BSc keuzevakken

In de bachelor zijn er twee reguliere momenten waarop je keuzevakken volgt, namelijk in je tweede studiejaar (semester 4) en in je derde studiejaar (semester 6). De contacttijd van deze keuzevakken vindt plaats binnen bepaalde tijdsloten, bestaande uit een ochtend en een middag. Per tijdslot kan je maximaal 1 keuzevak kiezen. Het weekrooster is als volgt:

Weekrooster

Meer informatie over de keuzevakken per semester vind je hieronder.

Naast de twee reguliere momenten zijn er ook tijdelijke keuzevakken, die worden aangeboden vanwege de overgang van het oude BSc curriculum, naar het nieuwe curriculum vanaf september 2021.

Studenten die in september 2020 of eerder zijn gestart, mogen aan enkele keuzevakken mogelijk niet meedoen. Dit omdat de inhoud van deze keuzevakken overlappen met vakken uit het oude BSc-programma.  Zie het kopje ‘Speciale keuzevakkeninformatie voor studenten van cohort 2020 en eerder’ voor meer informatie.

Keuzevakken in semester 4

In semester 4 zijn er in elk kwartaal twee tijdsloten (C & E) met keuzevakken. Deze keuzevakken zijn gekoppeld aan 4 verschillende thema’s: Organisation, Technology, Skills en People. Om aan je examenprogramma te voldoen, moet je één keuzevak in elk thema behaald hebben.

Let op: voor studenten die in september 2019 of eerder zijn gestart met IO, geldt dat je in je individuele examenprogramma terug kan vinden welke keuzevakken onderdeel zijn van je examenprogramma. Wanneer er ‘Elective’ in je examenprogramma staat (dus niet een specifieke thema elective zoals ‘Elective Technology’), dan kun je kiezen uit het keuzevakkenaanbod in Semester 4 en Semester 6.

Hieronder vind je een overzicht van de aangeboden keuzevakken in semester 4, inclusief of het groepswerk of individueel is en welke toetsvorm(en) het vak heeft. Wil je meer inhoudelijke informatie? Klik dan hier. Ook kun je de studiegids raadplegen, als je meer uitgebreide informatie zoekt over een keuzevak.

Keuzevakken in semester 6

In semester 6 zijn alle keuzevakken geroosterd in kwartaal 3 met drie verschillende tijdsloten (A, B & D). Om aan de eisen van het examenprogramma te voldoen, volg je drie keuzevakken uit dit aanbod van vakken in semester 6.

Let op: voor studenten die in september 2020 of eerder zijn gestart, geldt dat je in je individuele examenprogramma terug kan vinden hoeveel en welke keuzevakken onderdeel zijn van je examenprogramma. Wanneer er ‘Elective’ in je examenprogramma staat (dus niet een specifieke thema elective zoals ‘Elective Technology’), dan kun je kiezen uit het keuzevakkenaanbod in Semester 4 en Semester 6.

In principe kunnen alle semester 6-keuzevakken onderdeel uitmaken van je examenprogramma. Echter, rooster-technisch kun je slechts één keuzevak uit een slot kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de aangeboden keuzevakken, inclusief of het groepswerk of individueel is en welke toetsvorm(en) het vak heeft. Wil je meer inhoudelijke informatie? Klik dan hier. Ook kun je de studiegids raadplegen, als je meer uitgebreide informatie zoekt over een keuzevak.

* Dit vak mag alleen gevolgd worden door studenten die het eerste studiejaar en DP3 succesvol hebben afgerond of door studenten van cohort 2020 en eerder die minimaal 60EC en 4 van de Design Projects uit het eerste en tweede jaar hebben behaald.
Er wordt geselecteerd op basis van motivatie i.v.m. beschikbaarheid plaatsen.
De motivatie kan worden gestuurd naar dd-io@tudelft.nl tot en met de eerste zondagavond van januari.

Speciale keuzevakkeninformatie voor studenten van cohort 2020 en eerder

Ben jij met je BSc gestart in september 2020 of eerder, dan geldt de volgende informatie ook voor jou:

IO2060-21 Elective I&E (Q3 slot C)

Sommige studenten van cohort 2020 en eerder hebben in hun individuele studieprogramma staan dat ze de Elective I&E (Interaction&Electronics) moeten doen. Dit vak werd alleen aangeboden in academisch jaar 2021/2022 en 2022/2023.Staat het vak in jouw examenprogramma en heb je het vak aan het eind van academisch jaar 2022/2023 niet behaald, stuur dan een email naar coe-ide@tudelft.nl.  

IOBES-1 Elective Small

Voor studenten van cohort 2020 en eerder kan in het individuele examenprogramma een elective small van 2,5 EC zijn opgenomen. Tot en met academisch jaar 2023/2024 heeft de faculteit daarvoor 2 vakken aangeboden. Het aanbieden van deze vakken is met ingang van academisch jaar 2024/2025 komen te vervallen. Studenten die nog geen elective small hebben gevolgd kunnen aan de exameneis voldoen door:
- Studiepunten voor ID555X Project Organisatie. Deze krijg je als een commissie doet bij de Studievereniging Id
- Het volgen van een 2e- of 3e jaars keuzevak in de BSc van 5 EC. 

