293 resultaten

03 maart 2021

Onderzoekers geven alle Nederlanders de kans om mee te denken over klimaatbeleid

Wat denkt de Nederlandse samenleving over het Nederlandse klimaatbeleid? Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht stellen duizenden Nederlanders in staat om hierover mee te denken.

18 februari 2021

Behnam Taebi geeft verdere samenwerking TU Delft met partners in Den Haag vorm

Prof.dr.ir. Behnam Taebi, hoogleraar bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management, is door het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft bereid gevonden als boegbeeld van de TU Delft in Den Haag te fungeren. Hij heeft als taak de strategische samenwerkingen met partners in Den Haag te versterken en uit te bouwen.

03 februari 2021

TU Delft lanceert nieuwe reeks ‘TU Delft AI Labs’

De TU Delft lanceert vandaag een nieuwe reeks van acht ‘TU Delft AI Labs’. Binnen deze labs gebruiken wetenschappers artificiële intelligentie (AI) om wetenschappelijke vooruitgang te versnellen en maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. In de loop van 2021 zullen nog eens acht labs gelanceerd worden, waarmee het totaal op 24 labs komt.

02 februari 2021

Behnam Taebi en Martijn Warnier benoemd tot hoogleraar

Het College van Bestuur heeft Behnam Taebi benoemd tot hoogleraar Energy & Climate Ethics en Martijn Warnier tot hoogleraar Complex Systems Design.

01 februari 2021

"SIRI, ZET HET GELUID ZACHTER!"

Schreeuw jij weleens tegen je spraakassistent? Je bent niet de enige. Siri en Alexa kunnen ons onbeschoft maken. In dit college vertelt ethicus Olya Kudina (TU Delft) hoe spraakassistenten ons gedrag beïnvloeden.

31 januari 2021

Volwaardig voetgangersbeleid stimuleert tot lopen

Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. En dat terwijl er zo veel voordelen zijn. Voor het individu is lopen gezond, handig, vaak snel, goedkoop en relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon, de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen en zorgt het voor lagere gezondheidskosten. Hoog tijd dus om meer aandacht te geven aan het beleid voor lopen, vindt Rob Methorst, die 3 februari promoveert op het onderwerp.

11 januari 2021

Consortium ontwikkelt stresstest voor investeringsplannen energietransitie Rotterdamse haven: Gridmaster

Wat gebeurt er met aardgas, waterstof en elektriciteit in de toekomst? Een groot consortium simuleert het energiesysteem van de Rotterdamse haven.

06 januari 2021

Universiteit van NL lezing Filippo Santoni de Sio: hoe hou je robots onder controle?

In een nieuwe reeks Engelstalige colleges van de Universiteit van Nederland vertelt Filippo Santoni de Sio over de delicate balans tussen de 'robot-dream' en de 'robot-doom'. In zijn lezing 'How can we keep robots under control?' legt hij uit dat je menselijke waarden al direct moet meenemen in het ontwerp van een robot. Pas dan kun je spreken van 'meaningful human control'.

17 december 2020

Nederlanders zijn voor invoering vaccinatiebewijs als beloning

Om COVID-19 goed onder controle te kunnen houden moet ongeveer 70% van de Nederlanders gevaccineerd zijn. Er is ruim draagvlak onder Nederlanders voor invoering van een vaccinatiebewijs om mensen actief te stimuleren zich te laten vaccineren. Een vaccinatiebewijs biedt meer vrijheden aan mensen die het vaccin wel nemen, bijvoorbeeld om reguliere activiteiten te blijven doen tijdens een uitbraak of evenementen te bezoeken waar 1,5 meter afstand houden niet goed mogelijk is. Zo blijkt uit representatief onderzoek onder 1.640 Nederlanders dat is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.

26 november 2020

Delfts onderzoek in negen NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Jill Slinger, onderzoeker bij TBM en CiTG, is betrokken bij het NWA-ORC CASTOR project (CAtchment Strategies TOwards Resilience), waarvan WUR penvoerder is.