Samen met Intel proosten op een qubit

De nieuwe bouwstenen van de quantumcomputer van de toekomst, die uit een van de huidige chipfabrieken rollen. Onderzoekers van QuTech — een samenwerking tussen de TU Delft en TNO — en Intel lieten zien dat dit mogelijk is. Ze bereikten dit technische hoogstandje door nauw samen te werken en veel kennis uit te wisselen, zodat ze online met champagne op deze mijlpaal konden proosten.

Op het eerste gezicht zien de gebouwen van Intel vlakbij de Amerikaanse stad Portland er nogal saai uit. Het lijken wel grote, grauwe schoenendozen, die als opslagplaats dienen voor pakketjes of levensmiddelen. Geen plek waar je baanbrekend technologisch onderzoek verwacht. Toch is dit precies wat je binnen de grijze muren aantreft. Hier maakt Intel namelijk niet alleen chips, die ervoor zorgen dat jouw smartphone en laptop werkt, maar ontwikkelen ze ook de bouwstenen van de quantumcomputer. Dat is de computer van de toekomst. En ze doen dat in samenwerking met QuTech.

Samen hadden de Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers de afgelopen jaren een missie. Ze wilden met de huidige technieken qubits printen op silicium. Die qubits zijn de bouwstenen van de quantumcomputer, waarmee je in de toekomst nog veel sneller berekeningen doet. “Nu nog werken onderzoekers vooral met qubits in laboratoria. Om de quantumcomputer mogelijk te maken, wil je ze op een toegankelijke manier produceren. Door samen te werken met Intel wilden wij laten zien dat we met de huidige manier van chips maken ook qubits kunnen printen. Dat brengt de quantumcomputer een belangrijke stap dichterbij, omdat je dan met de huidige faciliteiten werkt”, zegt Anne-Marije Zwerver van QuTech, die met haar collega Tobias Krähenmann aan de slag ging.