Virtual Private Network (VPN)

Wat is het?

Een VPN is een eigen, afgesloten datanetwerk dat gebruik maakt van een onderliggend publiek netwerk, zoals het Internet. VPN geeft je vanaf elke willekeurige plek in de wereld beveiligde toegang tot afgeschermde ICT voorzieningen.

VPN is bedoeld om thuiswerkers (die al een internetverbinding hebben, maar hiervoor niet een TU IP adres hebben) toegang te verlenen tot bepaalde diensten die normaal gesproken alleen vanaf een TU Delft locatie beschikbaar zijn.

Voor de VPN verbinding wordt gebruik gemaakt van een beveiligde en versleutelde verbinding tussen het actuele werkstation van de gebruiker en de ICT infrastructuur van de TU Delft. Het biedt veel mensen toegang tot veel resources op de TU Delft, bijvoorbeeld online toegang tot universiteitsbibliotheek, verbinding met licentieservers of interne websites, beveiliging Open WiFi’s (bv in de trein of op het vliegveld).

Hoe regel je het?

Met je NetID kun je verbinding maken met VPN. In de handleidingen staat beschreven hoe je met de VPN client software een verbinding tot stand kan brengen.