Ondernemerschap: MedTech-Based Entrepreneurship

Inhoud

De ondernemerschapsminoren zijn ontwikkeld om studenten voor te bereiden op ondernemerschap in de breedste zin van het woord. Ondernemerschap wordt daarbij opgevat als het ondernemend handelen en opzetten van nieuwe business binnen bestaande organisaties en het zelf starten van een eigen onderneming.

De minor MedTech-Based Entrepreneurship biedt een basis voor studenten die graag hun technische kennis en vaardigheden toepassen binnen een medische context, maar ook voor studenten die in het algemeen geïnteresseerd zijn in ondernemerschap op basis van technologie. De minor wordt aangeboden door het Delft Centre for Entrepreneurship (DCE) en docenten (met praktijkervaring) van de faculteiten TBM, IO en 3ME.

Door middel van een integratiemodule worden de kennis en de vaardigheden toegepast in een project. Veel van de gevarieerd samengestelde groepen kiezen voor een startup benadering. Het integratieproject biedt veel handvatten voor een goed gefundeerde aanpak van zo’n traject (bijvoorbeeld de ‘Lean Startup’). Het kan ook een eigen initiatief zijn (vorm van stage) in een ondernemend medisch-technologisch bedrijf. Ondernemerschap blijft daarbij het belangrijkste leidmotief.

‘MedTech’ is een ook zelfstandige minor vanwege enkele eigenheden van de branche.

Wat leer je?

Na afronding van de minor beschikken studenten over basiskennis van het ondernemen en over kennis van het innovatieproces binnen een medische context, het ontwerpproces voor de medische gebruiker, de eisen voor certificering en normering van medische producten, het financiële systeem van de zorg en van een onderneming, de economie en het management van de zorg, en marketing & sales voor een medisch product.

MedTech-Based Entrepreneurship is bestemd voor ondernemende bachelor studenten van alle faculteiten van de TU Delft. Ondernemend betekent in dit verband dat je de interesse hebt om beter te begrijpen wanneer een technische vinding een commerciële kans wordt.

Overzicht vakken van deze minor

De vakken die behoren tot deze minor hebben tot doel om basiskennis en vaardigheden te verschaffen van het ondernemerschap in het algemeen en van het innovatietraject van een medisch(e) technologie/product in het bijzonder. Omdat er multidisciplinaire kennis en vaardigheden nodig zijn om succesvol het innovatietraject te doorlopen bestaat de minor uit vakken van verschillende disciplines en faculteiten. Ieder vak belicht een deel van het ondernemerschap of gaat specifiek in op de medische context.

  • Basics of Entrepreneurship (businessgame), 4 studiepunten: Basiskennis van het ondernemen en de onderneming wordt spelenderwijs verworven d.m.v. een businessgame.
  • Health System Management, 5 studiepunten: De theorie van zorg economische concepten en principes. De praktijk van de Nederlandse gezondheidszorg.
  • Essenties van technologisch ondernemerschap, 3 studiepunten: De commerciële potentie van nieuwe technologie en het organiseren van een nieuw bedrijf om dit te realiseren.
  • Medical design 4, studiepunten: Het ontwerpproces en de eindgebruiker van medische innovaties staan centraal in deze module.
  • Finance for entrepreneurs, 4 studiepunten: In dit studieonderdeel staan financiële besturing en financiële beoordeling van een onderneming op de voorgrond.
  • Medische instrumenten, 2 studiepunten: De samenwerking tussen de ingenieur en de clinicus in de ontwikkeling van nieuwe medische instrumenten.
  • Integratieproject Deel 1 en 2, 4 studiepunten: Een eigen business opzetten of een opdracht uitvoeren in een bestaande onderneming of start-up in de medtech sector.

Voor wie?

MedTech-Based Entrepreneurship is bestemd voor ondernemende bachelor studenten van alle faculteiten van de TU Delft. Ondernemend betekent in dit verband dat je de interesse hebt om beter te begrijpen wanneer een technische vinding een commerciële kans wordt. 

Deze minor is daarnaast toegankelijk voor externe studenten, waaronder ook studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Leiden Universiteit. Meer informatie over inschrijven als externe student voor deze minor vind je hier.

Aanmelding

MedTech Based Entrepreneurship is geen selectieminor.
Iedereen die een minor mag doen kan kiezen voor deze minor.

Meer informatie

Brochure

Lees meer over het Delft Health Initiative 'Medical technology for the future of healthcare'.

Studenten ervaringen

"Het minor programma was een zeer complete ervaring. De hands-on approach is een krachtige manier om kennis te maken met alle facetten van het ondernemerschap. Voor de toekomstige deelnemers zou ik de minor willen aanraden omdat je echt los gelaten wordt en dat past bij het ondernemerschap."

Minor code:MOT-MI-153
Taal:Nederlands
Bijdragende faculteiten:IO, 3ME
Toegang:Alle
Maximaal aantal deelnemers:60