Alumni-ervaringen

Wat vinden alumni van de MoSHE-opleiding?

MSHE, Safety Specialist Land Asset, Shell/NAM

Na enkele jaren als onderzoeker bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid te hebben gewerkt, ontstond bij mij de behoefte om mijn veiligheidskennis te verbreden. Ik had een scala aan trainingen en cursussen gevolgd, maar het ontbrak me aan het meer generieke inzicht hoe een organisatie of bedrijf op een goede manier zijn veiligheidsmanagement in kan richten. Wat is daarvoor nodig en hoe kan een bedrijf dit continu verbeteren? Om invulling te geven aan mijn behoefte ben ik de MoSHE-opleiding gaan doen. Mijn wens werd gestimuleerd door mijn (toenmalige) werkgever en ik kreeg de ruimte om de studie te combineren met het werk. Daar ben ik overigens nog steeds erg dankbaar voor.

De opleiding is me goed bevallen en heeft inhoudelijk zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ook op gebied van incidentonderzoek – het enige aspect waarin ik me vooraf al redelijk ‘expert’ voelde – heb ik nieuwe inzichten opgedaan. Wat ik erg gewaardeerd heb in de opleiding is de veelvuldige inbreng van externe HSE-professionals, waardoor de balans tussen theorie en praktijk goed bleef. Organisatorisch waren er – zeker in het begin van de opleiding – wel wat zaken nog niet helemaal op orde, maar over de afhandeling hiervan was ik in z’n algemeenheid wel tevreden.

Persoonlijk heb ik veel baat gehad bij de training en coaching op het gebied van personal development. Daarin heb ik veel geleerd over bijvoorbeeld het doen van interventies op de werkvloer en het adviseren van management. Ook de gedragscomponent kwam hierbij veelvuldig aan de orde. We hebben dit tijdens de opleiding in de praktijk kunnen brengen middels het adviesproject, waarbij we in groepsverband een veiligheidsvraagstuk van een bedrijf hebben geanalyseerd en een advies aan het management hebben gepresenteerd. Van die ervaringen heb ik in mijn huidige rol als safety specialist bij Shell/NAM nog dagelijks profijt.

Naast de aangeboden kennis vanuit de opleiding zelf, bood de opleiding de nodige ruimte voor discussies en het delen van ervaringen tussen de deelnemers zelf. We hadden een leuke groep van deelnemers met allerlei achtergronden en ervaringen, wat de discussies verrijkte en waardoor je je leerde verplaatsen in andere perspectieven. Juist op die momenten merkte ik de directe meerwaarde van de opleiding. Ook nu heb ik met diverse medestudenten nog regelmatig contact om ervaringen te delen of te sparren.

Mede door de ondersteuning van mijn werkgever(s) kon ik tijdens de opleiding de work-life balance redelijk in stand houden. Tijdens de scriptiefase heb ik enkele weken verlof opgenomen om me hierop goed te kunnen focussen. Daarnaast was ik gemiddeld 1 dag in het weekend bezig met zelfstudie.

Manager VGM, Strukton Civiel

Wat kan ik vertellen over de MOSHE opleiding? Ik heb met bewondering alle kennis van de talloze docenten en gastdocenten tot me genomen; stuk voor stuk professionals en autoriteiten op hun vakgebied. Op een onverbiddelijke wijze zijn mijn ‘academic skills’ op de proef gesteld en bijgeschaafd. Ik ben een aantal illusies armer geworden en heb een klein setje gekoesterde modelletjes en techniekjes naar het land der fabelen moeten verbannen. De nodige uren heb ik achter de printer doorgebracht om alle artikelen die ik in het kader van mijn eindopdracht uit de TU Delft catalogus heb getrokken, te bundelen en door te lezen (en op opnieuw door te lezen…en opnieuw). Ik ben dagen van huis geweest heb lange en intensieve dagen doorgebracht met veiligheidsprofessionals vanuit heel het land. Ik heb als, van nature eigengereide, vaak zelfstandig werkende veiligheidskundige, diverse groepsopdrachten moeten volbrengen met de nodige aanpassingen van mijn kant. Ik heb mijn collegae bij mijn toenmalige werkgever het bloed onder de nagels uitgehaald door tot vervelens toe weer met die zelfde tegenvraag te komen: is dat wel zo en hoe weet je dat dan zo zeker? Een jaar lang bestond mijn dieet uit koffie, gebakjes, Black Angus beef en crème brûlee en een biertje (of twee, drie…) aan de bar om de dag af te sluiten. Ik heb in de gehele duur van de opleiding gemakkelijk 4000 kilometer met mijn leaseautootje afgelegd voor het bijwonen van modules en uitvoeren van opdrachten bij bedrijven. Mijn vrouw en kinderen hebben mij twee jaar lang in alle ups en downs moeten verdragen en bijstaan (en daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor). Maar dan heb je ook wat!

