287 resultaten

11 januari 2021

Consortium ontwikkelt stresstest voor investeringsplannen energietransitie Rotterdamse haven: Gridmaster

Wat gebeurt er met aardgas, waterstof en elektriciteit in de toekomst? Een groot consortium simuleert het energiesysteem van de Rotterdamse haven.

06 januari 2021

Universiteit van NL lezing Filippo Santoni de Sio: hoe hou je robots onder controle?

In een nieuwe reeks Engelstalige colleges van de Universiteit van Nederland vertelt Filippo Santoni de Sio over de delicate balans tussen de 'robot-dream' en de 'robot-doom'. In zijn lezing 'How can we keep robots under control?' legt hij uit dat je menselijke waarden al direct moet meenemen in het ontwerp van een robot. Pas dan kun je spreken van 'meaningful human control'.

17 december 2020

Nederlanders zijn voor invoering vaccinatiebewijs als beloning

Om COVID-19 goed onder controle te kunnen houden moet ongeveer 70% van de Nederlanders gevaccineerd zijn. Er is ruim draagvlak onder Nederlanders voor invoering van een vaccinatiebewijs om mensen actief te stimuleren zich te laten vaccineren. Een vaccinatiebewijs biedt meer vrijheden aan mensen die het vaccin wel nemen, bijvoorbeeld om reguliere activiteiten te blijven doen tijdens een uitbraak of evenementen te bezoeken waar 1,5 meter afstand houden niet goed mogelijk is. Zo blijkt uit representatief onderzoek onder 1.640 Nederlanders dat is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.

26 november 2020

Delfts onderzoek in negen NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Jill Slinger, onderzoeker bij TBM en CiTG, is betrokken bij het NWA-ORC CASTOR project (CAtchment Strategies TOwards Resilience), waarvan WUR penvoerder is.

26 november 2020

Jafar Rezaei en Bert van Wee op lijst van Highly Cited Researchers 2020

Clarivate heeft de jaarlijkse lijst van Highly Cited Researchers gepubliceerd. Hierop zijn de namen van de meest geciteerde onderzoekers binnen een bepaald vakgebied te vinden. Dit jaar hebben negen Delftse onderzoekers, of onderzoekers die een TU Delft-affiliatie hebben, de lijst gehaald. TBM onderzoekers Jafar Rezaei en Bert van Wee staan er dit jaar op.

25 november 2020

RELEASE voor onderzoek naar Omkeerbare Grootschalige Energieopslag is van start!

Op 22 oktober hield het RELEASE-project (Reversible Large-scale Energy Storage) een online startbijeenkomst met 74 deelnemers om de officiële lancering op 1 oktober bekend te maken.

18 november 2020

Meeste Nederlanders staan niet vooraan in de rij voor een COVID-19 vaccin

Een effectief COVID-19 vaccin komt steeds dichterbij. Toch blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders zich niet direct wil laten inenten wanneer zo’n vaccin beschikbaar komt. Vaccinatietwijfelaars maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin. Zo blijkt uit een representatief keuze experiment van onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Roskilde University en het RIVM.

17 november 2020

'The (In)Justice Of AI' | Watch the recording

On November 11 2020 TU Delft's TPM AI-Lab hosted its own free online conference, 'The (In)Justice Of AI'. Our ambition was to break out of our echo chambers, to listen to other disciplines and sectors talk about some of the pressing ai issues facing developers, academics, and policy makers today.

03 november 2020

Marijn Janssen in TU Delta over misinformatie

Sociale media weerden misinformatie in aanloop naar de verkiezingen in de VS. Maar daarmee lossen ze niets op, zegt Marijn Janssen. “Het versterkt juist de polarisatie.”

03 november 2020

Maria Chiara Mazza is Beste Afstudeerder 2020 van TBM

Het Universiteitsfonds Delft heeft de acht Best Graduates 2020 van de TU Delft bekend gemaakt. Maria Chiara Massa is beste afstudeerder van TBM en dingt mee naar de prijs van TU Delft Best Graduate met haar thesis ‘Language Inquiry for Personalized Mental Health Chatbots’.