Onderzoek in de Media

Rechtstreeks benaderd

Je wordt rechtstreeks benaderd door de media voor inbreng van jouw expertise als onderzoeker/ wetenschapper. Dit kan zijn een telefonisch interview, een vraag om een reactie op een bepaald onderwerp, maar ook een film- of televisieopname of zelfs een live uitzending.

Hoe kunnen wij jou helpen?

 • Wij sparren graag met jou mee over jouw kernboodschap en hoe je die kunt formuleren.
 • Wij geven jou graag tips en trucs om je boodschap zo goed en compleet mogelijk in de media te krijgen (online, papier, radio of TV).
 • Wij kunnen meelezen met een proefversie die door geschreven media vooraf nog wel eens wordt gestuurd.

Hoe kan jij ons helpen?

 • Laat ons weten dat je bent gevraagd, voor welk medium en waar of wanneer het wordt gepubliceerd of uitgezonden. Wij kunnen dan via sociale media extra aandacht hieromheen genereren.
 • Als het om een magazine of krant gaat, dan ontvangen we na publicatie graag een link of pdf die we verder kunnen verspreiden.

Vraag altijd aan de media (tenzij het live wordt uitgezonden) of je de proef mag zien of welk fragment uitgezonden wordt.

Neem direct contact met ons op

Media benadert communicatie

De afdeling communicatie (TBM en TUD) wordt regelmatig door diverse media gebeld met vragen en verzoeken. Vaak zijn zij op zoek naar expertise op bepaalde gebieden. Op basis van hun vraag brengen wij de media in contact met de juiste wetenschappers.

Hoe kunnen wij jou helpen?

 • Wij houden een lijst bij met wetenschappers en aandachtsgebieden. Echter, wat wij niet weten, kunnen we niet doorgeven. En dit betekent dat we ook niet naar jou kunnen doorverwijzen. Laat ons vooral in steekwoorden weten waar je mee bezig bent, zodat we ook naar jou kunnen doorverwijzen.
 • Als wij naar jou doorverwijzen helpen we jou uiteraard, indien gewenst, met het contact met de media en het formuleren van jouw boodschap.

Hoe kan jij ons helpen?

 • Als je naar aanleiding van onze doorverwijzing hebt meegewerkt aan het media item, dan horen we dit graag terug. Ook horen we graag wanneer het gepubliceerd of uitgezonden wordt. Wij kunnen dan via de sociale media extra aandacht hieromheen genereren.
 • Als het om een magazine of krant gaat, dan ontvangen we graag een link of pdf die we verder kunnen verspreiden.

Vraag altijd aan de media (tenzij het live wordt uitgezonden) of je de proef mag zien of welk fragment uitgezonden wordt.

Neem direct contact met ons op

(Pro)actief informeren

De afdeling communicatie (TBM en TUD) brengt regelmatig de media proactief op de hoogte van interessante verhalen/ onderzoeken/ successen/ baanbrekende resultaten of juist vernieuwend onderzoek dat op korte termijn van start gaat. Zo laten we zien hoe jullie onderzoek bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Hoe kunnen wij jou helpen en jij ons?

 • Wij houden een lijst bij met wetenschappers en de gebieden waarin zij onderzoek verrichten. Echter, wat wij niet weten, kunnen we niet doorgeven. Laat ons dus vooral, in steekwoorden, weten waar je mee bezig bent, zodat we ook jouw onderzoek naar de media kunnen brengen.
 • Schroom niet om contact op te nemen wanneer je denkt dat iets nieuwswaardig is. We kunnen dan samen met jou kijken of en hoe we dit kunnen delen.

Wat hebben wij hiervoor nodig?

 • Een korte omschrijving van het  onderzoek en/of inhoudelijke informatie over het onderzoek, inclusief wat het nieuwswaardig maakt (is het uniek, baanbrekend, innovatief?). Graag in begrijpelijke taal voor de buitenwereld,
 • Een overzicht van deelnemende partners,
 • Eventueel beschikbaar beeldmateriaal (let op auteursrecht en/of portretrecht),
 • Indicatie van mogelijke mijlpalen of relevante events.

Neem direct contact met ons op.

Kanalen

Waar plaatsen wij nieuws over onderzoeken doorgaans:

Nieuws wordt geplaatst op de afdelingspagina(‘s) van de website, externe media, TU/TBM Nieuws, TBM in de media, Social Media (LinkedIn, Twitter, Instagram).

Daarnaast is er nog de TU Delft Stories of Science pagina. De TU Delft Stories of Science pagina zet de onderzoeksverhalen van onderzoekers TU Delft breed in de etalage. Ook bestaat er een TBM Stories pagina waar alleen de stories van TBM onderzoekers staan. Wil jij jouw story ook hier terugzien? Vertel ons dan over jouw onderzoek zodat wij je daarmee kunnen helpen. 

Neem direct contact met ons op.