Cum laude uitzondering en FAQ

Cum laude betekent ‘met lof’: dit predicaat is bedoeld voor de snelste studenten met de hoogste cijfers. De voorwaarden voor cum laude staan beschreven in artikel 30 van het RRVE. De voorwaarden van het jaar waarin je met je studieprogramma bent begonnen zijn op jou van toepassing. Omdat de voorwaarden door de jaren heen gewijzigd zijn bevat artikel 30A een overzicht van de belangrijkste voorwaarden per cohort.

Voordracht:
BSc-studenten die aan de voorwaarden voldoen worden automatisch voorgedragen voor cum laude.
MSc-studenten die aan de voorwaarden voldoen en die een extra cum laude-lid in de afstudeercommissie hebben, komen ook automatisch in aanmerking. De student hoeft zelf geen actie te ondernemen.

De examencommissie kan besluiten om een student die op grond van de Regels en Richtlijnen van de Examencommissie niet in aanmerking komt voor een cum laude, op grond van bijzondere prestaties toch een cum laude toe te kennen. Kijk op de andere tabs voor meer informatie hierover.

Veel gestelde vragen over cum laude:

  • Welke behaalde vakken tellen mee?
    Dit staat in het RRVE van jouw startjaar*. Resultaten die onder ‘overig’ en ‘additional’ in Osiris staan tellen nooit mee.
  • Op basis van welke cijfers wordt het gewogen gemiddelde berekend?
    Afgeronde eindcijfers van voltooide vakken worden meegenomen in de berekening. Als je voor een vak twee keer een voldoende hebt gehaald, dan telt het hoogste cijfer.
  • Hoe bereken ik mijn gewogen gemiddelde?
    Kijk eerst welke vakken van je curriculum meetellen (zie jouw specifieke RRVE*). Je berekent het gewogen gemiddelde door elk eindcijfer te vermenigvuldigen met het aantal EC van het betreffende vak. Vervolgens deel je dat totaal door het totale aantal EC.**
  • Hoe wordt het gewogen gemiddelde afgerond?
    De eis van minimaal een 8,0 haal je vanaf een gewogen gemiddelde van 7,95. Vanaf september 2022 verandert dit en studenten van cohort 22-23 en later hebben een gewogen gemiddelde van mimimaal 8,00 nodig, (vanaf 7,995).
  • Als ik enkele maanden met mijn studie stop, wordt mijn studieduur dan ook korter?
    Nee, de duur wordt berekend vanaf de (eerste) inschrijving van de student voor deze opleiding, tot de toetsdatum van het laatste examenonderdeel.

*Bijvoorbeeld: Voor studenten die in 2019-2020 of later zijn gestart met hun Bachelor, geldt dat cijfers behaald binnen de minor niet meetellen voor het gewogen gemiddelde. Daardoor worden alle Bachelor studenten voor cum laude beoordeeld over dezelfde vakken.
De oude RRVE’s kun je vinden onder ‘archief’.

Tip: Zoek in jouw RRVE op het woord ‘gemiddelde’.
** gewogen gemiddelde = (cijfer1 * ects1 + cijfer2 * ects2 + ... + ...) / (ects1 + ects2 + ... + ...).

Wanneer een student niet aan de eisen voldoet vanwege een te lange studieduur of een gewogen gemiddelde dat nèt te laag is, dan kan er in zeldzame gevallen een uitzondering worden gemaakt. Dit kan alleen als de student binnen diens studie ook blijk heeft gegeven van uitzonderlijke bekwaamheden (zie volgende tab, ‘aanvragen uitzondering’).

Let wel: als het niet voldoen aan de eisen voornamelijk het gevolg is van eigen keuzes (bijbaan, sport, vrijwilligerswerk, verenigingsleven, etc.), dan is dat voor de examencommissie geen aanleiding voor een uitzondering.

1. Duur te lang (Artikel 30.1.d):
Oorspronkelijk moest men voor een cum laude nominaal afstuderen. In de afgelopen jaren is de maximale studieperiode verruimd, zodat excellente studenten met tegenslag/vertraging niet om een uitzondering hoeven te vragen. Uitzonderingen worden daarom zelden gemaakt.
Zie onderaan voor de studie Technical Medicine*.

