Laptopadvies Civiele Techniek & Geowetenschappen

Voor het volgen van het onderwijs op onze faculteit CiTG is het handig om te kunnen beschikken over een laptop in de colleges, voor studenten in het eerste jaar van de bacheloropleiding vinden we het zelfs een must. Je bent dan niet afhankelijk van openingstijden van computerruimtes of beschikbaarheid van een computer in drukke periodes (tentamenperiodes of deadlines voor verslagen bijvoorbeeld). 

De faculteit beschikt over een prima draadloos netwerk en vele laptopplekken met stroomvoorziening. Daarnaast kun je ook snel en makkelijk internettoegang krijgen via het vaste netwerk. Handig als je grote bestanden gebruikt. Aansluiten met een netwerkkabel, eenmalig aanmelden en klaar. Alle centrale ICT-voorzieningen (mail, file, print) zijn vanaf studentenlaptops bereikbaar. 

Welke laptop?

De TU Delft kent een laptopproject. Via het laptopproject heb je de keuze uit drie modellen, een low-end-model en twee high-end-modellen Voor CiTG raden we de aanschaf van de low-end-laptop af. De high-end-modellen zijn wel afgestemd op de eisen die de CiTG-software stelt. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht maar biedt veel voordelen:

  • Je krijgt een krachtige computer met een goed scherm voor een zeer redelijke prijs.
  • Je krijgt drie jaar garantie op de laptop en batterij.
  • Gaat de laptop binnen die tijd kapot dan wordt hij gratis gerepareerd (lees voorwaarden). Tijdens de reparatietijd krijg je een leenapparaat, merk en type gelijk aan je eigen laptop.

Als je geen gebruik maakt van de high-end aanbieding van het laptopproject en je wilt zelf een laptop aanschaffen, let dan op het volgende:

  • Geschikt voor Windows 10 (64-bits)
  • Een multicore (quadcore) processor
  • Een discrete (dedicated) grafische kaart*
  • Tenminste 16 GB RAM (aanbevolen 32 GB)
  • Tenminste 512 GB opslag (aanbevolen 1 TB)
  • Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)

* 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.

Een Apple is minder geschikt omdat de meeste software van CiTG alleen op Windows werkt. Een deel van de software (of een alternatief pakket) is overigens wel voor de Mac beschikbaar.

Apple

Voor je studie maak je vooral gebruik van Windows software die vaak niet in een Apple MacOS versie beschikbaar is. Een Mac is daardoor minder geschikt voor je studie. Op een Mac met een Intel processor (bijv. de i7 processor) kun je deze Windows software via een omweg toch gebruiken. Volg daarvoor de Bootcamp handleiding van Apple. Je hebt wel een Windows 10 installatiebestand en serienummer nodig (verkrijgbaar via Surfspot) en behoorlijk veel vrije schijfruimte.

Inmiddels worden er door Apple ook Mac’s aangeboden met een Apple M1 processor. Deze processor is niet compatible met de Intel processoren waardoor er geen Intel versie van Windows 10 op kan worden geïnstalleerd en derhalve zijn deze Mac’s minder/niet geschikt voor je studie.

Software

De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de softwareportal. Klik hier voor meer informatie.

Je bent als student zelf verantwoordelijk voor het installeren van de benodigde software. Als je er niet uitkomt, kan SID-Studoc je erbij helpen. Ze bieden ook assistentie bij het gebruik van software.