 

Keuzevakken die je niet mag volgen vanwege inhoudelijke overlap

Sommige keuzevakken uit het nieuwe BSc programma hebben inhoudelijk zoveel overlap met vakken uit het oude BSc programma, dat je voor deze keuzevakken geen nieuwe EC punten kunt krijgen. Let dus goed op bij het maken van je keuze! De onderstaande lijst, geeft aan welke vakken inhoudelijke overlap hebben. Heb jij een vak van de onderstaande lijst behaald? Dan krijg je voor het bijbehorende keuzevak in de nieuwe BSc geen punten. Dit vak kan dus geen onderdeel zijn van je examenprogramma. 

In oude programma behaald:

Dan in nieuwe programma NIET doen:

SPI

Elective Organisation: IOB4-B1 Strategic Brand Management

Manufacturing & Design

Elective Technology: IOB4-T1 Materials & Manufacturing

Elective Mechatronics

Elective Technology: IOB4-T2 Mechatronics

Elective Design Visualisation

Elective Skills: IOB4-S1 Design Communication & Visualisation

Elective Towards Circular Product Design

Elective S6: IOB6-E1 Design for the Circular Economy

Elective Ontwerpdidactiek

Elective S6: IOB6-E10 Design Didactics

Aanmelden voor BSc keuzevakken

Lees alle informatie op deze website goed door voordat je je gaat aanmelden!

Op 13 mei gaat de aanmelding voor IO BSc vakken in semester 1 (kwartaal 1 én 2) van academisch jaar 2024-2025 open. Aanmelden doe je in de MyTUDelft app. De aanmelding is twee weken open; je kunt je dus tot uiterlijk zondag 26 mei 23.59 uur aanmelden.
Meld je tijdig en correct aan, want geen aanmelding betekent geen onderwijs in semester 1!

Kijk hieronder welke informatie voor jou van toepassing is, en lees die informatie goed door voordat je je gaat aanmelden.

 

Aanmelden voor BSc vakken (informatie over aanmelding mastervakken staat verderop)

De volgende IO BSc vakken staan tot 26 mei 23.59 uur open voor aanmelding in de MyTUDelftapp.

Code

Naam

Periode

Slot

 

 

 

 

1e jaar

 

 

 

IOB1-1-22

DP1: Diving into Design

S1

Slot C of D

IOB1-2

Understanding Product Engineering

Q1

Slot A

IOB1-3

Understanding Design

Q1

Slot B

IOB1-4

Understanding Organisations

Q2

Slot A

IOB1-5-24

Understanding Humans

Q2

Slot B

 

 

 

 

 

Code

Naam

Periode

Slot

 

 

 

 

2e jaar

 

 

 

IOB3-1-24

DP3: Designing System Interventions

S1

Slot A of B

IOB3-2-23

Sustainable Impact

Q1

Slot C

IOB3-3

Data

Q1

Slot E

IOB3-4

Envisioning the Future

Q2

Slot C

IOB2-5-23

Product Engineering

Q2

Slot E

 

 

 

 

 

Code

Naam

Periode

Slot

 

 

 

 

 

 

3e jaar

 

 

 

 

IOB6-1-22

DP5: Bachelor Final Project*

Q1

Slot B, D, E

 

 

 

 

 

 

 

             

*Voor DP5 gelden toelatingsvoorwaarden. Dat betekent dat je alle vakken van het 1e jaar behaald moet hebben, tenminste 50 EC van jaar 2 (waarvan zeker DP3 en DP4) en je minstens in het 2e semester van je 3e jaar zit.

 

Stappenplan voor het aanmelden voor vakken

Stap 1:

Bepaal welke vakken je in het herfstsemester (kwartaal 1 en 2) gaat volgen.
Inhoudelijke informatie over de vakken kun je hier vinden of in de digitale studiegids.
Informatie over hoe het weekrooster werkt en hoe de tijdslots van de vakken zijn opgebouwd vind je hier.

Let op:

  • Je kunt per tijdslot maar één vak volgen! Als je een vak moet herkansen, hou dan rekening met een mogelijk overlap in het rooster.
  • Ga je DP1 herkansen? Dan volg je dat vak in tijdslot C (A-groep) of tijdslot D (B-groep). Bij het maken van de groepsindeling houden wij rekening met jouw aanmelding voor andere vakken en het tijdslot.
  • Ga je DP3 herkansen? Dan volg je dat vak in tijdslot A (A-groep) of tijdslot B (B-groep). Bij het maken van de groepsindeling houden wij rekening met jouw aanmelding voor andere vakken en het tijdslot.
  • Voor het herkansen van vakken geldt het volgende:
    • Alleen (deel)cijfers van 6 en hoger komen in aanmerking voor een verlenging (tenzij vak van vorm en inhoud verandert)
    • Als je een praktisch onderdeel van een vak niet hebt gehaald, meld je dan aan voor het vak,
    • Als je alleen het tentamen van een vak niet hebt gehaald, hoef je je niet aan te melden voor het vak, maar t.z.t. wel voor het tentamen.

