De start van je opleiding Technische Wiskunde

Waar en wanneer is mijn eerste collegedag?

Je eerste college is de Opleidingsintroductie. Deze vindt plaats op 2 september 2019 om 8:45 uur. De opleidingsintroductie zal plaatsvinden in zaal Ampère bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Dit is gebouw 36 en het adres is Mekelweg 4 in Delft. Tijdens de Opleidingsintroductie hoor je allerlei belangrijke informatie over je opleiding, de faculteit en studeren in Delft. Op de eerste dag is het erg druk op de campus: de bussen zitten overvol en ook het vinden van een plek voor je fiets kan moeilijker zijn dan anders. Vertrek dus vroeger van huis zodat je niets mist.

Wat moet of kan ik doen voor de eerste dag?

Je opleiding begint op 2 september. Vóór die dag is er een aantal dingen die je kunt doen om goed voorbereid te zijn:

  • Je kunt je aanmelden voor de OntvangstWeek (OWee,) en het Eerstejaarsweekend (EJW) van je studievereniging 
  • Ben je verhinderd tijdens de OntvangstWeek? Kom dan op een ander tijdstip Delft leren kennen. Het is handig om voor de opleiding begint de campus te kennen te weten waar je boodschappen kunt doen, kunt pinnen, etc.!
  • Je kunt je medestudenten alvast via Facebook leren kennen. Ook is er een Facebookpagina voor de opleiding TW.
  • Koop een laptop! Elke student heeft een laptop nodig. Voor meer informatie: laptopproject.tudelft.nl
  • Bereid je goed voor: doe de MOOC pre-university calculus (link here)
Hoe kom ik aan een boekenlijst?

Op de TU Delft werken we niet meer met boekenlijsten. Via de digitale studiegids kun je vinden welk lesmateriaal nodig is voor je vakken. Boeken kun je het best kopen bij je studievereniging, W.I.S.V. 'Christiaan Huygens' (CH)

Tijdens je opleidingsintroductie op de eerste dag zorgt je studievereniging ervoor dat je boekenpakket klaar ligt. Je kunt er met PIN betalen. Leden krijgen korting, dus lid worden loont!

Als je inschrijving bij de TU Delft helemaal is verwerkt, krijg je je TU Delft-inlogcodes. Met deze codes kun je inloggen op Brightspace, waar je onder MyStudentInfo en Readers je dictaten online kunt bestellen. Meer hierover hoor je tijdens je opleidingsintroductie.

Moet ik een laptop kopen?

Ja! Die heb je dringend nodig , niet alleen om thuis te kunnen studeren, maar ook voor practica en projecten bij de TU. Je kunt je laptop via de TU aanschaffen, maar je mag hem ook zelf kopen, zolang hij maar aan de benodigde specificaties voldoet. Deze specificaties worden binnenkort (medio juni) op de website van het TU Delft Laptopproject gepubliceerd. De laptops die via dit project worden aangeboden voldoen allebei voor jouw opleiding. Twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan contact op met je studievereniging.

Moet ik lid worden van een studievereniging?

Elke opleiding aan de TU heeft een studievereniging. TW-studenten zitten samen met studenten Technische Informatica (TI) bij W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’ (oftewel: CH). De studievereniging organiseert het hele jaar door gezellige en interessante activiteiten. Ook regelen zij de boekenverkoop (leden krijgen korting!) en kun je er terecht als je vragen of opmerkingen over het onderwijs hebt. Je hóéft dus niet lid te worden, maar het is wel aan te raden!

Het eerste contact met de studievereniging is tijdens het Eerstejaarsweekend (EJW). Dit wordt elk jaar georganiseerd en vindt plaats tijdens de OWee, de algemene introductieweek. Via de website van de OWEE kun je je ook voor het eerstejaarsweekend van je studievereniging aanmelden.Tijdens het weekend leer je de andere TW- en TI-studenten kennen en ontvang je ook veel informatie over studeren op de faculteit EWI. Ook komt een aantal docenten en studieadviseurs  langs om kennis te maken. Als je je hebt ingeschreven voor de opleiding zal je vanzelf een bericht ontvangen met informatie over het inschrijven. Wil je zeker zijn van een plekje? Schrijf je dan meteen in op http://owee.nl/. Tot op het EJW!

Let op: Het weekend is géén ontgroening, maar een leuk weekend bedoeld om kennis te maken met de studie, je studiegenoten, en de studievereniging. De opleiding beveelt deelname dan ook van harte aan!

Vereniging: W.I.S.V. `Christiaan Huygens`, CH

Is er een opleidingsintroductie?

De eerste dag start met de Facultaire Ontvangst. Daarna gaan alle studenten met hun Owee-groep aan de opleidingsintroductie beginnen. Hier zie je ook je Owee-mentoren weer. Zij gaan je uitleggen hoe alles op de TU werkt, zodat je vanaf dinsdag goed aan de slag kunt. Ook koop je op die dag je boeken voor het eerste kwartaal. Zorg dus dat je je pinpas bij je hebt!

Ben je niet naar de Owee of naar het eerstejaarsweekend van je studievereniging geweest? Dan word je na de Facultaire Ontvangst in een groepje ingedeeld.

Hoe word ik in het eerste jaar begeleid?

De opleiding TW heeft een verplicht mentoraat. Hierin wordt aandacht besteed aan studievaardigheden, maar ook aan kennismaking met elkaar, de faculteit en de TU Delft. Meer hierover hoor je tijdens je opleidingsintroductie.

Daarnaast zijn er studieadviseurs met wie je je voortgang, studieplanning en andere plannen kunt bespreken. Ook als je een beperking hebt, bijvoorbeeld een handicap of dyslexie, kun je bij de studieadviseurs terecht voor advies over mogelijkheden om je te ondersteunen. Een afspraak voor het open spreekuur maak je online.

Waar vind ik informatie over de vakken die ik straks krijg?

Alle vakken die je krijgt, staan in de online studiegids. Daarnaast worden op de eerste dag zogenaamde modulekaarten uitgedeeld. Op deze kaarten op A5-formaat is je opleiding schematisch afgebeeld, zodat je een goed beeld krijgt van de thema’s die de komende drie jaren langskomen.

Waar vind ik mijn rooster?

Om een indicatie van je rooster te zien kun je naar mytimetable.tudelft.nl gaan en op ‘add timetable’ klikken. Kies jaar 2019-2020, selecteer in het scherm ‘Programme of Study’. Nu kun je jouw studieprogramma zoeken door te filteren op ‘departement EEMCS’ . In de kalender rechtsonder selecteer je vervolgens de gewenste week.

Is er bij TW een Bindend Studieadvies (BSA)?

Ja, bij alle opleidingen van de TU Delft geldt dat je in je eerste jaar 45 van de 60 EC (studiepunten) moet halen. Meer informatie vind je op bsa.tudelft.nl.

Volg je het dubbele bachelorprogramma Technische Wiskunde en Natuurkunde, dan geldt er een andere eis. Zie informatie over de dubbele bachelor Technische Wiskunde en Natuurkunde.

Ik heb interesse in de Excellence Track Applied Mathematics

Zie op Excellence Track Applied Mathematics of je in aanmerking komt voor de excellence track Applied Mathematics en hoe je kan opgeven.

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Is je vraag niet beantwoord? Meer antwoorden op algemene vragen kun je vinden op de TU Delft Welkomstsite: welkom.tudelft.nl.

Over de faculteit EWI vind je meer informatie here, en op de site van de studieadviseurs.