Profileringsfonds:
Studenten kunnen een aanvraag indienen bij het profileringsfonds i.v.m. een bestuursjaar of vanwege overmacht. Wanneer het profileringsfonds wordt toegekend, wordt het toegekende aantal maanden afgetrokken van de studieduur. Master studenten moeten dit vermelden op Form 5.
Als het profileringsfonds niet wordt toegekend, dan kan er toch sprake zijn van overmacht. In dat geval kun je nog steeds een verzoek indienen voor cum laude op grond van bijzondere omstandigheden.

2. Gewogen gemiddelde te laag (Artikel 30.1.a):
Je kunt een uitzondering aanvragen als je gewogen gemiddelde boven de 7,75 ligt.
Dit gewogen gemiddelde kun je zelf berekenen (zie onder ‘Hoe werkt cum laude? + FAQ’). Als je Form 5 in hebt gediend ontvang je bericht van SPA waarin o.a. je gewogen gemiddelde staat (op basis van de cijfers die je op dat moment behaald hebt). Als er na dat moment (en voor je thesis defence) nog nieuwe resultaten binnenkomen zal dit meetellen voor je gewogen gemiddelde.

*Bepalingen examencommissie KT/TM:
Studenten TM dienen voor cum laude o.a. de studie nominaal af te ronden. Studenten TM kunnen naast het bovenstaande ook op basis van bijzondere individuele omstandigheden om een uitzondering vragen, waarbij het aantonen van uitzonderlijke bekwaamheden niet noodzakelijk is.

3. Te veel V of VR in examenprogramma (Artikel 30.1.d):
Aan het einde van de studie kan een student onverwacht meer vrijstellingen en/of vakken met een V-beoordeling behaald hebben dan is toegestaan voor cum laude. Hiervoor kan een uitzondering aangevraagd worden.

N.B. In het RGBE van de Master TM 2021-2022 is deze bepaling (30.1.d) aangepast, met terugwerkende kracht voor de eerdere cohorten (zie Artikel 30.A).

Voordat je een verzoek indient is het belangrijk dat je controleert of je aan de voorwaarden voldoet (zie tab ‘Hoe werkt cum laude?’).
De examencommissie zal, indien nodig, navraag doen binnen de organisatie.

Voor een uitzondering op de maximale studieduur of het gewogen gemiddelde:
Voor een Master student stuurt de afstudeerbegeleider of de student, ruim voor het afstuderen, een gemotiveerd verzoek met bijlagen naar de examencommissie. Er wordt een extra lid toegevoegd aan de afstudeercommissie (art. 25 RRVE).
Bachelor studenten dienen het verzoek altijd zelf in bij de examencommissie.

De aanvraag wordt ruim voor het afronden van de studie ingediend (MSc: vòòr de beoogde afstudeerdatum, BSc: vòòr de examenzitting van de examenuitslag) en bevat:
1. Een recente uitdraai van de behaalde resultaten;
2. Vermelding van:
- naam student,
- studienummer,
- opleiding,
- aanvangsdatum opleiding en
- verwachte einddatum,
- het criterium waarvoor een uitzondering wordt verzocht;
3. Een beschrijving van de uitzonderlijke bekwaamheden en* de omstandigheden:  
- Waarom was de student niet in staat de criteria te halen?
- Op welke andere manier heeft de student diens excellentie aangetoond?
Onderbouw het verzoek met informatie over academische verworvenheden waaruit niveau en inzet blijkt. Noem extra-curriculaire activiteiten van academische aard, die een link hebben met de opleiding.
4. Aanvullende documenten ter ondersteuning van punt 3. Indien de student zelf de aanvraag indient, wordt een verklaring van de supervisor toegevoegd waaruit diens steun voor de aanvraag blijkt.

*Voor de Master TM geldt: uitzonderlijke bekwaamheden of* omstandigheden.

Voor een uitzondering betreft te veel V of VR in examenprogramma levert de student:
1. Een overzicht met alle behaalde vakken, en een lijst van de vakken met V en VR;
2. Bewijs van tussentijdse wijziging (e.g. van de regelgeving, het examenprogramma of van de beoordelingsvorm van een vak naar V/O). 
Afhankelijk van de hoeveelheid V/VR kan de examencommissie de student vragen om het verzoek aan te vullen met bewijs van uitzonderlijke bekwaamheden.

Vergeet niet dat je om een uitzondering vraagt: deze worden zelden gemaakt.