Laptopadvies Industrieel Ontwerpen
Op de faculteit IO is het hebben van een eigen laptop met de nodige faciliteiten voor studenten een must. Dit geldt zowel voor het bachelor- als het masteronderwijs. Je beschikt dan altijd over een eigen systeem en dit stelt je in staat om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.
Op diverse plaatsen in het IO-gebouw zijn laptop werkplekken beschikbaar. Het PlatVorm is bijvoorbeeld speciaal ingericht voor het laptopgebruik. Er zijn extra veel contactdozen beschikbaar om je laptop te laden terwijl je aan het werk bent. In het gebouw is zowel een draadloos als een vast netwerk aanwezig om toegang te krijgen tot het netwerk van de TU Delft. Voor het vaste netwerk heb je alleen een netwerkkabel nodig en dien je je eenmalig met je laptop aan te melden op het vaste netwerk. Dus of je nu aan het werk bent in een ontwerpstudio, college volgt in een van de collegezalen of resultaten nodig van een voorgaande proef tijdens een practicum, je hebt altijd toegang tot de centraal opgeslagen data.
Binnen de TU Delft staan overal multifunctionals (print-/scan- en kopieerapparaten) opgesteld die voor iedereen toegankelijk zijn. Natuurlijk kun je deze ook via je laptop gebruiken. De kosten worden automatisch verrekend met je printtegoed.
Welke laptop?
De TU Delft kent een laptopproject. Via het laptopproject heb je de keuze uit twee high end laptops en een low end laptop. Voor IO raden we de aanschaf van de low end laptop af voor gebruik in de bachelor en de IPD en DFI master. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht maar biedt veel voordelen:
- je krijgt een krachtige computer met een goed scherm voor een zeer redelijke prijs.
- je krijgt drie jaar garantie op de laptop en batterij.
- gaat de laptop binnen die tijd kapot dan wordt hij gratis gerepareerd (lees voorwaarden). Tijdens de reparatietijd krijg je een leenapparaat, merk en type gelijk aan je eigen laptop.
Wanneer je een eigen keuze laptop gebruikt voor je IO studie, zorg er dan voor dat:
- Geschikt voor Windows 10 (64-bits)
- Een multicore (quadcore) processor
- Een discrete (dedicated) grafische kaart*
- Tenminste 16 GB RAM (aanbevolen 32 GB)
- Tenminste 512 GB opslag (aanbevolen 1 TB)
- Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)
* 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.
De laptop een goede grafische kaart heeft voor het gebruik van SolidWorks en de Adobe suite.
Apple
Voor je studie maak je vooral gebruik van Windows software die vaak niet in een Apple MacOS versie beschikbaar is. Een Mac is daardoor minder geschikt voor je studie. Op een Mac met een Intel processor (bijv. de i7 processor) kun je deze Windows software via een omweg toch gebruiken. Volg daarvoor de Bootcamp handleiding van Apple. Je hebt wel een Windows 10 installatiebestand en serienummer nodig (verkrijgbaar via Surfspot) en behoorlijk veel vrije schijfruimte.
Inmiddels worden er door Apple ook Mac’s aangeboden met een Apple M1 processor. Deze processor is niet compatible met de Intel processoren waardoor er geen Intel versie van Windows 10 op kan worden geïnstalleerd en derhalve zijn deze Mac’s minder/niet geschikt voor je studie.
Software
De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de sofware portal. Klik hier voor meer informatie.