Honours Programme Bachelor

“Waarom zou ik me aanmelden voor het Honours Programme Bachelor?”

Omdat jij op zoek bent naar de leukste extra uitdaging naast je reguliere Bachelor!, Per academisch jaar, begint een groep van ongeveer 200 BSc-studenten aan het HPB. Vanaf Q2 in het tweede jaar van je BSc-opleiding tot het einde van je derde jaar BSc, zal je worden uitgedaagd om je zowel verbredend als verdiepend verder te ontwikkelen middels een verscheidenheid aan vakken en projecten. En jij bepaalt zelf hoe je een groot deel van je HPB invult; het initiatief ligt bij jou.

“Wat is het belangrijkste doel van het HPB?”

Het belangrijkste doel van het Honours Programme Bachelor is het bieden van de perfecte uitdaging voor jouw ambitie en talent middels extra-curriculaire onderwijsactiviteiten om jezelf verder te ontwikkelen, zowel verbredend als verdiepend. Net als jij, zoeken wij als HPD organisatie continue naar nieuwe mogelijkheden om onszelf verder te ontwikkelen. Deze zoektocht naar constante zelfverbetering als HPD organisatie betekent voor jou dat wij continue op zoek zijn naar nieuwe, disciplinaire èn inter- en multidisciplinaire honoursonderwijsuitdagingen voor jou om mee aan de slag te gaan. Jij wilt dé extra uitdaging naast je reguliere studie? Deze ga je krijgen bij het HPB! 

“Hoe ontwikkel ik mijzelf dan meer precies bij deelname aan het HPB?”

Deelname aan het HPB, draagt bij aan jouw capaciteiten in:

  • Wetenschappelijke en intellectuele ontwikkeling;
  • Onderzoeks- en ontwerpbekwaamheden;
  • Inter- en Multidisciplinaire samenwerken en communiceren;
  • Zelfreflectie en zelfmanagement

Dat is niet zomaar een rijtje capaciteiten. Dit zijn dé capaciteiten waar het bedrijfsleven proactief naar op zoek is en actief op selecteert, zeker bij ambitieuze studenten met een technische studieachtergrond.

Praktische informatie

  • Het Honours Programme Bachelor start in het tweede jaar van je Bachelor en trapt af met een Kick-Off in mid-oktober.
  • Wanneer je het programma afrondt, krijg je een apart Honours-certificaat bij je diploma.
  • Het volledige Honours Programme Bachelor omvat 20 ECTS bovenop het reguliere bachelorprogramma (180 ECTS). Het programma bestaat uit twee onderdelen:
  • *Waarom “gemiddeld”? Omdat jouw faculteit de preciezere ECTS-verdeling tussen het interfacultaire en facultaire gedeelte bepaalt, evenals de toelatingseisen en selectieprocedure voor het HPB.

Toelatingseisen & Selectieprocedure

Iedere faculteit heeft de toelatingseisen en een selectieprocedure vastgesteld voor wanneer haar studenten in aanmerking komen om deel te nemen aan het Honours Programme Bachelor en hoe zij vervolgens een plek kunnen proberen te bemachtigen.

Om in aanmerking te komen voor deelname aan het HPB, hebben de meeste faculteiten de toelatingseisen dat je nominaal je eerste BSc-jaar hebt afgerond (i.e. je hebt al je studiepunten van het eerste jaar in één jaar gehaald) en een gemiddeld eindcijfer van minimaal een 7,5 hebt. Verder is het uiteraard ook erg belangrijk dat je gemotiveerd bent en bereid bent er voor te werken. Kijk alsjeblieft bij je eigen faculteit naar het facultaire programma voor de exacte criteria.

Voldoe jij aan de toelatingseisen? Dan wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan het Honours Programme Bachelor. Afhankelijk van je faculteit, kan een motivatiebrief en gesprek deel uit maken van de selectieprocedure, als je ingaat op de uitnodiging om voor het HPB te solliciteren. Ben je niet uitgenodigd en voldoe je wel aan de toelatingscriteria? Neem dan alsjeblieft contact op met jouw facultaire HPB  coördinator(en).