Honours Programme Master

“Waarom zou ik mij aanmelden voor het Honours Programme Master?”

Omdat jij op zoek bent naar de leukste extra uitdaging naast je reguliere Master! Per academisch jaar, begint een groep van ongeveer 100 MSc-studenten aan het HPM. Vanaf uiterlijk* Q4 in het eerste jaar van je MSc-opleiding tot het einde van je tweede jaar MSc, zal je worden uitgedaagd om je zowel verbredend als verdiepend verder te ontwikkelen middels een verscheidenheid aan vakken en projecten. En jij bepaalt zelf hoe je een groot deel van je HPM invult; het initiatief ligt bij jou.

*Waarom “uiterlijk”? Omdat jouw faculteit de preciezere toelatingseisen en selectieprocedure voor het HPM bepaalt, waardoor het instroommoment voor de HPM per faculteit kan verschillen. Zie meer hier onderaan deze pagina bij “Toelatingseisen & Selectieprocedure”.

“Wat is het belangrijkste doel van het HPM?”

Het belangrijkste doel van het Honours Programme Master is het bieden van de perfecte uitdaging voor jouw ambitie en talent middels extra-curriculaire onderwijsactiviteiten om jezelf verder te ontwikkelen, zowel verbredend als verdiepend. Net als jij, zoeken wij als HPD organisatie continue naar nieuwe mogelijkheden om onszelf verder te ontwikkelen. Deze zoektocht naar constante zelfverbetering als HPD organisatie betekent voor jou dat wij continue op zoek zijn naar nieuwe, disciplinaire èn inter- en multidisciplinaire honoursonderwijsuitdagingen voor jou om mee aan de slag te gaan. Jij wilt dé extra uitdaging naast je reguliere studie? Deze ga je krijgen bij het HPM!

“Hoe ontwikkel ik mijzelf dan meer precies bij deelname aan het HPM?”

Deelname aan het HPM, draagt bij aan jouw capaciteiten in:

  • Wetenschappelijke en intellectuele ontwikkeling;
  • Onderzoeks- en ontwerpbekwaamheden;
  • Inter- en Multidisciplinaire samenwerken en communiceren;
  • Zelfreflectie en zelfmanagement

Dat is niet zomaar een rijtje capaciteiten. Dit zijn dé capaciteiten waar het bedrijfsleven proactief naar op zoek is en actief op selecteert, zeker bij ambitieuze studenten met een technische studieachtergrond.

Praktische informatie

  • Het Honours Programme Master start uiterlijk in Q4 het eerste jaar van je Master.
  • Wanneer je het programma afrondt, krijg je een apart Honours-certificaat bij je diploma.
  • Het volledige Honours Programme Master omvat 20 ECTS bovenop het reguliere masterprogramma (120 ECTS). Het programma bestaat uit twee onderdelen:

*Waarom “gemiddeld”? Omdat jouw faculteit de preciezere ECTS-verdeling tussen het interfacultaire en facultaire gedeelte bepaalt, evenals de toelatingseisen en selectieprocedure voor het HPM.

Om specifieker op zowel het interfacultaire gedeelte als facultaire gedeelte van het HPM in te gaan: Voor het interfacultaire gedeelte moet je één van de volgende drie interfacultaire vakken halen:

  • Critical Reflection on Technology (UD2010)
  • Business Leadership for Engineers (UD2012)
  • Leadership Skills for Engineers (TPM019A)

Wat betreft het facultaire gedeelte, verschillen de mogelijkheden om dit deel van het programma in te vullen sterk per faculteit. Het idee is dat je je eigen programma zo samenstelt dat je buiten de grenzen van je standaard curriculum treedt. Je voert bijvoorbeeld een onderzoek uit onder begeleiding van een ervaren onderzoeker, je zet een eigen project op aan een andere faculteit of universiteit, of je volgt een extra stage of extra vakken buiten je standaard curriculum.

Als je tot het programma wordt toegelaten, moet je bij je faculteit een voorstel indienen voor de invulling van de facultaire 15 ECTS. Kijk voor meer informatie op de website van het Honours Programme Master van je faculteit of neem contact op met de contactpersoon van je faculteit.

Let op! Enkel en alleen met schriftelijke goedkeuring vooraf van je facultaire HPM coördinator kan je ECTS krijgen voor je plannen binnen het facultaire gedeelte van je HPM. Wat dus niet te doen? Eerst een project uitvoeren en na afronding vragen of je er ECTS voor kan krijgen. Geen schriftelijke goedkeuring vooraf? Geen ECTS. Vraag daarom alsjeblieft altijd eerst om goedkeuring van je facultaire HPM coördinator voor je jezelf met volle overgave op je project stort!

Toelatingseisen & Selectieprocedure

Iedere faculteit heeft de toelatingseisen en een selectieprocedure vastgesteld voor wanneer haar studenten in aanmerking komen om deel te nemen aan het Honours Programme Master en hoe zij vervolgens een plek kunnen proberen te bemachtigen.

Om in aanmerking te komen voor deelname aan het HPM, heeft jouw faculteit de toelatingseisen dat een gemiddeld eindcijfer van minimaal een 7,5 hebt over de resultaten binnen één van de volgende drie categorieën:

  1. BSc;
  2. MSc-Q1;
  3. MSc Semester 1 (i.e. Q1 & Q2).

Dus, bijvoorbeeld, bij faculteit X dien je minimaal een 7,5 gemiddeld te hebben voor (al) je BSc (resultaten), terwijl bij faculteit Y je minimaal een 7,5 gemiddeld dient te hebben voor (al) je MSc-Q1 (resultaten). Verder is het uiteraard ook erg belangrijk dat je gemotiveerd bent en bereid bent er voor te werken. Vraag alsjeblieft bij je eigen faculteit naar de exacte criteria.

Voldoe jij aan de toelatingseisen? Dan wordt je uitgenodigd om deel te nemen aan het Honours Programme Master. Afhankelijk van je faculteit, kan een motivatiebrief en gesprek deel uit maken van de selectieprocedure, als je ingaat op de uitnodiging om voor het HPM te solliciteren. Ben je niet uitgenodigd en voldoe je wel aan de toelatingscriteria? Neem dan alsjeblieft contact op met jouw facultaire HPM coördinator(en)