Wat zeggen studenten over het Honours programma

Over motivatie en aanpak

" Ik ben begonnen aan CHALLENT omdat mijn studie me tegenviel. Ik deed de eerstejaars vakken op mijn sloffen. En als je het even niet weet, leg je gewoon het studieboek er naast. CHALLENT gaf me meer uitdaging. Je krijgt de kans om fouten te maken en naar oplossingen te zoeken. Daarnaast is het een andere manier van werken. Je bent vrijer en gaat in discussie met elkaar. Ik vind het leuk om over dingen na te denken en niet zomaar iets aan te nemen. Ik voel me bij de aanpak van het CHALLENT meer thuis."

" CHALLENT leek me direct leuk. Voor studenten is het ondoorzichtig wat hier boven gebeurt. Ik was er nieuwsgierig naar. Bovendien wilde ik graag iets zinnigs doen, iets bijdragen. Vakken volg je alleen voor jezelf, maar met onderzoek draag je bij aan de wetenschap. Daarnaast wilde ik graag met moeilijke onderwerpen spelen, want het eerste jaar van mijn studie ging me te makkelijk af."

" Het CHALLENT-programma leek me meteen interessant. Ik wilde graag iets extra’s op mijn cv. Bovendien sprak het me aan om iets bijzonders te doen. Iets wat de anderen niet doen."

"Voordat ik mijn onderzoeksopdracht koos, heb ik met meerdere onderzoekers gepraat. Ik ben gek op puzzels, deed vroeger van die 3D puzzels van ijzervormen of van hout met touwtjes. Dus vroeg ik aan de mogelijke begeleiders: welke puzzel heb je voor mij?"

Over het onderzoek

"Na tegenslagen in je onderzoek, komen soms mooie momenten. Als je dacht dat het niet meer ging lukken en je vindt ineens een leuk resultaat. Wanneer je voorbij een tegenslag kunt komen, geeft dat een goed gevoel."

" Voor mijn onderzoeksproject ben ik in de cleanroom van Philips geweest, met van die witte schoenen en kleding aan. Super om dat te zien."

" Mijn onderzoek bestond uit twee onderwerpen. De Van der Waerden-getallen en Grid Coloring. Dat zijn mooie puzzels. Bij deze vraagstukken moet je net iets meer nadenken voordat je een oplossing hebt. "

" Het is mogelijk dat ik tijdens mijn onderzoek naar Grid Coloring geen oplossing vind. Dat is heel raar. Je werkt nergens concreet naar toe. Je kiest een aantal mogelijkheden die je wilt bekijken, want het duurt jaren als je alles zou uitproberen. Het zou leuk zijn als er iets uitkomt. Zo niet, dan niet. Ik vind het leuk om er aan te werken, en mocht er geen oplossing uitkomen, dan heb ik in elk geval een aantal mogelijkheden weggestreept."

"De mooiste momenten binnen mijn CHALLENT-onderzoeksproject vind ik de momenten waarop ik het resultaat van mijn onderzoek zie. Als de natuur er realistisch uit ziet en ook de performance klopt., want alles moet in real time werken. Daar ben ik dan heel blij mee."

"Onderzoek zoals het mijne is nooit klaar. Het is geen puzzel die je oplost en opzij legt. Je gaat een richting op en steeds doe je een stapje verder. Voor het onderzoeksproject heb je beperkte tijd. Ik vind het lastig om te beslissen wanneer een gedeelte af is en ik echt verder moet met iets anders."

"De reis naar het congres in Amerika was leuk, een mooie kans, maar het was geen vakantie. Ik vond het vooral spannend, want ik ging er naartoe om resultaten uit mijn onderzoeksproject te presenteren."

" In mijn onderzoek heb ik de kennis die ik al had, in de praktijk toegepast. Ik deed dus iets wat ik al grotendeels kon. Als je wilt bijdragen aan het onderzoek van je afdeling, dan is dat fijn. Misschien had ik meer geleerd als ik een ander onderwerp had gekozen, maar dan had ik wel minder kunnen toevoegen. Het is maar net wat je doel is."

" Als ik opnieuw voor de keuze stond, zou ik een project kiezen waar meerdere mensen aan werken. Dat lijkt me prettiger. Als je in groepsverband werkt, kun je makkelijker vragen stellen en het onderzoek schiet meer op."

"Ik heb weleens overwogen om uit het programma te stappen. Dat kwam door tegenslagen in mijn onderzoeksproject naar het loskoppelen van woonwijken van elektrische centrales. Wanneer ik niet de gewenste resultaten kreeg, vroeg ik mezelf echt af: wat probeer ik nou te bereiken? Is het wel mogelijk? Maar uiteindelijk vind je altijd wel een oplossing, als je er maar genoeg tijd in steekt. Vaak is het wel een ander resultaat dan je verwacht. Soms was het goed om even te stoppen. Iets anders te doen en er later weer op terug te komen. Als je het vanuit een nieuwe blik bekijkt, zie je het ineens wel."

