Laptopadvies Bouwkunde

Op de faculteit Bouwkunde is het hebben van een eigen laptop met de nodige faciliteiten verplicht voor studenten. Dit geldt zowel voor het bachelor- als het masteronderwijs.
Het Bouwkundegebouw (Julianalaan) is grotendeels ingericht voor laptopgebruikers. Op diverse plekken in het gebouw zijn laptopwerkplekken ingericht. In het gebouw is zowel een draadloos als een vast netwerk aanwezig om internettoegang te krijgen. Voor het vaste netwerk heb je alleen een netwerkkabel nodig en moet je je eenmalig op het netwerk aanmelden. In de atelierruimtes zijn de ontwerptafels voor de bachelor- en masterstudenten voorzien van voldoende netwerkaansluitingen en stopcontacten.

Welke laptop?

De TU  Delft kent een laptopproject. Via het laptopproject heb je de keuze uit drie modellen, een instap en twee high end. De instaplaptop die in het laptopproject wordt aangeboden is NIET geschikt voor de grafische software die bij Bouwkunde wordt gebruikt. Beide high-end-modellen zijn wel afgestemd op de eisen die de Bouwkundesoftware stelt. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht maar biedt veel voordelen:

  • Je krijgt een krachtige computer met een goed scherm voor een zeer redelijke prijs.
  • Je krijgt drie jaar garantie op de laptop en batterij.
  • Gaat de laptop binnen die tijd kapot dan wordt hij gratis gerepareerd (lees voorwaarden). Tijdens de reparatietijd krijg je een leenapparaat, merk en type gelijk aan je eigen laptop.

Als je geen gebruik maakt van de high-end aanbieding van het laptopproject en je wilt zelf een laptop aanschaffen, let dan op het volgende:

  • Geschikt voor Windows 10 (64-bits)
  • Een multicore (quadcore) processor
  • Een discrete (dedicated) grafische kaart*
  • Tenminste 16 GB RAM (aanbevolen 32 GB)
  • Tenminste 512 GB opslag (aanbevolen 1 TB)
  • Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)

* 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.

Apple

Voor je studie maak je vooral gebruik van Windows software die vaak niet in een Apple MacOS versie beschikbaar is. Een Mac is daardoor minder geschikt voor je studie. Op een Mac met een Intel processor (bijv. de i7 processor) kun je deze Windows software via een omweg toch gebruiken. Volg daarvoor de Bootcamp handleiding van Apple. Je hebt wel een Windows 10 installatiebestand en serienummer nodig (verkrijgbaar via Surfspot) en behoorlijk veel vrije schijfruimte.

Inmiddels worden er door Apple ook Mac’s aangeboden met een Apple M1 processor. Deze processor is niet compatible met de Intel processoren waardoor er geen Intel versie van Windows 10 op kan worden geïnstalleerd en derhalve zijn deze Mac’s minder/niet geschikt voor je studie.

Software

De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de softwareportal. Klik hier voor meer informatie.