M. (Mark) Schelbergen MSc

M. (Mark) Schelbergen MSc

Profiel

Biografie

Mark heeft zijn Master behaald aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Tijdens zijn Master is zijn interesse in windenergie aangewakkerd. Na een aantal jaar gewerkt te hebben voor start-ups, is hij teruggegaan naar de TU Delft om een PhD te starten. Het onderwerp van zijn PhD project is airborne wind energy (AWE), waarvoor hij meer gedetailleerde methodes ontwikkelt voor het berekenen van de energieopbrengst van AWE systemen. Deze systemen maken gebruik van vliegers om energie uit de wind te halen op grote hoogtes. Hij maakt gebruik van historische wind data en vlucht data uit experimenten om de rekenmodellen van het windaanbod en vliegmechanica te verbeteren. De vliegers waarin hij voornamelijk in geïnteresseerd is, lijken veel op kitesurf kites maar dan een stuk groter. In zijn onderzoek werkt hij nauw samen met de start-up Kitepower B.V. Buiten werktijd is Mark vaak buiten te vinden om te surfen, klimmen, mountainbiken, of met vrienden op het strand.

Lees meer

Publicaties

Media

Prijzen

 • 2021-2-11

  The Open Initiative Trophies

  A special mention was given to Mark Schelbergen;
  Mark Schelbergen is a PhD student in aerospace and engineering, who is very much en-gaged in the open science aspects of his project in wind energy and beyond. He has systematically published in open access and has compiled an impressive portfolio of publicly available software and data, encouraging also others to contribute. As a result of these open activities, Mark is at the center of several international research collaborations. With his inviting attitude, he is setting a great example of how open science can be practically implemented.

  From the jury report: ‘Mark is strong in raising awareness with his peers. As a PhD student, he is even active in creating open pre-university courses. This asks for special encouragement!’
  Open Science Festival