TBM wetenschappers in de media

94 resultaten

27 juni 2019

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over digitalisering

De storing bij telecomprovider KPN, met daardoor onbereikbare noodnummers, heeft Nederland opgeschrikt. De afhankelijkheid van communicatienetwerken werd pijnlijk zichtbaar: vertrouwen we niet te veel op de digitalisering en, in het bijzonder, op de overheid? Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft, vindt dat de verregaande digitalisering om ‘een nieuwe manier van kijken’ vraagt.

24 juni 2019

Jeroen van den Hoven in Trouw over cameratoezicht

Met cameratoezicht hopen gemeenten overlast door afvaldump bij ondergrondse containers tegen te gaan. Inbreuk op de privacy van omwonenden dreigt. Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft zet kanttekeningen bij het gebruik van camera's.

22 mei 2019

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over nepnieuws

De Europese verkiezingen zijn een ‘laboratorium’ voor de omgang met nepnieuws door Google, Twitter en Facebook. Het blijkt een ware balanceeract, waarbij nog het nodige fout gaat. Facebook en Twitter mogen dan accounts verwijderen, het is veelal onduidelijk hoe vaak en op basis waarvan, zegt Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. ‘Ze improviseren maar wat, maken fouten en zijn niet transparant over wat ze doen’, aldus Van den Hoven.

05 april 2019

Jeroen van den Hoven op NOS.nl over de ethische advies raad van google

Negen dagen na de aankondiging schrapt Google alweer zijn adviesraad voor ethische dilemma's. Het idee was dat acht experts het bedrijf advies zouden gaan geven over complexe vraagstukken omtrent kunstmatige intelligentie, zoals gezichtsherkenning. Maar er ontstond al snel kritiek. Het schrappen van de raad is een opvallende zet, omdat kunstmatige intelligentie een belangrijke ontwikkeling is voor Google. Tegelijkertijd noemde Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft, eerder deze week de opzet een vorm van ethics washing.

05 april 2019

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over de nieuwe orthodox-christelijke denktank Techthics

„Niet omdat het moet, maar omdat het kan.” De leus van Tele2 lijkt het denken over technologische ontwikkelingen te typeren. Dat is kwalijk, stelt prof. dr. M. de Vries, hoogleraar christelijke filosofie aan de TU Delft.

02 april 2019

Dirk Helbing in diverse media over data dictatuur

Bedrijven en geheime diensten schenden onze digitale privacy en gebruiken de data om ons te manipuleren. Hoog tijd voor publieke tegenmacht, betoogt Dirk Helbing, hoogleraar computationele sociologie aan de TU Delft en de technische universiteit ETH in Zürich.

27 maart 2019

Aimee van Wynsberghe on forbes.com about machines and ethics

Read the interview with Aimee van Wynsberghe, assistant professor of ethics and robotics at TU Delft, the Netherlands to find out where machine ethics is headed and what it can accomplish.

20 maart 2019

Behnam Taebi in Trouw over kernenergie

Kernernergie, voor veel politici is het een taboe. Behnam Taebi techniekfilosoof aan de TU Delft bepleit een debat zonder ideologische stokpaardjes.

14 maart 2019

Neelke Doorn in de Volkskrant over Waterschappen

Er bestaan grote verschillen tussen de belastingen die de waterschappen opleggen aan de bewoners van hun gebieden.

13 maart 2019

Haye Hazenberg in diverse media over online beïnvloeding

Nepnieuws en desinformatie kunnen ontwrichtend werken in een democratie, zegt minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken. Ze begint daarom een online campagne voor meer mediawijsheid. Hoe groot is het gevaar van desinformatie voor kiezers? En hoe werkt het precies? De manier waarop techreuzen als Facebook informatie verspreiden en aanbieden is ondoorzichtig. En dat is meteen ook het slechte nieuws, vindt ethicus en filosoof Haye Hazenberg.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.