De start van je opleiding Electrical Engineering

Waar en wanneer is mijn eerste collegedag?

 

Je eerste college is de Opleidingsintroductie. Deze vindt plaats op maandag 2 september om 8:45 uur. De opleidingsintroductie zal plaatsvinden in zaal Boole bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) (onder voorbehoud). Dit is gebouw 36 en het adres is Mekelweg 4 in Delft. Tijdens de Opleidingsintroductie hoor je allerlei belangrijke informatie over je opleiding, de faculteit en studeren in Delft. Op de eerste dag is het erg druk op de campus: de bussen zitten overvol en ook het vinden van een plek voor je fiets kan moeilijker zijn dan anders. Vertrek dus vroeger van huis zodat je niets mist.

Wat moet of kan ik doen voor de eerste dag?

 

Je opleiding begint op 2 september. Vóór die dag is er een aantal dingen die je kunt doen om goed voorbereid te zijn:

  • Je kunt je aanmelden voor de OntvangstWeek (www.owee.nl) en het Elektro Ontvangst Weekend van je studievereniging.

  • Ben je verhinderd tijdens de OntvangstWeek? Kom dan op een ander tijdstip Delft leren kennen. Het is handig om voor de opleiding begint de campus al te kennen te weten waar je boodschappen kunt doen, kunt pinnen, etc.!

  • Je kunt je medestudenten alvast via Facebook leren kennen. Ook is er een Facebookpagina voor EE

  • Koop een laptop! Elke student heeft een laptop nodig. Klik hier voor meer informatie over het laptopproject

  • Bereid je goed voor: doe de MOOC pre-university calculus [link: https://www.edx.org/course/pre-university-calculus-delftx-calcsp01x]

Hoe kom ik aan een boekenlijst?

Op de TU Delft werken we niet meer met boekenlijsten. Via de digitale studiegids (studiegids.tudelft.nl) kun je vinden welk lesmateriaal nodig is voor je vakken. Boeken kun je het best kopen bij je studievereniging, Electrotechnische Vereeniging (ETV).
Tijdens je opleidingsintroductie op de eerste dag zorgt je studievereniging ervoor dat je boekenpakket klaar ligt. Je kunt er met PIN betalen. Leden krijgen korting, dus lid worden loont! 

Als je inschrijving bij de TU Delft helemaal is verwerkt, krijg je je TU Delft-inlogcodes. Met deze codes kun je inloggen op Brightspace (brightspace.tudelft.nl), waar je onder MyStudentInfo en Readers je dictaten online kunt bestellen. Meer hierover hoor je tijdens je opleidingsintroductie.

 

 

Is er een opleidingsintroductieprogramma?

De eerste dag start met de Opleidingsintroductie. Hier zie je ook je Owee-mentoren weer. Zij gaan je uitleggen hoe alles op de TU werkt, zodat je vanaf dinsdag goed aan de slag kunt. Ook koop je op die dag je boeken voor het eerste kwartaal. Zorg dus dat je je pinpas bij je hebt!

Ben je niet naar de Owee of naar het eerstejaarsweekend van je studievereniging geweest? Dan word je tijdens de opleidingsintroductie in een groepje ingedeeld.

Moet ik een laptop kopen?

Ja! Die heb je dringend nodig, niet alleen om thuis te kunnen studeren, maar ook voor practica en projecten bij de TU. Je kunt je laptop via de TU aanschaffen, maar je mag hem ook zelf kopen, zolang hij maar aan de benodigde specificaties voldoet. Deze specificaties worden binnenkort (medio juni) op de website van het TU Delft Laptopproject gepubliceerd. De laptops die via dit project worden aangeboden voldoen allebei voor jouw opleiding. Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan contact op met je studievereniging. Let op: afgelopen jaar waren sommige type laptops vertraagd geleverd. Je hebt echt vanaf dag één een laptop nodig. Zorg er dus voor dat je in de eerste week een laptop ter beschikking hebt.

