onderzoekt welke klimaatadaptatie maatregelen (bijv. risico analyses) op globaal niveau gestandaardiseerd kunnen worden voor veiligere kustgebieden. 

Expertise

Martijn focust zich op het onderwerp Maatschappelijk Verantwoord Innoveren in de context van maatschappelijke uitdagingen. Hij streeft beter te begrijpen of, en hoe, actoren gezamenlijk maatschappelijke uitdagingen kunnen adresseren door middel van inclusieve, anticiperende, reflexieve, en responsieve benaderingen voor onderzoek en innovatie. Enkele sleutelvragen waar hij mee worstelt zijn: Hoe kunnen de principes van Maatschappelijk Verantwoord Innoveren worden geĆÆnstitutionaliseerd? Wat voor uitdagingsgeleide innovatiebeleidsvormen zijn nodig om actoren te mobiliseren? Hoe kunnen we omgaan met conflict? Hoe kunnen we gezamenlijk innovatie normaliseren op een verantwoorde wijze?


Prijzen

Samen met zijn medestudenten was Martijn in 2019 genomineerd als beste extra curriculaire student van de Utrecht Universiteit. Deze nominatie ontvingen zij voor hun bijdrage aan het regionale ondernemers ecosysteem. Zo hebben zij de universiteit-brede studentenvereniging 'UtrechtInc Students' opgezet om studenten te verbinden en high-tech studenten startup te ondersteunen.

Lees meer

Publicaties

Nevenwerkzaamheden