TBM wetenschappers in de media

20 resultaten

10 mei 2019

Virginia Dignum in Lead Digital over ethical artificial intelligence

Wie müssen sich Unternehmen und Gesellschaft organisieren, um künstliche Intelligenz ethisch und verantwortungsvoll einzusetzen? Darüber spricht Virginia Dignum, EU-Expertin und Professorin für Social and Ethical Artificial Intelligence an der University of Umeå in Schweden und Associate Professor an der Fakultät für Technologie, Politik und Management der Delft University of Technology.

19 februari 2019

Virginia Dignum in de Ingenieur over fake news

OpenAI, een denktank van een stel machtige miljardairs, heeft naar eigen zeggen een programma geschreven dat in staat is geloofwaardige, maar volledig verzonnen nieuwsberichten te schrijven. De organisatie geeft het algoritme niet vrij; volgens hen is het te gevaarlijk om te worden gebruikt. De kans dat dergelijke programma’s al elders bestaan of binnenkort komen, is groot. ‘Technisch is het niet echt nieuw; vroeg of laat zou een programma als dit verschijnen,’ vertelt Virginia Dignum, die als hoofddocent onderzoek doet naar sociale AI aan de TU Delft. ‘Ik denk dan ook niet dat het te gevaarlijk is om vrij te geven, zoals OpenAI claimt.’

14 januari 2019

Ibo van de Poel in Trouw over kunstmatige intelligentie bij de politie

De politie verwacht veel van big data, algoritmes en artificiële intelligentie. Maar ook supercomputers falen, discrimineren of zijn soms onnavolgbaar.

25 september 2018

Virginia Dignum at Medium.com about keep loved ones alive with AI

The idea of preserving a person through their speech with interactive simulations is not new. “It is conceivable that people may attempt to develop such systems to ‘replace’ deceased loved ones in an emotional interaction,” says Victoria Dignum, associate professor of social artificial intelligence at Delft University of Technology. “I would not necessarily say that such uses are to be forbidden per se, but if developed, these must be subjected to strong ethical, psychological, and social reviews, in ways similar to how medicines are introduced nowadays.”

04 september 2018

Virginia Dignum in Financieel Dagblad over KI Brain drain

Kunstmatige intelligentie is hot, merkte professor Virginia Dignum van de Universiteit Delft afgelopen januari. Heel erg hot. Ineens had ze drie aanbiedingen van headhunters in haar mailbox.

04 september 2018

Virginia Dignum op European Commission over What is Artificial Intelligence?

What is artificial intelligence? Virginia Dignum, Associate Professor of Social Artificial Intelligence at Delft University of Technology, provides a definition.

16 juli 2018

Jeroen van den Hoven on phy.org about artificial intelligence

Digital technologies such as artificial intelligence and robotics, 'desperately' need an institutional framework and system of values to help regulate the industry, ethics expert Jeroen van den Hoven has told leading scientists and policymakers.

16 mei 2018

Aimee van Wynsberghe in NRC next: EU dreigt digitale kolonie te worden

Kunstmatige intelligentie China en de VS werken al jaren aan werelddominantie. De Europese houding ten opzichte van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) leek lang op slaapwandelen. Al jaren wordt de achterstand van de EU op AI-grootmachten Amerika en China groter. Aimée van Wynsberghe, roboticaonderzoeker aan de TU Delft en mede-oprichter van de stichting Responsible Robotics, maakt zich vooral zorgen over de brain drain van Europees AI-talent. „Je ziet dat sommige AI-studenten hun studie niet eens meer afmaken omdat ze al voor enorme salarissen voor Amerikaanse bedrijven kunnen gaan werken.” Zonder eigen bedrijven verdwijnen goede techneuten uiteindelijk naar het buitenland.

30 april 2018

Virginia Dignum in Politico about AI Ethics

Europe’s secret weapon in the race against the U.S. and China on artificial intelligence is … ethics. The EU Commission wants to spell out how to preserve fundamental rights along with the rise of AI. One of the central goals in the EU strategy is to provide customers with insight into the systems. Virginia Dignum, an AI researcher at the Delft University of Technology, said “transparency of AI is more than just making the algorithm transparent,” adding that companies should also have to disclose details such as which data was used to train their algorithms, which data are used to make decisions, how this data was collected, or at which point in the process humans were involved in the decision-making process.

26 april 2018

Jeroen van den Hoven in NOS.nl over AI toekomst scenario's

Gaan robots de wereld overnemen? Wanneer worden zelfrijdende auto's op grote schaal gebruikt? Heeft een robot rechten? Er wordt gewerkt aan grote technologische veranderingen die veel impact op ons gaan hebben en dat levert grote vragen op. De NOS vroeg drie experts commentaar te geven op drie toekomstscenario's, om zo een beeld te krijgen van wat we kunnen verwachten. Jeroen van den Hoven, professor ethiek en technologie aan de TU Delft is een van hen.