Reflecteren en registreren

Het ontwikkelen van vaardigheden is niet alleen een kwestie van iets ondernemen en ervaring opdoen. Werkgevers waarderen de activiteit, maar wat ze echt willen zien is wat je ervan geleerd hebt en hoe de activiteit je manier van denken heeft be├»nvloed. 

Wanneer je jezelf aanleert om tijdens je studie korte notities te maken over je ervaringen en deze bewaart in een notitieboekje, bestand, online portfolio, of iets dergelijks, stimuleer je jezelf om de verwerving en de ontwikkeling van vaardigheden te benoemen en erop te reflecteren. Wanneer je later terugkijkt, staan er zeker details in je notities die je anders vergeten zou zijn. En je hebt meteen betrouwbare informatie voor een sollicitatiebrief of -gesprek.

Continue professionele ontwikkeling (CPO) wordt een steeds belangrijkere manier voor bedrijven om medewerkers te helpen met de ontwikkeling en documentatie van hun leerproces. CPO en het bijhouden van gegevens is ook een verplicht onderdeel van het lidmaatschap van veel beroepsorganisaties.

Hieronder vind je een aantal websites die betrekking hebben op CPO voor werknemers. Deze kunnen je een idee geven van het soort eisen dat daarbij wordt gesteld. Ook kun je er sjablonen vinden die je kunt gebruiken als basis voor je eigen dossiers. 

Aanbevolen activiteiten

Als hulp om te reflecteren op gebeurtenissen kun je het Logboek reflectief leren gebruiken als stimulans om je denkprocessen te documenteren. 

/* */