TBM wetenschappers in de media

98 resultaten

04 oktober 2019

Ibo van de Poel op amweb.nl over dilemma's rondom zelfrijdende auto's

De aan TU Delft verbonden hoogleraar Ethiek & Techniek Ibo van de Poel ging dinsdag op am:innosurance in gesprek met verzekeraars over ethische vragen rond zelfrijdende auto’s.

21 augustus 2019

Jeroen van den Hoven op NPO Radio 1 over privacy

Sommige makers en ontwikkelaars van Facebook, Twitter, Google en 8chan hebben spijt van hun creatie. Ongelimiteerde vrijheid op het internet klinkt prachtig, maar brengt ook problemen met zich mee. Worden de monsters online steeds groter? En valt de geest terug in de fles te stoppen?

12 augustus 2019

Aimee van Wynsberghe in Holland Herald about Robot ethics

Assistant professor and robot ethicist Aimee van Wynsberghe of TU Delft says we should not worry about robots taking over humanity. But we do need to develop moral codes when it comes to robotics and artificial intelligence.

26 juli 2019

Jeroen van den Hoven in De Volkskrant over privacy

Een recordboete van 5 miljard dollar voor Facebook vanwege privacyschendingen, Australië dat een speciale toezichthouder voor internetplatformen overweegt én een groot onderzoek van de Amerikaanse overheid naar de (over)macht van techgiganten: deze week werd wederom duidelijk dat Silicon Valley niet meer overal mee wegkomt. Wat betekent dat precies? En hoe nu verder?

27 juni 2019

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over digitalisering

De storing bij telecomprovider KPN, met daardoor onbereikbare noodnummers, heeft Nederland opgeschrikt. De afhankelijkheid van communicatienetwerken werd pijnlijk zichtbaar: vertrouwen we niet te veel op de digitalisering en, in het bijzonder, op de overheid? Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft, vindt dat de verregaande digitalisering om ‘een nieuwe manier van kijken’ vraagt.

24 juni 2019

Jeroen van den Hoven in Trouw over cameratoezicht

Met cameratoezicht hopen gemeenten overlast door afvaldump bij ondergrondse containers tegen te gaan. Inbreuk op de privacy van omwonenden dreigt. Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft zet kanttekeningen bij het gebruik van camera's.

22 mei 2019

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over nepnieuws

De Europese verkiezingen zijn een ‘laboratorium’ voor de omgang met nepnieuws door Google, Twitter en Facebook. Het blijkt een ware balanceeract, waarbij nog het nodige fout gaat. Facebook en Twitter mogen dan accounts verwijderen, het is veelal onduidelijk hoe vaak en op basis waarvan, zegt Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en techniek aan de TU Delft. ‘Ze improviseren maar wat, maken fouten en zijn niet transparant over wat ze doen’, aldus Van den Hoven.

05 april 2019

Jeroen van den Hoven op NOS.nl over de ethische advies raad van google

Negen dagen na de aankondiging schrapt Google alweer zijn adviesraad voor ethische dilemma's. Het idee was dat acht experts het bedrijf advies zouden gaan geven over complexe vraagstukken omtrent kunstmatige intelligentie, zoals gezichtsherkenning. Maar er ontstond al snel kritiek. Het schrappen van de raad is een opvallende zet, omdat kunstmatige intelligentie een belangrijke ontwikkeling is voor Google. Tegelijkertijd noemde Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie aan de TU Delft, eerder deze week de opzet een vorm van ethics washing.

05 april 2019

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over de nieuwe orthodox-christelijke denktank Techthics

„Niet omdat het moet, maar omdat het kan.” De leus van Tele2 lijkt het denken over technologische ontwikkelingen te typeren. Dat is kwalijk, stelt prof. dr. M. de Vries, hoogleraar christelijke filosofie aan de TU Delft.

02 april 2019

Dirk Helbing in diverse media over data dictatuur

Bedrijven en geheime diensten schenden onze digitale privacy en gebruiken de data om ons te manipuleren. Hoog tijd voor publieke tegenmacht, betoogt Dirk Helbing, hoogleraar computationele sociologie aan de TU Delft en de technische universiteit ETH in Zürich.

Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.