BSc Maritieme Techniek
De bacheloropleiding Maritieme Techniek (MT) duurt drie jaar. Daarna kun je kiezen voor een van de masteropleidingen. In de bacheloropleiding volg je een breed scala aan vakken. In de diverse vakken en in de ontwerpprojecten leer je de basiskennis die elke scheepsbouwkundige nodig heeft.
Tijdens de bacheloropleiding heb je de mogelijkheid om een minor te volgen van 30EC. De BSc-opleiding rond je af met een eindopdracht. Daarna mag je jezelf Bachelor of Science (BSc) noemen.

-
Studiejaar 2022-2023:
Hier vind je het archief van de onderwijsprogramma BSc Maritieme Techniek.
-
- Overgangsregeling BSc-Wb/MT2012 ==> BSc-Wb/MT2015
Bovenstaande regeling is vooral van toepassing voor studenten die het oude bachelorprogramma 2012 (jaar 1) - 2013 (jaar 2) - 2014 (jaar 3) nog willen afronden. - Overgangsregeling BSc-Wb2015 ==> BSc-Wb2016
Bovenstaande regeling is alleen van toepassing op bachelor studenten WB en behelst de veranderingen binnen de modules van stromingsleer en thermodynamica. - Overgangsregeling BSc-Wb/MT2016 ==> BSc-Wb/MT2017
Bovenstaande regeling is ontstaan na opschoning van de Bachelorprogramma's, ook i.v.m. de aanmeldplicht voor het onderwijs.
- Een overzicht van de wijzigingen binnen de overgangsregeling voor het tweede studiejaar 2015-2016, ten opzichte van het tweede studiejaar 2014-2015, vind je terug in de Uitvoeringsregeling van de opleiding. Deze is terug te vinden bij de Bachelor Reglementen.
- Overgangsregeling BSc-Wb/MT 2016-2017
Als gevolg van wisseling Analyse 2 <==> Analyse 3 van/naar jaar 1 <==> jaar 2 - Overgangsregeling BSc-Wb/MT 2018-2019
Als gevolg van hergroepering Analyse en Lineaire Algebra in jaar 1 - Overgangsregeling BSc-Wb 2018-2019
als gevolg van wissel SR2 <=> Signaalanalyse
- Overgangsregeling BSc-Wb/MT2012 ==> BSc-Wb/MT2015
-
Hoorcolleges worden, afhankelijk van de locatie waar ze worden gegeven, niet standaard opgenomen. We benadrukken dat dit een (vrijblijvende) service is.
Hoorcolleges worden enkel opgenomen voor de Bachelor en alleen wanneer het vak inhoudelijk dusdanig is veranderd dat de hoorcolleges de stof niet meer dekt. Ook kan er op verzoek van een verantwoordelijk docent of door de opleidingsdirectie worden verzocht om een nieuwe reeks op te nemen wanneer deze bijvoorbeeld onvolledig is of de kwaliteit beter kan.
Alle opgenomen hoorcolleges worden gebundeld op vakniveau en weergegeven in collegerama.
-
Boeken kun je bestellen via de online boekenwinkel van de studievereniging van Maritieme Techniek, Gezelschap Froude. Alle benodigde boeken kun je ook terugvinden door de vakken op te zoeken in de Studiegids en dan naar het kopje 'Literatuur en studiemateriaal' te gaan. Het is belangrijk dat je op eerste dag van elk vak al beschikt over de boeken die je in het dat blok nodig hebt.
-
De onderwijs- en tentamenroosters van de bacheloropleiding Maritieme Techniekkun je terugvinden via de roosterpagina van de TU Delft: MyTimetable. Vanaf midden augustus kun je daar de informatie over het eerste semester (kwartaal 1 en 2) vinden via: Add timetable – Programme of Study – 3mE – “3mE-BSc-MT-jr 1”. Meer informatie over het rooster vind je de TUD rooster pagina.
Belangrijke opmerkingen
- Voor actuele locatie en tijden voor tentamens dien je MyTUDelft te raadplegen.
- Een indicatie van hertentamens in de zomerperiode kun je terug vinden in MyTUDelft of MyTimetable. Let op: MyTUDelft is leidend.
- Alle tentamenlocaties zijn 1 week voorafgaand aan het tentamen definitief en vermeld in MyTUDelft.
- Uitsluitend de in MyTUDelft vermelde tijd(en) en locatie(s) zijn op de tentamens van toepassing.
-
Voor het volgen van het onderwijs op onze faculteit 3mE aan te raden om te kunnen beschikken over een laptop in de colleges/werkgroepen en tijdens de projecten, voor studenten in het eerste jaar van de BSc opleiding kun je bijna niet zonder. Je bent dan niet afhankelijk van openingstijden van computerruimtes of beschikbaarheid van een computer in drukke periodes (tentamenperiodes of deadlines voor verslagen bijvoorbeeld).
- De TU Delft kent een laptopproject
- Benodigde software is te downloaden via de software pagina van het laptopproject en via de blackboard download pagina. Voor meer informatie scroll naar beneden
Bij de TU Delft geldt een bindend studieadvies (BSA) voor alle bacheloropleidingen. Dit betekent dat je in het eerste collegejaar tenminste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC.
