TBM wetenschappers in de media

28 resultaten

03 juli 2019

Marijn Janssen in diverse media over Digicampus

Tijdens het iBestuurcongres op 3 juli heeft staatssecretaris Knops officieel Digicampus gelanceerd. Dit nieuwe samenwerkingsverband biedt een platform voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten en is een ontmoetingsplek voor alle partijen die bij digitale innovaties binnen de publieke sector betrokken zijn. Dankzij Digicampus is de wetenschap vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze diensten, stelt professor Marijn Janssen van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

02 juli 2019

Marijn Janssen op iBestuur over Digicampus

Aan initiatieven voor digitale overheids-innovatie ontbreekt het niet, maar ze zijn versnipperd. Het nieuwe Digicampus speelt een verbindende rol en voegt iets extra’s toe. Het is een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijven én burgers. Met de potentie om Nederland tot voorbeeldland te maken. professor dr. ir. Marijn Janssen, verbonden aan de Faculteit TBM van de TU Delft. “Interdisciplinair onderzoek doen in een ivoren toren heeft geen zin. Je wilt kennis in de praktijk testen en benutten."

26 juni 2019

Kenny Meesters op in diverse media over 112 storing

Door een landelijke netwerkstoring was het alarmnummer 112 uren lang niet bereikbaar. Kenny Meesters, onderzoeker bij TBM legt uit dat complexe technische koppelingen het netwerk kwetsbaar maken.

17 mei 2019

Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht op iBestuur.nl over frequentieveilingen

Lessen van 4G-frequentieveilingen laten zien dat vooraf nadenken over de eisen, zoals dekking, essentieel is. 5G is een kritische infrastructuur en gaat verder dan 4G, waardoor er ook eisen zoals minimale responsietijden, redundantie en resilience bijkomen. Deze zouden moeten worden meegenomen in een veiling. Vooraf regelen voor het versterken van het innovatieklimaat is beter dan achteraf lessen trekken.

13 september 2018

Marijn Janssen op iBestuur.nl over digitalisering en ICT

Common Ground. De term staat voor een beweging waarbij gemeenten en leveranciers gezamenlijk werken aan een stapsgewijze modernisering van de ICT-infrastructuur. Dat roept enigszins de vergelijking op met Estland, een land waar de digitalisering lijkt uitgevonden. Maar hoe eerlijk is die vergelijking? Hoogleraar Marijn Janssen (TU Delft) over verschillen en overeenkomsten tussen Common Ground en de situatie in Estland.

20 april 2018

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over Big data en de gezondheidszorg

Hoe ziet het leven van een patiënt eruit in 2030?

20 maart 2018

Jeroen van den Hoven in de Groene Amsterdammer over de sleepwet

Volgens de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarover 21 maart een referendum is, mogen inlichtingendiensten vrijwel onbeperkt gegevens binnenhalen van onverdachte burgers. Maar leidt deze vorm van massale gegevensverzameling wel tot meer veiligheid, en hoe zit het met privacy aspecten? Hoogleraar ethiek en technologie Jeroen van den Hoven van de TU Delft vindt dat de overheid juist moeite moet doen om over de data-analyse verantwoording te kunnen afleggen.

05 januari 2018

Michel van Eeten op NOS.nl over Veiligheidslekken in chips

De veiligheidslekken die gisteren in vrijwel alle laptops, telefoons en tablets zijn aangetroffen, kunnen het beste opgelost worden met nieuwe chips. Maar het kan nog heel lang duren voordat deze op de markt zijn, zeggen deskundigen.

28 december 2017

Rolf van Wegberg op NRC.nl over het witwassen van bitcoins

Rechtszaak Bitcoins zijn niet zo anoniem en ontraceerbaar als soms wordt voorgesteld, blijkt uit een Nederlandse rechtszaak over drugshandel met digitaal geld.„Bitcoin is meer pseudoniem dan anoniem”, zegt cybercrime-onderzoeker Rolf van Wegberg.

21 december 2017

Michel van Eeten op NPO radio 1 over Russische activiteit rond internetkabels op de zeebodem

Er is sprake van een toenemende Russische onderzeeboot-activiteit rond internetkabels op de zeebodem. Volgens de belangrijkste Britse militaire chef moeten we het risico dat deze kabels worden afgeluisterd of zelfs doorgeknipt kunnen worden zeer serieus nemen. We praten met Michel van Eeten, hoogleraar Cybersecurity aan de TU Delft en Rob de Wijk van The Hague Centre for Strategic Studies