De opleiding heeft voor mij vooral de bevestiging gegeven dat ik de wetenschap bewonder, ik vooral een bedrijven-mens ben en ik mijn vakgebied en mijn rol als veiligheidskundige zelf toch wel het allerleukste van alles vind. Ik probeer het beste uit beide werelden te halen en voor verbinding te zorgen. Ik ben er van overtuigd dat Nederland nog wel wat extra MOSHE power kan gebruiken.

Ik zou het zo weer doen!

HSEQ officer, Alliander

MoSHE; een aanrader!

Tja, wat kan ik vertellen over MoSHE? Mijn doel voor het volgen van MoSHE was om als veiligheidskundige succesvoller te worden in de uitvoering van mijn functie door het opdoen van nieuwe inzichten en werkmethoden. Dat doel heb ik ruimschoots behaald. Hoe? Lees dan verder.

Het ‘pakket’

Negen lesweken met lesdagen van 9.00 tot 21.00 uur waarin je moet luisteren, absorberen, verwerken, verdiepen, uitwerken, reageren, discussiëren. Het klinkt veel, maar het was enerverend en gaf stof tot nadenken. Enerzijds door de onderwerpen en dynamiek van de lessen, maar ook door de wetenschappelijke insteek, de opdrachten, de kwaliteit van de docenten en de vele dialogen met de MoSHE-cursisten (ook na de lessen!).

De ‘bonus’

Naast de vakinhoudelijke lessen en opdrachten wordt ook aandacht besteed aan academic skills en groepsdynamica. Hiermee ben ik begeleid in het opzetten van een wetenschappelijk onderzoek en verbetering van de persoonlijke effectiviteit en invloed. 

De ‘afronding’

En dan de thesis. Als ik eraan terugdenk, komt een mix van beelden en emoties in mij op: inspirerend, irritatie, blijdschap, enthousiasme, vermoeidheid, uitdagend, balen, vallen en opstaan. De uitdaging zat voor mij op het vlak van de scherpte  in de probleem- en  vraagstelling, de aanpak van de survey,  de statistische analyses, de benodigde tijdsbesteding en de review van de leescommissie. Maar na het examen overheerst het gevoel van overwinning!  

Het ‘resultaat’

Nog steeds gebruik ik nog steeds de kennis en inzichten uit de MoSHE. Of het nu gaat om een onderzoeksopzet, een literatuuronderzoek, een analyse, een review of een advies. Ik lees nu ook de vaktechnische artikelen op een andere, meer vragende, manier. Klopt dit nu eigenlijk wel? Op basis waarvan kan die conclusie nu getrokken worden? Daarnaast heeft onze MoSHE-lichting nog steeds contact met elkaar en gebruiken zo nu en dan elkaars kennis en expertise. In die zin heeft MoSHE mijn inzichten in het vakgebied veranderd en verdiept en is voor mij een waardevolle opleiding gebleken.

De ‘tips’ 

MoSHE is geen ‘walk in the park’. Volharding en overtuiging zijn nodig om MoSHE af te ronden, naast al je andere bezigheden en verplichtingen. Steun van familie en collega’s is voor mij van groot belang geweest.  Oh ja, soms gaat er wel iets fout in de organisatie van MoSHE. Laat je hierdoor niet afleiden; hou het doel in het vizier wat ¬jij wil bereiken. 

Enjoy the ride!

Contact


Dr. Frank Guldenmund

Programmacoördinator

Meer informatie

Astrid Pinzger-van Staalduinen

Programmasupport