Rollen verkennen

Bij het maken van een loopbaankeuze is het goed meer te weten over jezelf,  te weten welke beroepen een goede match zijn, elk van de opties te onderzoeken en de beste te kiezen, en vervolgens een paln te maken om je doel te bereiken.

Klinkt simpel, toch? Er zijn honderden beroepen waaruit je kunt kiezen, dus het kan lastig zijn om er één te kiezen - vooral alsje  geen idee hebt wat je wilt doen of als je juist heel veel interessant vindt. Het is daarom belangrijk om de tijd en moeite te nemen om je opties te onderzoeken.

Begin met de basis

Een goed begin is het maken van een lijst met loopbanen die je interessant lijken en die ook bij je te lijken passsen. 

Vervolgens verzamel je  basisinformatie over elke functie op je lijst. Begin met het verzamelen van basale feiten die je de mogelijkheid bieden je lijst in te korten.  Kijk bijvoorbeeld naar uitgebreide functieomschrijvingen en arbeidsmarktinformatie, inclusief arbeidsmarktperpectief, mediaan salaris en opleidings- en ervaringseisen.

Met deze feiten op een rij zullen een aantal functies al afvallen. Dit kan om verschillende redenen zijn. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde taken die bij een funcite horen niet zien zitten, of je voldoet nog niet aan de vooropleiding- en /of ervaringseisen. Het salaris kan lager liggen dan je had gedacht of gewenst, of de arbeidsmarktvooruitzichen zijn niet rooskleurig. Na dit eerste vooronderzoek heb je een beperktere lijst over.

Ga de diepte in

Nu wordt je onderzoek intensiever. Je zult er achter willen komen wat het werk in het vakgebied echt in houdt voor je er echt gaat werken. De beste manier om daar achter te komen is om te praten met mensen die de funcite die je op het oog hebt al doen.

  1. Bepaal wie in je netwerk mensen kent die in het vakgebied of vakgebieden waar je geïnteresseerd bent werkt, of wie relaties heeft die dat doen.
  2. Maak afspraken voor een informeel informatief gesprek met iedereen die ervaring heeft in een rol of funcite die je overweegt. Degenen met de meest recentere ervaring, zullen het meest relevant zijn.
  3. Overweeg een stage te doen in een werkveld en op die manier ervaring op te doen.

Na deze meer intensieve fase zou je een beter idee meoten hebben welke loopbaan goed bij je past. Als je nog steeds niet kunt beslissen, probeer dan je frustraties opzij te zetten en je nog meer te verdiepen in de opties die nu nog open staan. Je hebt misschien nog meer informatie nodig, of je wilt nog meer gesprekken voeren, Ga net zo lang door tot je met een goed gevoel een beslissing kunt nemen.

Loopbaan matching tools

Er zijn ook diverse loopbaan matching tools online te vinden die suggesties doen voor functies of banen op basis van de antwoorden die je geeft op gestelde vragen. Ook de internationale tools kunnen interessant zijn.