Tips voor een goede studiestart!

Goed begin is het halve werk

Een nieuwe fase is aangebroken waarbij allerlei (nieuwe) dingen op je afkomen. Dit is zelfs misschien wat overweldigd. Neem de tijd om te wennen. Hieronder een aantal tips om je te ondersteunen bij de start van dit studiejaar.

#1: Studeren kun je leren

Meer weten over hoe je studeren het beste kan aanpakken? Hoe maak je een goede planning voor je tentamen? En hoe voorkom je uitstelgedrag? Met de Essential Study Skills leer je jouw studievaardigheden te verbeteren.

#2: Studeer samen

Nu je vaker thuis studeert en (meer) tijd alleen doorbrengt is het extra fijn regelmatig af te spreken met anderen (digitaal of op veilige afstand). Om even te pauzeren tussen het studeren door of juist om samen te studeren.

#3: Blijf in balans

Creëer een dag- en weekplanning voor jezelf en probeer je zo goed mogelijk aan deze routine te houden. Pauzeer regelmatig tussen het studeren door (richtlijn: 45 minuten studeren, 15 minuten pauze). Naast studeren is het belangrijk om ook tijd vrij te maken voor leuke dingen, sociale activiteiten, sporten etc.

#4: Trek op tijd aan de bel

Ergens een vraag over? Over een deadline, een opdracht of iets anders? Vraag het aan iemand als je er zelf niet uit komt. Om hulp te vragen kan lastig zijn. Door iemand iets te vragen voorkom je dat je vastloopt.

Wat kun je doen:

• Vraag het aan een medestudent.
  • Vraag het aan de (betreffende) docent.
  • Vraag het aan de studieadviseur in jouw faculteit.

#5: Blijf gemotiveerd

Stel realistische doelen en zorg voor voldoende (gezonde) uitdaging voor jezelf. Te veel uitdaging? Vraag dan je studieadviseur om advies. Behoefte aan meer uitdaging? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar (extra) vakken bij een andere BSc opleiding, een commissie bij je studie of studentenvereniging of deelname aan een D:DREAM team.

#6: Werk aan je eigen welzijn

Tentamenstress? Minder piekeren? Werken aan je zelfvertrouwen? Met e-health tool van Gezondeboel kun je (kosteloos en anoniem) programma’s volgen om te werken aan je persoonlijke welzijn: www.tudelft.nl/gezondeboel