TBM wetenschappers in de media

24 resultaten

17 september 2018

Jeroen van den Hoven in diverse media over killerrobots

De killerrobots komen eraan. Nobelprijswinnaars, NGO's en landen komen in verzet tegen het gebruik van deze slimme wapensystemen. Ze kunnen op eigen houtje doelen - en dus ook mensen- vernietigen. Hoe gevaarlijk zijn zulke systemen? Kun je ze verbieden? En hoe voorkom je dat ze fatale fouten maken? Op de TU Delft probeert hoogleraar ethiek en filosofie Jeroen van den Hoven de robotbouwers van de toekomst te voorzien van een nieuwe moraal voor autonome systemen.

19 november 2017

Aimee van Wynsberghe op VPRO.nl over relaties met robots

Het is nog even wennen, maar met robots en AI zullen we een steeds hechtere band gaan ontwikkelen. We bouwen vriendschappen met ze op, vertrouwen ze de meest intieme details toe en hebben zelfs seks met ze. Jelle Brandt Corstius gaat op onderzoek in aflevering 4 van Robo Sapiens en spreekt met Aimee van Wijnsbergen (zie minuut 18:50).

09 november 2017

Bart Overakker in diverse media over de zelfrijdende auto

Zelfrijdende auto’s moeten wel heel erg veilig zijn om sociaal te worden geaccepteerd. Een dodelijk ongeluk dat wordt veroorzaakt door een technische fout van een zelfrijdende auto, wordt als minstens 4,5 keer zo erg beschouwd als een dodelijk ongeluk door een menselijke fout. Dat blijkt het onderzoek van Bart Overakker, die op dit onderwerp afstudeert bij de faculteit TBM van de TU Delft.

07 november 2017

Virginia Dignum op NRC.nl over robotrechten

Robotrechten Robots worden steeds slimmer en lijken steeds meer op mensen. Dat zorgt voor nieuwe ethische vraagstukken.

18 oktober 2017

Aimee van Wynsberghe op BBC News over Robotics

Virtual waiters and waitresses, self-service checkouts and robot orchestra conductors: love it or hate it, automation, artificial intelligence and robotics are here to stay. But will these technological advances - be it in the office or the factory - affect the working life of men and women equally?

09 oktober 2017

Ilse Verdiesen in Volkskrant over Killerrobots

Dragen autonome wapens bij aan een schone, humane oorlogsvoering of openen we hiermee de doos van Pandora? Majoor en master student Artificial Intelligence Ilse Verdiesen onderzoekt hoe de mens 'in control' kan blijven.

23 augustus 2017

Jeroen van den Hoven op BNR Nieuwsradio over Autonome wapens

Ruim honderd techbedrijven doen vandaag een oproep aan de Verenigde Naties om dat soort wapens te verbieden. Waarom is zo'n oproep nodig, helpt het, zijn er al van dat soort wapens, hoe gevaarlijk zijn ze en zitten er dan helemaal geen positieve kanten aan killer robots?

03 juli 2017

Aimee van Wynsberghe in various media: Sex robots promise 'revolutionary' service but also risks, says study

20 april 2017

Jeroen van den Hoven in de Volkskrant over Facebook Live

Een nieuw incident legt Facebook andermaal onder het vergrootglas. Facebook belooft beterschap en strengere controle na de uitgezonden moord op zijn netwerk. Maar zijn die maatregelen afdoende? Nee, zeggen Nederlandse experts.

19 februari 2017

Jeroen van den Hoven in diverse media over robotisering en werkgelegenheid

Het volgende kabinet moet razendsnel aan de slag met het thema robotisering. Gebeurt dat niet, dan is dat funest voor de banen van honderdduizenden Nederlanders en voor onze economie.