LED: duurzaam, maar vooral onderhoudsvriendelijk

In tien jaar tijd alle buitenverlichting met LED

LED duurzaam? “Dat is een inkopper”, zegt Rik de Bruin, technisch gebiedsbeheerder van de TU Delft. “LED gebruikt minder energie, de lampen gaan langer mee en ook de armaturen hebben een langere levensduur.” In tien jaar tijd wordt alle buitenverlichting op de campus voorzien van LED. “Hoog tijd, want de huidige verlichting is aan het einde van haar levensduur. Het zal ook een hoop onderhoud gaan schelen”, verwacht Rik.

Het Kluyverpark in het zuidelijke deel van de campus is de eerste locatie waar LED is toegepast, in de lichtmasten en grondspots. Dat was in 2015. Het was meteen een pilot om te bekijken welke armaturen geschikt zijn. Daarbij is ook gelet op het elektrotechnische gedeelte; de stroomkabels, voltages en de belasting van het netwerk. Met name dat laatste gaf kinderziektes. LED gebruikt bijvoorbeeld meer stroom bij het inschakelen en geeft daardoor hogere piekbelasting op het stroomnetwerk. In de voedingskasten sloeg de beveiliging aan. De oplossing was om het aantal LED-armaturen te verminderen en de inschakelstroom in de voedingskast te verlagen. “De puzzel die we daar moesten maken geeft ons input voor de verdere technische uitwerking bij de invoering van LED op de rest van de campus”, geeft Rik aan.

Na de pilot is een programma van eisen opgesteld, een technische handleiding hoe LED moet worden aangebracht, tot aan de stroomkabel. Op die manier kan LED breed worden ingezet op de campus.  Inmiddels brandt er op steeds meer locaties LED in de lichtmasten.

Voordelen van LED

Conventionele lampen moeten na twee tot vijf jaar worden vervangen. Een LED-lichtbron zou, in theorie, even lang mee moeten gaan als het armatuur, zo’n 20 tot 25 jaar. “Een lichtmast gaat zo’n 40 tot 50 jaar mee. We verwachten dat we tijdens de levensduur de lamp en het armatuur maar één keer hoeven te vervangen”, geeft Rik aan.

Een ander voordeel van LED-verlichting is de mogelijkheid om het op afstand met software aan te sturen. Om de hoeveelheid elektriciteitsverbruik te monitoren. Om het licht gemakkelijk te dimmen of te versterken. Of om het van kleur te laten veranderen.

Daarmee biedt LED, naast energiebesparing, ook een sociale duurzame oplossing. Namelijk een veiligere omgeving. “Normaal verlichten we tot 5 lux, maar we hebben genoeg capaciteit voor 10 lux”, weet De Bruin. Daarmee kan het lichtniveau naar behoefte worden aangepast. Bij evenementen met veel bezoekers bijvoorbeeld. In het najaar van 2018 is gestart met dynamisch dimmen (dimmen op basis van behoefte) van de openbare verlichting.

LED-ambitie

De ambitie van de TU Delft is om in tien jaar tijd alle huidige conventionele verlichting te vervangen door LED. Bij grote reconstructieprojecten op de campus wordt alles omgezet. Zoals het gebied achter de faculteit CiTG, waar in de ontwikkeling van het gebied alle lichtmasten over gaan op LED. Verwacht wordt dat in drie tot vier jaar tijd 75% van het huidige areaal vervangen kan worden. In de laatste zes tot zeven jaar wordt de rest vervangen.

CO2-reductie LED

Met het vervangen van reguliere verlichting door LED wordt jaarlijks zo’n 8.500kg CO2 bespaard. Over 10 jaar geeft dat dus een geplande CO2-reductie van 85.000kg CO2. Na volledige omzetting naar LED wordt een energie- en CO2-besparing verwacht van 41%.