305 resultaten

08 maart 2021

Aandacht voor ethiek in Tech for Health campagne

Onderzoeker Samantha Copeland van de faculteit TBM wil ethiek zichtbaar en bespreekbaar maken op het raakvlak van technologie en geneeskunde. Het doel: komen tot verantwoorde en duurzame innovatie in de gezondheidszorg. Haar onderzoek is onderdeel van de TU Delft campagne Tech for Health | Betere zorg dankzij Delftse technologie.

08 maart 2021

Veilig uit eten door online tool

Wetenschappers van Wageningen University & Research, de TU Delft en het Erasmus MC hebben een online tool ontwikkeld om vast te stellen hoe binnenruimtes coronaproof ingericht en gebruikt kunnen worden. Met de SamenSlimOpen-tool kunnen restauranthouders de risico’s op verspreiding van het coronavirus in hun restaurant beperken. De onderzoekers nodigen restauranthouders uit om mee te doen aan een online pilot.

03 maart 2021

Onderzoekers geven alle Nederlanders de kans om mee te denken over klimaatbeleid

Wat denkt de Nederlandse samenleving over het Nederlandse klimaatbeleid? Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht stellen duizenden Nederlanders in staat om hierover mee te denken.

18 februari 2021

Behnam Taebi geeft verdere samenwerking TU Delft met partners in Den Haag vorm

Prof.dr.ir. Behnam Taebi, hoogleraar bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management, is door het College van Bestuur van de Technische Universiteit Delft bereid gevonden als boegbeeld van de TU Delft in Den Haag te fungeren. Hij heeft als taak de strategische samenwerkingen met partners in Den Haag te versterken en uit te bouwen.

03 februari 2021

TU Delft lanceert nieuwe reeks ‘TU Delft AI Labs’

De TU Delft lanceert vandaag een nieuwe reeks van acht ‘TU Delft AI Labs’. Binnen deze labs gebruiken wetenschappers artificiële intelligentie (AI) om wetenschappelijke vooruitgang te versnellen en maatschappelijke vraagstukken het hoofd te bieden. In de loop van 2021 zullen nog eens acht labs gelanceerd worden, waarmee het totaal op 24 labs komt.

02 februari 2021

Behnam Taebi en Martijn Warnier benoemd tot hoogleraar

Het College van Bestuur heeft Behnam Taebi benoemd tot hoogleraar Energy & Climate Ethics en Martijn Warnier tot hoogleraar Complex Systems Design.

01 februari 2021

"SIRI, ZET HET GELUID ZACHTER!"

Schreeuw jij weleens tegen je spraakassistent? Je bent niet de enige. Siri en Alexa kunnen ons onbeschoft maken. In dit college vertelt ethicus Olya Kudina (TU Delft) hoe spraakassistenten ons gedrag beïnvloeden.

31 januari 2021

Volwaardig voetgangersbeleid stimuleert tot lopen

Lopen is een essentiële vorm van mobiliteit. Maar ook zo gewoon dat overheden het vaak over het hoofd zien. En dat terwijl er zo veel voordelen zijn. Voor het individu is lopen gezond, handig, vaak snel, goedkoop en relatief veilig. En voor de maatschappij is lopen schoon, de meest ruimtebesparende manier van verplaatsen en zorgt het voor lagere gezondheidskosten. Hoog tijd dus om meer aandacht te geven aan het beleid voor lopen, vindt Rob Methorst, die 3 februari promoveert op het onderwerp.

11 januari 2021

Consortium ontwikkelt stresstest voor investeringsplannen energietransitie Rotterdamse haven: Gridmaster

Wat gebeurt er met aardgas, waterstof en elektriciteit in de toekomst? Een groot consortium simuleert het energiesysteem van de Rotterdamse haven.

06 januari 2021

Universiteit van NL lezing Filippo Santoni de Sio: hoe hou je robots onder controle?

In een nieuwe reeks Engelstalige colleges van de Universiteit van Nederland vertelt Filippo Santoni de Sio over de delicate balans tussen de 'robot-dream' en de 'robot-doom'. In zijn lezing 'How can we keep robots under control?' legt hij uit dat je menselijke waarden al direct moet meenemen in het ontwerp van een robot. Pas dan kun je spreken van 'meaningful human control'.