De breedte van het Honours programma

"Het leukste van CHALLENT vond ik de bijvakken. De Journal Club was gezellig. Samen in debat over een onderwerp dat breder is dan je eigen studierichting. Capita Selecta en de workshop Elevator Pitch vond ik ook erg interessant. Ik houd er niet zo van om puur en alleen achter de computer te zitten. Ik ben liever in contact met mensen. De onderwerpen van deze bijvakken staan dicht bij de realiteit, bij de mensen en hun leven."

" Bij de Journalclub komen de studenten van verschillende faculteiten. Daardoor kijkt iedereen anders tegen een onderwerp aan. Games bijvoorbeeld. EWI-studenten zijn er het liefst non-stop mee bezig. Ze zijn gefascineerd door hoe het gemaakt wordt. Studenten van Industrieel Ontwerpen bekijken hoe het er uit ziet en de studenten van Technische Bestuurskunde vragen naar het nut ervan."

" Ik ben een introvert persoon. Misschien heb ik door de Journalclub geleerd makkelijker te praten. En omdat ik regelmatig presentaties gaf over mijn onderzoeksproject, voel ik me nu meer op mijn gemak bij een groter publiek."

" Door CHALLENT heb ik een bredere interesse gekregen. Door Capita Selecta vind ik nu ook consultancy interessant. Daarnaast heb ik veel mensen leren kennen. Mensen die inspireren. Daar hou ik van."

Over de toekomst

" Ik heb veel geleerd over mechanische toepassingen. Dat vond ik erg interessant, juist omdat het niet onder elektrotechniek valt. Het was een bevestiging dat ik de keuze moest maken voor de richting Control Systems. Die master ga ik volgend jaar in Engeland doen. Ik denk dat mijn hoogleraar daar nog een keer langs komt. Dat zou ik leuk vinden. Door hem denk ik er nu serieus over om na mijn studie een PhD te gaan doen. Die beslissing neigt naar de ja-kant, voor CHALLENT ging het meer naar de nee-kant."

" Ik heb besloten na mijn bachelor te stoppen. Ik voel me beperkt door op één plek te blijven. Ik wil ongebonden leven. Rondreizen. Ergens een paar maanden blijven als ik dat wil, en verder trekken wanneer het begint te kriebelen. Toch zal ik zeker met techniek bezig blijven op een of andere manier. Het is gewoon leuk om te doen. Er is één vraag die ik mezelf altijd en overal stel: hoe werkt dat?"

" Pas als je onderzoek doet, word je echt duidelijk wat je later met je studie kunt. CHALLENT heeft voor mij bevestigd dat een andere studierichting beter bij me past. Ik switch van elektrotechniek naar financiële wiskunde."

Advies

" Ik zou nieuwe CHALLENT-studenten willen adviseren om goed te kijken welk onderzoek bij ze past. Het onderzoek duurt lang, dus je moet gemotiveerd kunnen blijven. Ga met je begeleider praten. Kies een onderwerp waar je echt voor wilt gaan. "

" Ik zou het CHALLENT-traject zeker aanbevelen wanneer je je wilt verdiepen in een bepaald onderwerp en je wat meer uitdading naast de gewone vakken zoekt. Maar je moet niet onderschatten hoeveel tijd het kost."

"Door CHALLENT sla ik wel eens een college over. Ik vind dat niet erg, zolang ik maar leer wat ik moet leren. Mijn cijfers zijn nu misschien zevens en achten. Maar de extra tijd die het zou kosten om daar negens van te maken, steek ik liever in mijn onderzoeksproject. Ik leer daar meer van."

" CHALLENT is veel werk voor een paar studiepunten. Toch vind ik het een aanrader. Je doet ervaring op met onderzoek. Zo weet je of je daar later verder mee wilt. En als je je er voor openstelt, ontmoet je in dit programma veel inspirerende mensen."

" Ik twijfel of ik het anderen zou aanbevelen. Het ligt eraan wie je bent en wat bij je past. Als je van onderzoek doen houdt, zou ik zeggen: absoluut doen! Zo niet, dan kun je misschien beter overwegen om extra vakken te volgen. Ook is het belangrijk dat je goed nadenkt welk onderzoeksonderwerp en welke onderzoeksomgeving bij je past. Wil je bijvoorbeeld graag samenwerken of liever alleen?"

Papers