843 resultaten

03 juli 2019

Marijn Janssen in diverse media over Digicampus

Tijdens het iBestuurcongres op 3 juli heeft staatssecretaris Knops officieel Digicampus gelanceerd. Dit nieuwe samenwerkingsverband biedt een platform voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten en is een ontmoetingsplek voor alle partijen die bij digitale innovaties binnen de publieke sector betrokken zijn. Dankzij Digicampus is de wetenschap vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze diensten, stelt professor Marijn Janssen van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

03 juli 2019

Bert van Wee op BNR nieuwsradio over milieubelasting voor de luchtvaart

Nederlandse vliegvelden hebben in 2018 bijna net zoveel CO2 uitgestoten als alle Nederlandse auto's bij elkaar. Dat heeft Greenpeace laten uitrekenen. De milieuclub vindt het onterecht dat de luchtvaartsector wordt ontzien in het klimaatakkoord. Ook hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft vindt dat de luchtvaartsector de dans ontspringt als het gaat om klimaatbeleid.

02 juli 2019

Angelo Vermeulen in diverse media over leven op de maan

Angelo Vermeulen, bioloog en ruimtevaartonderzoeker aan de TU Delft, vertelt wat er nodig is om een succesvol bestaan op de maan te verwezenlijken.

Bert van Wee in NRC over app- en belverbod

Vanaf vandaag mogen fietsers niet meer een telefoon vasthouden. Boetes moeten „heel nadrukkelijk een norm stellen”. Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid bij de TU Delft vindt het uitdelen van boetes „een goede ontwikkeling.” Doe je dat niet, zo meent hij, dan geef je „een verkeerd signaal af. Alsof je tegen fietsers zegt: gebruik je mobiel maar.”

Niek Mouter op BNR nieuwsradio over nutteloze bouwwerken

Vroeg of laat verliest een bouwwerk z'n nut. Hoe komt dat en hoe kun je dat voorkomen? Of is het helemaal niet erg? Niek Mouter, kostenbatenonderzoeker aan de TU Delft, vertelt hoe MKBA analyses kunnen worden ingezet om nieuwe bouwprojecten te toetsen.

Marijn Janssen op iBestuur over Digicampus

Aan initiatieven voor digitale overheids-innovatie ontbreekt het niet, maar ze zijn versnipperd. Het nieuwe Digicampus speelt een verbindende rol en voegt iets extra’s toe. Het is een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijven én burgers. Met de potentie om Nederland tot voorbeeldland te maken. professor dr. ir. Marijn Janssen, verbonden aan de Faculteit TBM van de TU Delft. “Interdisciplinair onderzoek doen in een ivoren toren heeft geen zin. Je wilt kennis in de praktijk testen en benutten."

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over digitalisering

De storing bij telecomprovider KPN, met daardoor onbereikbare noodnummers, heeft Nederland opgeschrikt. De afhankelijkheid van communicatienetwerken werd pijnlijk zichtbaar: vertrouwen we niet te veel op de digitalisering en, in het bijzonder, op de overheid? Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft, vindt dat de verregaande digitalisering om ‘een nieuwe manier van kijken’ vraagt.

27 juni 2019

Carlos Ganan in diverse media over onveilige apparaten

In opdracht van de overheid gaan onderzoekers van de TU Delft onderzoeken welke apparaten in huis onveilig zijn. Uiteindelijk moeten onwetende consumenten een seintje krijgen van hun provider als ze bijvoorbeeld een makkelijk te hacken beveiligingscamera in huis hebben.Volgens Carlos Ganan, onderzoeker bij de TU Delft, zal het onderzoek dat nu begint veel meer inzichten geven dan nu via bestaande sites als Shodan (‘Google voor hackers’) wordt gedeeld.

Michel van Eeten op security.nl over veilige IoT apparaten

De TU Delft gaat samen met Nederlandse internetproviders een honeypot-netwerk opzetten om besmette Internet of Things-apparaten in kaart te brengen. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. De informatie die het project oplevert moet helpen bij het opschonen van besmette IoT-apparaten en voorkomen dat kwetsbare IoT-apparaten op de Nederlandse markt verschijnen."We moeten ervoor zorgen dat fabrikanten uiteindelijk veilige apparaten op de markt brengen en niet dat consumenten met het probleem worden opgescheept", aldus Michel van Eeten, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft.

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over grondstoftekort

Marc de Vries, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de TU Delft, besteedt in zijn column aandacht aan de luxe levensstijl van de mens en het grondstoftekort wat hierdoor ontstaat.