6. Prioriteiten stellen

Videotekst

Vrienden, studie, familie, huishouden, toetsen, werken, sport… Hoe redden we het toch allemaal? Doe als Eisenhower …. president van de VS, generaal, golfer, olieverfschilder…. En king of prioritiesZijn truc? Onderscheidend vermogen tonen. Bepalen hoe belangrijk en/of urgent iets is. En daar je handelen op afstemmen. Hij kon daardoor buitengewoon productief zijn.

Het Model kent vier categorieën:

UrgentNiet Urgent
Belangrijk12
Niet Belangrijk34


Categorie 1. [Belangrijk en Urgent]
‘Er gaat iemand dood en er is brand’. Je moeder met een hartinfarct, sommige telefoongesprekken en sommige (niet alle) deadlines. Als je hier te lang in blijft, raak je oververmoeid of uitgeput. Kijk wat je nodig hebt om de urgentie en het belang te verminderen: hulp van anderen, een planning, drastische maatregelen?

Categorie 2 [Belangrijk maar niet urgent]
Vrienden, relaties, nieuwe vaardigheden, verplichte onderwijsonderdelen, voorbereiden op presentaties of toetsen. Maar ook: ontspanning, toewijding, een bijdrage leveren aan je omgeving, je gezondheid. Allemaal belangrijk, maar niet urgent.

Dit is het gebied waar je het meeste wilt zijn. Leer om te focussen op deze doelen en activiteiten.

Categorie 3. [Niet Belangrijk, wel Urgent]
Alle ‘belangrijk-belangrijk-maar-niet-heus-zaken’: de meeste telefoontjes, de meeste vergaderingen, de meeste onderbrekingen. Ook wel ‘het gebied van de misleiding’ genoemd. We doen alsof deze zaken urgent zijn. We vinden de spanning fijn, het creëert een zekere sense of urgency en een gevoel van dat we er toe doen. Maar eigenlijk niet belangrijk dus.

Categorie 4. [Niet Belangrijk – Niet Urgent]
Dit veld gaat over alle onzin en verspilling in ons leven. Dit is het gebied waar we naartoe vluchten als we het allemaal niet meer aan kunnen. We denken dat we hier kunnen uitrusten. Maar dat is een illusie. Het is tijdverspilling.

Oefen je onderscheidend vermogen en handel daarnaar. Je voelt je meer ontspannen en krijgt meer gedaan.

UrgentNiet Urgent
Belangrijk1. Manage2. Focus
Niet Belangrijk3. Vermijd4. Beperk 

 

Zelf aan de slag