Actueel

TBM nieuws

19 april 2018

Groen en Gemak onder een dak: verminder de gedoe factor

Ondanks de moeite die publieke en private instanties doen om huishoudens te verleiden tot groen gedrag, blijven investeringen achter. Een reden hiervoor is dat de meeste prikkels van technische of financiële aard zijn, terwijl vooral psychologische factoren een grote rol lijken te spelen bij het nemen van groene maatregelen. Een belangrijke psychologische belemmering is bijvoorbeeld dat mensen opzien tegen het gedoe dat gepaard gaat met een groene maatregel. Deze ‘gedoe-factor’ is de focus van dit onderzoek. Het wegnemen of verminderen van de gedoe-factor, is mogelijk een effectief middel om huishoudens te verleiden of ‘nudgen’ tot het nemen van groene maatregelen.

18 april 2018

Virginia Dignum in VPRO series ‘Mind of the Universe’

Virginia Dignum is one of the scientists who appears in the VPRO series ‘Mind of the Universe online learning experience’ that has been developed by the three universities Leiden, Delft, Erasmus Rotterdam (LDE).

16 april 2018

4TU research programme DeSIRE receives 4,5 million euro funding

The newly established 4TU Centre on Resilience Engineering received funding for a research programme to design Systems for Informed Resilience Engineering (DeSIRE). A changing climate and growing population in a world that is more and more interconnected, make societies vulnerable to incidents, disasters and prolonged stress. We need resilient systems in society to deal with challenges such as climate change, migration, the energy transition and disruptive shocks such as hurricanes and floods.

TBM in de media

17 april 2018

Bert van Wee in EenVandaag: Slecht onderhoud bruggen kan leiden tot schade van miljoenen

Het slechte onderhoud aan ruim honderd bruggen, viaducten en tunnels kan grote schade aan de economie veroorzaken. Bij afsluiting van één cruciaal knooppunt kan dit in de vele miljoenen lopen. Dat blijkt uit een doorrekening die hoogleraar Bert van Wee voor EenVandaag en NH Nieuws heeft gemaakt.

16 april 2018

Pieter van Gelder in Beveiliging over risico's van de connected car

Mobiliteit is onlosmakelijk verbonden met de huidige maatschappij. Mensen reizen sneller, verder en vaker. De auto is niet alleen een vervoersmiddel, maar dient ook in allerhande comfort te voorzien. Denk aan navigatie, handsfree bellen en parkeerondersteuning. En ook een verbinding met internet wordt steeds meer regel dan uitzondering. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de veiligheid van de bestuurder? Pieter van Gelder is een van de auteurs van het artikel.

16 april 2018

Pieter van Gelder op industrielinqs.nl over verouderde industriële installaties

De brand bij ExxonMobil en de brand en lekkage bij Shell Pernis in de Rotterdamse haven deden de gemoederen de afgelopen maanden hoog oplopen. De Rotterdamse gemeenteraad maakt zich na de incidenten zorgen over de hoge leeftijd van de raffinaderijen en drong aan op tijdige vervanging van installaties. De Raad is niet de enige met zorgen over de leeftijd van assets in de industrie. Recent heeft de Inspectie SZW aangegeven dat de risico’s rondom ageing door sommige bedrijven wordt onderschat. Pieter van Gelder, hoogleraar veiligheidskunde aan de TU Delft, denkt dat de Inspectie dit terecht concludeert.