Studie- en beroepskeuze

Studiekeuze

Als je je afvraagt of je bij je studie aan De TU Delft wel op de juiste plaats bent, dan kun je eens met de studieadviseur gaan praten, deze kan met je mee denken en je eventueel adviseren over vragen als:

  • Zou je de verkeerde studie hebben gekozen?
  • Zou je meer op je plaats zijn op een andere faculteit of zelfs op een geheel andere studie buiten Delft?
  • Of valt studeren gewoon tegen en denk je eraan te gaan werken?
  • Kan je beter naar een HBO-opleiding overstappen?

Als je er met de studieadviseur niet uitkomt in een aantal gesprekken dan bestaat de mogelijkheid om een studiekeuzetest te doen. Hiervoor kan de studieadviseur je verwijzen naar een studentendecaan of een studentenpsycholoog.

Hulpmiddelen bij studiekeuze

Je kunt een workshop of training volgen:

Naar het hbo

Mogelijk vind je de studie te zwaar of bevalt je de manier van studeren hier niet. Misschien heb je meer structuur nodig of de "geborgenheid" van een klas. In Nederland kan de HBO opleiding Technische Bedrijfskunde een alternatief zijn. Voor adressen kun je bij de studieadviseur terecht.

Beroepskeuze

Aan het eind of na de afronding van je studie (bachelor of master) komt het moment dat je moet beslissen op wat voor soort baan je gaat solliciteren. Ingenieurs vinden over het algemeen snel een baan. Daar zit het probleem niet. Het probleem kan zitten in het feit dat je niet weet wat je wilt. Veel docenten en professoren hebben contacten met het werkveld. Zij kunnen je dus behoorlijk wat informatie geven. De studieadviseurs kunnen tijdens dit keuzeproces tot klankbord dienen. En komen we er dan niet uit, dan is het ook nog mogelijk je door te verwijzen naar studentendecaan of studentenpsycholoog om je te laten testen. 

Als het gaat om arbeidsmarkt en solliciteren: Career Centre

Nuttige sites

Op de homepage "Startvragen naar gedrag bij het werk" vind je allerlei vragen over competenties die mogelijk in het werk vereist worden. Je kan ze gebruiken om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. 
Op de Mind Tool site vind je "essential skills for an excellent career", een rijke bron van tips.