Laptopadvies Industrieel Ontwerpen

Op de faculteit IO is niet voor ieder vak  een computer nodig maar bij steeds meer vakken gaat de docent er vanuit dat bij groepsopdrachten tenminste één student per groep de beschikking heeft over een laptop.  Een paar voorbeelden:

 • Je zult leren werken met SolidWorks, een programma om 3D modellen mee te maken. Het vak wordt op locatie gegeven maar daarna zal je het vaak nodig hebben voor de ontwerpopdrachten. Het is dan erg prettig om dit gewoon in de ontwerpstudio’s te kunnen doen en niet in één van de centrale computerzalen.
 • Tijdens het practicum IO2060 Interaction and Electronics  leer je hoe je een microprocessorbordje kunt programmeren. Als je een laptop hebt kun je vervolgens ook gebruik maken van de meetopstellingen die bij andere practica gebruikt worden.
 • Een aantal vakken maakt gebruik van het programma Maple (wiskunde). Het is handig om tijdens college en practica meteen mee te kunnen doen als een docent uitleg geeft.

Op diverse plaatsen in het IO-gebouw zijn laptop werkplekken beschikbaar. Het PlatVorm is bijvoorbeeld speciaal ingericht voor het laptopgebruik. Er zijn extra veel contactdozen beschikbaar om je laptop te laden terwijl je aan het werk bent.  In het gebouw is zowel een draadloos als een vast netwerk aanwezig om toegang te krijgen tot het netwerk van de TU Delft. Voor het vaste netwerk heb je alleen een netwerkkabel nodig en dien je je  eenmalig met je laptop aan te melden op het vaste netwerk. Dus of je nu aan het werk bent in een ontwerpstudio, college volgt in een van de collegezalen of resultaten nodig van een voorgaande proef tijdens een practicum, je hebt altijd toegang tot de centraal opgeslagen data.

Binnen de TU Delft staan overal multifunctionals (print-/scan- en kopieerapparaten) opgesteld die voor iedereen toegankelijk zijn. Natuurlijk kun je deze ook via je laptop gebruiken. De kosten worden automatisch verrekend met je printtegoed.

Welke laptop?

De TU  Delft kent een laptopproject. Via het laptopproject heb je de keuze uit twee high end laptops en een low end laptop. Voor IO raden we de aanschaf van de low end laptop af voor gebruik in de bachelor en de IPD en DFI master. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht maar biedt veel voordelen:

 • je krijgt een krachtige computer met een goed scherm voor een zeer redelijke prijs.
 • je krijgt drie jaar garantie op de laptop en batterij.
 • gaat de laptop binnen die tijd kapot dan wordt hij gratis gerepareerd (lees voorwaarden). Tijdens de reparatietijd krijg je een leenapparaat, merk en type gelijk aan je eigen laptop.

 Wanneer je een eigen keuze laptop gebruikt voor je IO studie, zorg er dan voor dat:

 • Geschikt voor Windows 7 SP 1/8.1/10 (64-bits)**
 • Een multicore (quadcore) processor
 • Een discrete (dedicated) grafische kaart*
 • Tenminste 16 GB RAM (op te hogen naar 32 GB bij intensief SolidWorks gebruik)
  • Tenminste 512 GB SSD opslag
  • Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)

  * 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.

  De  laptop een goede grafische kaart heeft voor het gebruik van SolidWorks en de Adobe suite.

  Apple

  Let op: Voor de BSc belangrijke software als Solidworks en CES Edupack draaien niet op een Apple systeem, tenzij je gebruik maakt van Bootcamp Windows 10. Een deel van de software (of een alternatief pakket) is overigens wel voor de Mac beschikbaar.

  Voor TU-studenten zijn Mac handleidingen beschikbaar voor het instellen van o.a. e-mail, printer en fileshares.

  Software

  De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de sofware portal. Klik hier voor meer informatie.