Stap 2:

Aanmelden voor de vakken doe je in de MyTUDelftapp.
Open de MyTUDelft app.

  • Ga naar het kopje ‘inschrijven’ en selecteer ‘cursus’.
  • Zoeken kan via de vakcode, vaknaam of via je opleiding.
  • Bevestig je inschrijving.
  • De inschrijvingen voor de vakken van het 1e en het 2e jaar verschijnen direct als definitief in de MyTUDelftapp.
  • Schrijf je je in voor DP5? Dan krijg je de melding dat het een voorinschrijving betreft. Klik op doorgaan en bevestig je voorinschrijving. Pas na de check op de toelatingsvoorwaarden (zie hiervoor) wordt jouw voorinschrijving definitief in de MyTUDelftapp of verwijderd wanneer je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
  • Schrijf je in voor alle vakken die je in semester 1 (kwartaal 1 en 2!) wilt volgen.
  • Na inschrijving: Controleer dubbel of je vakken als (voor)inschrijving in de MyTUDelftapp staan. Is dit niet het geval, dan is je inschrijving niet correct verwerkt. Probeer het opnieuw of neem contact op met de Onderwijscoördinator via coe-ide@tudelft.nl.

Aanmelden voor max 40EC per semester

Studenten mogen zich inschrijven voor vakken met een totale studielast van maximaal 40 EC per semester. Is er een goede reden dat je meer dan 40 EC wilt gaan doen? Dien dan voor de aanmeldperiode een verzoek in bij de opleidingsdirecteur van de faculteit via educationregulations-ide@tudelft.nl.

Starten met een IO Master in september (je gaat geen BSc onderwijs volgen)

 

Misschien heb je je keuze voor de Master al gemaakt, maar misschien ben je nog aan het nadenken over welke IO Master je in september wilt gaan doen. Neem in dat geval een kijkje op de voorlichtingspagina van de Masteropleidingen.

Als je daarna nog twijfelt of vragen hebt, kun je chatten met een IO MSc student.

Aanmelden voor MSc vakken in het herfstsemester

Start je in september met een van de drie IO Masteropleidingen? Aanmelden voor de vakken is ook voor jou verplicht. Een aanmelding voor de MSc in Studielink betekent namelijk niet dat je ook automatisch bent aangemeld voor de MSc vakken. Ga naar de MyTUDelft app en meld je uiterlijk 26 mei aan voor de MSc vakken van de IO Masteropleiding van jouw keuze.

Let op: Je moet je aanmelden voor de vakken van kwartaal 1 en 2!

Klik hier voor informatie over de aanmelding voor de IO MSc vakken. Het overzicht van de vakken in het herfstsemester van de Masteropleidingen kun je hier ook vinden.
Houd er rekening mee dat je dus ook een inschrijving voor je MSc moet hebben in Studielink. Dit is een apart proces. Zie de informatie over (her)inschrijven bij de TU Delft. Voor vragen over je (her) inschrijving kun je contact opnemen met het contact centre.

Toelatingseisen MSc opleidingen

Voor alle Masteropleidingen van de TU Delft geldt de ‘bachelor-voor-master’ regel, ook de regeling ‘Harde Knip’ genoemd. De Harde Knip-regeling houdt in dat een student pas toegelaten wordt tot een van de Masteropleidingen van de faculteit IO (IPD, DfI of SPD) als de student de Bacheloropleiding IO heeft afgerond. ‘Hard’ wil zeggen dat er geen marge is: de Bacheloropleiding moet volledig zijn afgerond.

Afmelden

Als je bij nader inzien niet wilt meedoen aan een vak waarvoor je je eerder had aangemeld, meld je dan weer af via MyTUDelft. Doe je dit minder dan een week voor de start van een vak, stuur dan ook een afmeldingsbericht naar het betreffende vakemailadres/naar de vakcoördinator. Op die manier kunnen wij het onderwijs en de bijbehorende capaciteit zo goed mogelijk organiseren.

Vragen?

Heb je vragen over je studieplanning? Neem dan contact op met een van de studieadviseurs.

Heb je vragen over je (her)inschrijving in Studielink? Neem dan contact op met het Contactcentre.

Heb je vragen over het inschrijven voor vakken? Stuur een e-mail naar de onderwijscoördinator van de faculteit via coe-ide@tudelft.nl of bezoek een van de speciale inloopspreekuren. Deze vinden plaats in de week van 13 en 30 mei. Nadere informatie hierover volgt op 13 mei.