TBM wetenschappers in de media

31 resultaten

13 november 2019

Marijn Janssen op agconnect.nl over het oplossen van ICT problemen

De overheid bestaat uit allerlei institutionele structureren gericht op stabiliteit en zorgvuldig functioneren, terwijl ICT dynamisch is, heel vlug verandert, innovatief is, vele complexiteiten heeft en transformatief is. De bestaande institutionele structuren van de Nederlandse overheid zijn eigenlijk niet geschikt voor innovatie. “Je moet heel erg goed nadenken over hoe je deze twee tegenpolen samenbrengt”, stelt Marijn Janssen, hoogleraar ICT & Governance aan de TU Delft.

17 september 2019

Marijn Janssen op ftm.nl over digitale kloof

De Europese Unie heeft een subsidiefonds opgezet om de digitale kloof te dichten. Gemeenten kunnen een voucher van 15.000 euro krijgen om te besteden aan de installatie van openbare wifi-hotspots om toegang tot internet te verbeteren. Onder Nederlandse gemeenten die een voucher hebben gekregen, is nu al twijfel over het nut. 'Het probleem is eerder dat mensen geen geld hebben om een smartphone te kopen of de kennis missen en niet een gebrek aan toegang tot een internetverbinding', aldus Marijn Janssen, hoogleraar ICT & governance bij de TU Delft.

04 september 2019

Marijn Janssen en Jeroen van den Hoven in iBestuur over ethisch innoveren

Tijdens een heus college over techniek en ethiek vertellen TU Delft hoogleraren Marijn Janssen (ICT & Governance) en Jeroen van den Hoven (Ethics & Technology) over de kansen van innovatie met nieuwe technologie en de ethische uitdagingen daarbij.

03 juli 2019

Marijn Janssen in diverse media over Digicampus

Tijdens het iBestuurcongres op 3 juli heeft staatssecretaris Knops officieel Digicampus gelanceerd. Dit nieuwe samenwerkingsverband biedt een platform voor de ontwikkeling van innovatieve overheidsdiensten en is een ontmoetingsplek voor alle partijen die bij digitale innovaties binnen de publieke sector betrokken zijn. Dankzij Digicampus is de wetenschap vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van deze diensten, stelt professor Marijn Janssen van de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft.

02 juli 2019

Marijn Janssen op iBestuur over Digicampus

Aan initiatieven voor digitale overheids-innovatie ontbreekt het niet, maar ze zijn versnipperd. Het nieuwe Digicampus speelt een verbindende rol en voegt iets extra’s toe. Het is een unieke samenwerking tussen overheid, wetenschap en bedrijven én burgers. Met de potentie om Nederland tot voorbeeldland te maken. professor dr. ir. Marijn Janssen, verbonden aan de Faculteit TBM van de TU Delft. “Interdisciplinair onderzoek doen in een ivoren toren heeft geen zin. Je wilt kennis in de praktijk testen en benutten."

26 juni 2019

Kenny Meesters op in diverse media over 112 storing

Door een landelijke netwerkstoring was het alarmnummer 112 uren lang niet bereikbaar. Kenny Meesters, onderzoeker bij TBM legt uit dat complexe technische koppelingen het netwerk kwetsbaar maken.

17 mei 2019

Marijn Janssen, Fernando Kuipers en Jolien Ubacht op iBestuur.nl over frequentieveilingen

Lessen van 4G-frequentieveilingen laten zien dat vooraf nadenken over de eisen, zoals dekking, essentieel is. 5G is een kritische infrastructuur en gaat verder dan 4G, waardoor er ook eisen zoals minimale responsietijden, redundantie en resilience bijkomen. Deze zouden moeten worden meegenomen in een veiling. Vooraf regelen voor het versterken van het innovatieklimaat is beter dan achteraf lessen trekken.

13 september 2018

Marijn Janssen op iBestuur.nl over digitalisering en ICT

Common Ground. De term staat voor een beweging waarbij gemeenten en leveranciers gezamenlijk werken aan een stapsgewijze modernisering van de ICT-infrastructuur. Dat roept enigszins de vergelijking op met Estland, een land waar de digitalisering lijkt uitgevonden. Maar hoe eerlijk is die vergelijking? Hoogleraar Marijn Janssen (TU Delft) over verschillen en overeenkomsten tussen Common Ground en de situatie in Estland.

20 april 2018

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over Big data en de gezondheidszorg

Hoe ziet het leven van een patiënt eruit in 2030?

20 maart 2018

Jeroen van den Hoven in de Groene Amsterdammer over de sleepwet

Volgens de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarover 21 maart een referendum is, mogen inlichtingendiensten vrijwel onbeperkt gegevens binnenhalen van onverdachte burgers. Maar leidt deze vorm van massale gegevensverzameling wel tot meer veiligheid, en hoe zit het met privacy aspecten? Hoogleraar ethiek en technologie Jeroen van den Hoven van de TU Delft vindt dat de overheid juist moeite moet doen om over de data-analyse verantwoording te kunnen afleggen.