TBM wetenschappers in de media

21 resultaten

09 december 2019

Caspar Chorus op het Financieele Dagblad over robots met een geweten

Computers nemen mensen steeds vaker beslissingen uit handen. Maar is dat wel wenselijk als er een ethische afweging wordt gevraagd? Caspar Chorus, hoogleraar bij de TU Delft, komt met een antwoord: het morele algoritme.

13 augustus 2019

Aimee van Wynsberghe in Computer weekly about Most influential women in UK tech

In its search for the most influential women in UK technology, each year Computer Weekly asks the tech industry to nominate who it thinks should be considered for the top 50. Robot ethicist Aimee van Wynsberghe of TU Delft is on the longlist for 2019.

12 augustus 2019

Aimee van Wynsberghe in Holland Herald about Robot ethics

Assistant professor and robot ethicist Aimee van Wynsberghe of TU Delft says we should not worry about robots taking over humanity. But we do need to develop moral codes when it comes to robotics and artificial intelligence.

05 februari 2019

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over robots

Robots maken het leven steeds gemakkelijker. Roomba stofzuigt, de robotmaaier houdt het gazon kort. Maar robots kunnen veel meer. In de ouderenzorg is robotzeehond Paro een begrip aan het worden. Meer dan vijftig Nederlandse verzorgings- en ziekenhuizen hebben zo’n babyzeehond in dienst. Marc de Vries, hoogleraar christelijke filosofie aan TU Delft, heeft zo zijn twijfels over de inzet van Paro.

08 januari 2019

Aimee van Wynsberghe in TU Delta over responsible robotics

How do you design robots more responsibly? Aimee van Wynsberghe, assistant professor at TU Delft, wants to help engineers figure that out.

10 december 2018

Virginia Dignum in De Ingenieur over gedragscode voor robots

In december vorig jaar presenteerde De Ingenieur technische toepassingen die in 2018 zouden doorbreken. Wat is er van terechtgekomen en zijn ze voorbodes van een nieuwe trend? Een gedragscode voor robots is nog niet van de grond gekomen, 'Maar', zegt Virginia Dignum van de TU Delft: 'Steeds meer landen hebben een eigen AI-strategie, dat helpt om bepaalde standaarden te handhaven'.

18 september 2018

Aimee van Wynsberghe op NOS.nl over Seksrobots

Ze heeft lang bruin haar, is 1 meter 63 en ze is er helemaal voor jou alleen. Robin, de vermoedelijk eerste Nederlands sprekende seksrobot. De poppen zijn er al van verschillend postuur. Er zijn ook poppen die Van der Voort niet verkoopt, zoals kindsekspoppen. De vraag is of dit soort poppen en robots ongewenst gedrag zoals seks met kinderen ontmoedigen, of juist normaliseren en de drempel verlagen om het 'in het echt' te doen. Om daarachter te komen is wetenschappelijk onderzoek nodig. En dat is in dit soort gevallen vaak ingewikkeld, legt Aimee van Wynsberghe uit. Ze is universitair docent aan de TU Delft en president van de Responsible Robotics Foundation (RFF). Afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in ethische vraagstukken rond seksrobots.

17 september 2018

Jeroen van den Hoven in diverse media over killerrobots

De killerrobots komen eraan. Nobelprijswinnaars, NGO's en landen komen in verzet tegen het gebruik van deze slimme wapensystemen. Ze kunnen op eigen houtje doelen - en dus ook mensen- vernietigen. Hoe gevaarlijk zijn zulke systemen? Kun je ze verbieden? En hoe voorkom je dat ze fatale fouten maken? Op de TU Delft probeert hoogleraar ethiek en filosofie Jeroen van den Hoven de robotbouwers van de toekomst te voorzien van een nieuwe moraal voor autonome systemen.

19 november 2017

Aimee van Wynsberghe op VPRO.nl over relaties met robots

Het is nog even wennen, maar met robots en AI zullen we een steeds hechtere band gaan ontwikkelen. We bouwen vriendschappen met ze op, vertrouwen ze de meest intieme details toe en hebben zelfs seks met ze. Jelle Brandt Corstius gaat op onderzoek in aflevering 4 van Robo Sapiens en spreekt met Aimee van Wijnsbergen (zie minuut 18:50).

09 november 2017

Bart Overakker in diverse media over de zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto’s moeten wel heel erg veilig zijn om sociaal te worden geaccepteerd. Een dodelijk ongeluk dat wordt veroorzaakt door een technische fout van een zelfrijdende auto, wordt als minstens 4,5 keer zo erg beschouwd als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout. Dat blijkt het onderzoek van Bart Overakker, die op dit onderwerp afstudeert bij de faculteit TBM van de TU Delft.