Laptopadvies Technische Bestuurskunde

Voor het volgen van de studie Technische Bestuurskunde wordt iedere eerstejaars bachelorstudent met nadruk aangeraden over te gaan tot de aanschaf van een geschikte laptop. Bij de ontwikkeling van onderwijsmodules wordt er steeds meer van uitgegaan dat studenten over een eigen laptop met de nodige faciliteiten beschikken. De laptop kan gebruikt worden bij projecten, oefeningen of toetsen en stelt je in staat om plaats- en tijdonafhankelijk te werken.

Modern onderwijs vraagt om snelle toegang tot gegevensbronnen en je eigen bestanden. Het draadloze netwerk in combinatie met je laptop maakt het mogelijk om op vrijwel elke plek op de faculteit gebruik te maken van internet, je eigen bestanden en applicaties.  Je bent niet afhankelijk van openingstijden van computerruimtes of beschikbaarheid van een computer in drukke periodes (tentamenperiodes of inlevermomenten). Door je bestanden te synchroniseren tussen laptop en netwerk kan je bovendien offline verder werken, bijvoorbeeld in de trein.

Welke laptop?

De TU Delft kent een laptopproject. Via het laptopproject heb je de keuze uit drie modellen, twee high end laptops en een low end laptop. Alle laptops zijn geschikt als je TB gaat studeren. Deelname aan het laptopproject is niet verplicht maar biedt veel voordelen:

  • je krijgt een krachtige computer met een goed scherm voor een zeer redelijke prijs.
  • je krijgt drie jaar garantie op de laptop en batterij.
  • gaat de laptop binnen die tijd kapot dan wordt hij gratis gerepareerd (lees voorwaarden). Tijdens de reparatietijd krijg je een leenapparaat, merk en type gelijk aan je eigen laptop.

Maak je geen gebruik van het laptopproject en koop je liever zelf een laptop, let dan vooral op de batterijduur: in de meeste collegezalen is het aantal stopcontacten beperkt. Door specifieke TB applicaties worden geen "high performance" processor of video prestaties gevraagd aan de laptop dus een moderne Windows laptop voldoet.

  • Geschikt voor Windows 10 (64-bits)
  • Een multicore (quadcore) processor
  • Een discrete (dedicated) grafische kaart*
  • Tenminste 16 GB RAM (aanbevolen 32 GB)
  • Tenminste 512 GB opslag (aanbevolen 1 TB)
  • Minimaal 15” Full HD scherm (1920 x 1080)

* 3D-pakketten hebben qua grafische kaarten uiteenlopende eisen. Het is verstandig om de vereisten bij de diverse softwareontwikkelaars op te zoeken. Tip: googel op systeemvereisten (system requirements) naam software.

Apple

Voor je studie maak je vooral gebruik van Windows software die vaak niet in een Apple MacOS versie beschikbaar is. Een Mac is daardoor minder geschikt voor je studie. Op een Mac met een Intel processor (bijv. de i7 processor) kun je deze Windows software via een omweg toch gebruiken. Volg daarvoor de Bootcamp handleiding van Apple. Je hebt wel een Windows 10 installatiebestand en serienummer nodig (verkrijgbaar via Surfspot) en behoorlijk veel vrije schijfruimte.

Inmiddels worden er door Apple ook Mac’s aangeboden met een Apple M1 processor. Deze processor is niet compatible met de Intel processoren waardoor er geen Intel versie van Windows 10 op kan worden geïnstalleerd en derhalve zijn deze Mac’s minder/niet geschikt voor je studie.

Software

De benodigde software is voor alle studenten nu te downloaden via de sofware portal. Klik hier voor meer informatie.