Wanneer je deze norm niet haalt dan wordt de inschrijving aan het einde van het collegejaar automatisch beëindigd en kun je je daarna vier jaar lang niet inschrijven voor dezelfde opleiding. Uiteraard krijg je gedurende het collegejaar tussentijdse adviezen en studiebegeleiding.
Mocht je je hebben ingeschreven voor twee opleidingen aan de TU Delft, dan geldt voor beide opleidingen afzonderlijk een bindend studieadvies.
Voor de opleidingen Maritieme Techniek en Werktuigbouwkunde geldt een gezamenlijk bindend studieadvies. Dit betekent dat je bij een negatief advies voor één van deze opleidingen je vier jaar lang ook niet bij de andere opleiding kan inschrijven.
TU Delft bachelor opleidingen kennen de major-minorstructuur. De major-minorstructuur biedt je optimale flexibiliteit bij het inrichten van je studie. De major is de kern van je opleiding en omvat het grootste gedeelte van de totale opleiding. In het 3e jaar van je BSc kies je een minorprogramma (30 EC) waarmee je je kunt verbreden of jezelf juist specialiseren.
-
Als student kun je minors volgen bij de TU Delft. Voor al deze thematische minors hoef je geen individuele minor aanvraag te doen. Je dient de minor in zijn geheel af te ronden wil je de studiepunten toegekend krijgen.
Voor meer informatie en oriëntatie over alle (thematische) minormogelijkheden ga je naar minors.tudelft.nl
-
Zoek een minor op bij een andere Nederlandse universiteit van minimaal 30 EC. Deze vraag je via dezelfde procedure aan als voor de individuele minor.
-
De faculteit heeft enkele plekken beschikbaar om je minor te behalen bij een partner universiteit. Meer informatie kun je hierover vinden via studyabroad.3me.tudelft.nl. (Een minor in het buitenland wordt gezien als individuele minor).
-
Overweeg je een Individuele minor en ben je nog op zoek naar leuke aanvullende vakken? Misschien is Virtual Exchange iets voor jou en valt dit mooi samen in een samenhangend vakkenpakket. Meer informatie vind je hier.
-
Een individuele minor is een minor die je zelf samenstelt op basis van een samenhangend programma van vakken (30EC) op een bepaald BSc niveau. De inspanning voor het samenstellen van een individuele minor ligt bij jouw als student. De aanvraag dient voor aanvang van de minor te zijn goedgekeurd. Wanneer je te laat bent wordt je individuele minor niet goedgekeurd.
Meer informatie over de procedure en vereisten vind je terug op de website van de examencommissie.
Het Bachelor Eindproject wordt tweemaal per jaar aangeboden, respectievelijk start deze in het 1e semester en in het 2e semester. Je meldt je in MyTUDelft aan. Meer informatie over het eindproject vind je in de studiegids.
- MT3BEP (12 EC)
Voor de aanmeldperiode verwijzen we je naar de pagina Aanmelden voor bachelor onderwijs.
Aanmelden voor het bachelor eindproject gebeurt via MyTUDelft. Schrijf je ook in voor het project als je nu nog niet voldoet aan de toelatingseis, maar verwacht hier wel aan te gaan voldoen.
Wanneer je alle vakken hebt gehaald, kun je je Bachelorsdiploma aanvragen via het Aanvraagformulier BSc-examen. Dit formulier stuur je vervolgens naar spa-3me@tudelft.nl.
Je kunt met lof slagen voor je Bachelor. Zie voor de precieze richtlijnen de Regels en Richtlijnen (RRvE).
Meer informatie is hier te vinden.
-
Ben je niet in de gelegenheid geweest om je bachelor diploma in ontvangst te nemen tijdens de gezamenlijke diploma uitreiking in mei of november? Geen probleem, je kan je diploma tot zes maanden na de uitreiking ophalen bij het Servicepunt 3mE. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen!
Het is niet mogelijk het diploma voor de uitreiking al uitgereikt te krijgen. Heb je voor een vervolgstudie een bewijs van afstuderen nodig? Deze kan je, nadat je geslaagd bent verklaar door de Examencommissie, aanvragen bij de CSA door een mail te sturen naar csa@tudelft.nl.
Na een half jaar worden de diploma’s van het Servicepunt 3mE teruggebracht naar SPA. De diploma’s zijn op te halen bij het Education Service Centre (ESC), Jaffalaan 9a. Let op! Diploma’s zijn alleen op te halen op afspraak! Voor het maken van een afspraak stuur je een mail naar spa-3me@tudelft.nl. Vergeet ook hier geen geldig legitimatiebewijs op te halen.
Wil je iemand anders machtigen om het diploma namens jou op te halen? Zorg dan dat diegene een getekende machtiging bij zich heeft waarop duidelijk staat vermeld dat jij diegene machtigt om namens jou het diploma op te halen. Daarnaast dient diegene ook een kopie van jouw identiteitsbewijs bij zicht te hebben en moet zich ook zelf kunnen identificeren.
Masterkeuze
Na het voltooien van je bachelor kun je kiezen voor een van de masteropleidingen van de TU Delft.
TU Delft hanteert de bachelor-voor-masterregeling. Dit betekent dat er een scheiding is tussen bachelor en masterfase. Je kunt pas aan de masterfase beginnen als je je bachelorfase hebt afgerond. Voor meer informatie ga naar: Bachelor voor Masterregel.