TBM wetenschappers in de media

30 resultaten

21 juni 2019

Pieter van Gelder op securitymanagement.nl over Safety en security

Safety en security zijn al lang geen gescheiden vakgebieden meer, want de twee aandachtsvelden raken steeds meer verweven. Een forse uitdaging voor de toekomst, stelt prof. dr. ir. Pieter van Gelder, hoogleraar Safety Security Science aan de TU Delft. Maar alleen denken in gevaren en risico’s is contraproductief; in de steeds meer genetwerkte en van digitale processen afhankelijke techno-samenleving is een belangrijke opgave om de juiste balans te vinden tussen dreigingen en kansen.

17 juni 2019

Genserik Reniers op SecurityManagement.nl over industriële beveiligingsrisico's

Op safetygebied doet de Nederlandse industrie het best goed, nu de security nog. Een onderbelicht thema in het Nederlandse bedrijfsleven, vindt prof. dr. ir. Genserik Reniers, hoogleraar ‘Veiligheid van gevaarlijke stoffen’ aan de TU Delft en directeur van het Centre for Safety & Security. Hij pleit voor een robuuste proactieve aanpak van beveiligingsrisico’s in de industrie en ook voor harmonisatie van Europese regelgeving op dit gebied.

10 mei 2019

Eelco de Groot in Het Financieele Dagblad over risicomanagement

De bouw van een transformatorstation doet heel wat stof opwaaien in Rijsenhout. Tennet, Liander en de gemeente Haarlemmermeer zijn al sinds 2015 in gesprek over het transformatorstation. Dorpsbewoners vinden de informatievoorziening gebrekkig. Eelco de Groot, senior lecturer risk management aan de TU Delft, was aanwezig bij een inloopbijeenkomst en sprak met zowel mensen uit Rijsenhout als de netbeheerders. Zijn analyse: Tennet en Liander zijn bekwaam in technisch en financieel risicomanagement, maar niet in sociaal risicomanagement.

14 december 2018

Pieter van Gelder in de Volkskrant over ondergrondse opslagplaats voor kernafval

De volkskrant onderzoekt de claim:‘Ondergronds kernafval is net zo gevaarlijk als het eten van twee bananen’. Pieter van Gelder, hoogleraar Veiligheidswetenschappen van de TU Delft reageert op de stelling.

11 oktober 2018

Kenny Meesters in TU Delft Delta over de ramp in Sulawesi

Enkele dagen na de tsunami op Sulawesi op 28 oktober brengen onderzoekers van het HumTech lab de gevolgen in kaart om hulpverleners te ondersteunen. "We zijn actief aan het monitoren en staan stand-by voor concrete vragen, net als disaster response teams doen, zegt drs.ing. Kenny Meesters van faculteit TBM.

25 september 2018

Pieter van Gelder in RTL Nieuws over gevaarlijke springkussens

Door het hele land worden springkussens te huur aangeboden die volgens experts gevaarlijk zijn voor kinderen. Het gaat om meer dan honderd kussens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo’n kussen. De fabrikant en de NVWA weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug. Hoogleraar veiligheidskunde Pieter van Gelder van de TU Delft vindt dat de NVWA sneller en harder moet ingrijpen.

19 juli 2018

Genserik Reniers in de Volkskrant over veiligheid bij chemiebedrijven

De provincie Noord-Holland gaat per 1 september overtredingen van chemiebedrijven openbaar maken. Dit gebeurt nu alleen nog in de provincie Zuid-Holland.

16 juli 2018

Pieter van Gelder in het RTL Nieuws: NVWA in de fout rond fatale val kleuter

De dood van de 4-jarige kleuter Maurycy in 2016 had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beter toezicht had gehouden op de speelhal waar hij ten val kwam. Dat stellen veiligheidsexperts waaronder Pieter van Gelder in reactie op een reconstructie van de fatale val door de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

07 mei 2018

Genserik Reniers en Pieter van Gelder in de Volkskrant over zijn zonnecellen en windmolens dodelijker dan kernenergie?

Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ‘Zonnecellen en windmolens zijn dodelijker dan kernenergie’ de professoren Genserik Reniers en Pieter van Gelder, allebei verbonden aan de Technische Universiteit Delft buigen zich over de kwestie.

16 april 2018

Pieter van Gelder in Beveiliging over risico's van de connected car

Mobiliteit is onlosmakelijk verbonden met de huidige maatschappij. Mensen reizen sneller, verder en vaker. De auto is niet alleen een vervoersmiddel, maar dient ook in allerhande comfort te voorzien. Denk aan navigatie, handsfree bellen en parkeerondersteuning. En ook een verbinding met internet wordt steeds meer regel dan uitzondering. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de veiligheid van de bestuurder? Pieter van Gelder is een van de auteurs van het artikel.