Moet ik lid worden van een studievereniging?

Iedere opleiding heeft een studievereniging. Voor Electrical Engineering is dit Electrotechnische Vereeniging (ETV). De studievereniging organiseert het hele jaar door gezellige en interessante activiteiten. Ook regelen zij de boekenverkoop (leden krijgen korting!) en kun je er terecht als je vragen of opmerkingen over het onderwijs hebt. Je hóéft dus niet lid te worden, maar het is wel aan te raden!

Het eerste contact met de studievereniging is tijdens het Elektro Ontvangst Weekend (EOW). Dit wordt elk jaar georganiseerd en vindt plaats tijdens de OWee (www.owee.nl), de algemene OntvangstWeek. Via de website van de OWee kun je je ook voor het EOW van je studievereniging aanmelden.

Tijdens het weekend leer je de andere aankomende studenten Electrical Engineering kennen en ontvang je ook veel informatie over studeren op de faculteit EWI. Ook komt een aantal docenten langs om kennis te maken. Als je je hebt ingeschreven voor de opleiding, ontvang je vanzelf een bericht met informatie over het inschrijven. Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan gelijk in op www.owee.nl. Tot op het EOW!

Let op: Het weekend is géén ontgroening, maar een leuk weekend bedoeld om kennis te maken met de studie, je studiegenoten en de studievereniging. De opleiding beveelt deelname dan ook van harte aan!

 

 

Hoe word ik in het eerste jaar begeleid?

De opleiding EE heeft een verplicht mentoraat. Hierin wordt aandacht besteed aan studievaardigheden, maar ook aan kennismaking met elkaar, de faculteit en de TU Delft. Meer hierover hoor je tijdens je opleidingsintroductie.

Daarnaast is er een studieadviseur met wie je je voortgang, studieplanning en andere plannen kunt bespreken. Ook als je een beperking hebt, bijvoorbeeld een handicap of dyslexie, kun je bij de studieadviseur terecht voor advies over mogelijkheden om je te ondersteunen. Een afspraak maak je via de website: studieadviseurs - maak een afspraak.

 

Waar vind ik informatie over de vakken die ik straks krijg?

 

Alle vakken die je krijgt, staan in de online studiegids: studiegids.tudelft.nl. Daarnaast worden op de eerste dag zogenaamde modulekaarten uitgedeeld. Op deze kaarten op A5-formaat is je opleiding schematisch afgebeeld, zodat je een goed beeld krijgt van de thema’s die de komende drie jaren langskomen.

Waar vind ik mijn rooster?

Om een indicatie van je rooster te zien kun je naar mytimetable.tudelft.nl gaan en op ‘add timetable’ klikken. Kies jaar 2018-2019, selecteer in het scherm daarna bij ‘department’ EWI. Nu kun je jouw studieprogramma toevoegen. In de kalender rechtsonder selecteer je vervolgens de gewenste week. In de zomer komt ook het rooster van 2019-2012 beschikbaar.

Is er bij EE een Bindend Studieadvies (BSA)?

Ja, bij alle opleidingen van de TU Delft geldt dat je in je eerste jaar 45 van de 60 EC (studiepunten) moet halen. Meer informatie vind je hier.

Wanneer zijn de hertentamens?

De hertentamens van de bacheloropleiding Electrical Engineering wijken af van het standaard TU Delft rooster. De hertentamens van het eerste kwartaal zijn in de week na de kerstvakantie van 6 t/m 10 januari 2020. De overige hertentamens van kwartaal 2, 3 én 4 zijn in de zomer. Let dus op, de hertentamens zullen in de weken 5.3 en 5.4 zijn. Voor collegejaar 2019-2020 is dat van 20 juli t/m 31 juli 2020.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Is je vraag niet beantwoord? Meer antwoorden op algemene vragen kun je vinden op de TU Delft Welkomstsite.

Over de faculteit EWI vind je meer informatie http://www.tudelft.nl/studenten/faculteiten/ewi-studentenportal/.