News & In the media

262 resultaten

25 september 2018

Pieter van Gelder in RTL Nieuws over gevaarlijke springkussens

Door het hele land worden springkussens te huur aangeboden die volgens experts gevaarlijk zijn voor kinderen. Het gaat om meer dan honderd kussens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo’n kussen. De fabrikant en de NVWA weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug. Hoogleraar veiligheidskunde Pieter van Gelder van de TU Delft vindt dat de NVWA sneller en harder moet ingrijpen.

25 september 2018

Behnam Taebi in Expert Group OECD Global Science Forum

Behnam Taebi is appointed as a member of an Expert Group of the OECD Global Science Forum (GSF) on ‘Transdisciplinary Research’. This GSF project, in which Taebi will participate, is designed to promote mutual learning between countries.

20 september 2018

NIAS Lorentz grant for the LDE Centre for Frugal Innovations in Africa

The LDE Centre for Frugal Innovations in Africa has received a NIAS Lorentz grant to organise a workshop on “Capturing Frugal Innovation: Towards a Handbook on the Crossroads of Technology, Entrepreneurship and Global Sustainable Development”. The workshop aims to bring together well-known authors that will contribute to a Handbook on Frugal Innovations as well as other key participants in the frugal innovation debate. Frugal innovations aim ‘to do more and better with less’.

18 september 2018

H2020 grant to develop a performance tool for RRI self-assessment

TPM researcher Emad Yaghmaei, as part of an EU consortium, managed to obtain 3 million euro Horizon2020 funding for a project proposal called SUPER_MoRRI. Public bodies, research institutes and ever more companies feel the need for better societal integration of research and innovation. But in practice it is often difficult how to measure to what extent policies and processes are socially responsible and which actions can be taken to improve Responsible Research and Innovation (RRI). In the newly granted H2020 project, TPM will develop a new set of indicators for RRI monitoring to help overcome this threshold.

18 september 2018

Aimee van Wynsberghe op NOS.nl over Seksrobots

Ze heeft lang bruin haar, is 1 meter 63 en ze is er helemaal voor jou alleen. Robin, de vermoedelijk eerste Nederlands sprekende seksrobot. De poppen zijn er al van verschillend postuur. Er zijn ook poppen die Van der Voort niet verkoopt, zoals kindsekspoppen. De vraag is of dit soort poppen en robots ongewenst gedrag zoals seks met kinderen ontmoedigen, of juist normaliseren en de drempel verlagen om het 'in het echt' te doen. Om daarachter te komen is wetenschappelijk onderzoek nodig. En dat is in dit soort gevallen vaak ingewikkeld, legt Aimee van Wynsberghe uit. Ze is universitair docent aan de TU Delft en president van de Responsible Robotics Foundation (RFF). Afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in ethische vraagstukken rond seksrobots.