News & In the media

279 resultaten

29 september 2020

Filippo Santoni de Sio in NRC over autonomie van AI systemen

Normen en waarden moeten al bij het ontwerp van een AI-systeem worden meegenomen, vindt Filippo Santoni de Sio, universitair docent ethiek en filosofie van technologie van de TU Delft. Samen met Delftse collega’s heeft hij het concept van ‘betekenisvolle menselijke controle’ ontwikkeld.

18 september 2020

Filippo Santoni de Sio on Vox.com about social robots

When are robots good for us? And how can they be bad for us? 'When people have the ability to choose freely, and choose to spend time with robots instead of people, that’s a legitimate choice. But the choice has to be authentically free — not just the result of market forces (like tech companies pushing us to adopt addictively entertaining robots) or other economic and social pressures', says Filippo Santoni de Sio, a tech ethics professor at Delft University of Technology in the Netherlands.

04 september 2020

Aad Correljé in Volkskrant over Turkije en de energiemarkt

Met een uitgekiende strategie probeert Turkije een sleutelrol te verwerven in het mondiale transport van gas. Het is de grote wens van Turkije de spil te worden in een energieweb dat Europa, Rusland, het Midden-Oosten en Centraal-Azië omvat. ‘Een grote gasrotonde’, zegt Aad Correljé, energiedeskundige van TU Delft. ‘Dat wordt alleen maar versterkt als je ook eigen gas hebt. Vandaar dat de Middellandse Zee en de Zwarte Zee zo belangrijk zijn.’

03 september 2020

Aad Correljé in AD over gasleverancier Gazprom

De keuze voor het energiebedrijf Gazprom door de gemeente Utrecht als nieuwe gasleverancier doet menig wenkbrauw optrekken. Aad Correljé licht toe waarom Utrecht heeft gekozen voor het discutabele Gazprom als gasleverancier.

31 juli 2020

Scott Robbins in Technisch Weekblad over transparante AI

Artificial intelligence (AI) moet gevoelige beslissingen kunnen uitleggen. Kredietverstrekking, strafrecht, opsporing, medische analyse, human resources: als een slim systeem over jouw leven beslist, wil je weten waar het zo’n besluit op baseert. Daarom wordt de roep om ‘self-explaining AI’ steeds luider. Het vakgebied heeft al zijn eigen acroniem: XAI. Verschillende landen werken aan wetgeving.