News & In the media

260 resultaten
rss

13 september 2018

Neelke Doorn in Trouw over traditionele rollenpatronen bij een academische loopbaan

Het nieuwe academische jaar is deze week begonnen. Aan de universiteit is het voor vrouwen altijd nog harder werken dan voor mannen. Zeker op een technische universiteit, stellen de hoogleraren Merle de Kreuk en Neelke Doorn van de TU Delft. ‘Ik krijg standaard mails met ‘Geachte heer Doorn’.’

28 augustus 2018

Jelle de Boer op socialevraagstukken.nl over universeel egoïsme

We werken samen en helpen elkaar, niet vanuit een verkapte vorm van universeel egoïsme, maar omdat het functioneel is. Mensen hebben elkaar eenvoudigweg nodig om te overleven en vooruit te komen. En het geeft soms nog een fijn gevoel ook. Zo zegt Jelle de Boer, filosoof en docent aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie in Utrecht en aan de Faculteit TBM van de Technische Universiteit Delft.

28 augustus 2018

Jeroen van den Hoven in Buitenhof over digitale dictatuur

Vier scherpe geesten gaan in debat over het nieuwste boek van bestseller-auteur en wetenschapper Yuval Harari. In 21 lessen voor de 21e eeuw stelt Harari urgente vragen: komt er een nieuwe wereldoorlog? Is nationalisme de oplossing voor angst en onzekerheid? Nemen robots en de briljante bèta’s het over en ontstaat er een klasse van nuttelozen? In Buitenhof: Ian Buruma, publicist en hoofdredacteur van The New York Review of Books, Rosanne Hertzberger, NRC-columnist en microbioloog, Philip Huff, schrijver en Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie (TU Delft).

24 augustus 2018

Jeroen van de Hoven op BNR Nieuwsradio over Ethiek in de digitale wereld

De digitale wereld heeft eigenschappen waardoor een zogenaamde moral fog ontstaat; er ontstaan situaties waarin een vanzelfsprekende moraliteit niet meer gehanteerd wordt, zoals je online anoniemer te wanen, eenvoudiger gelijkgestemden te vinden of het vergroten van interactiviteit tussen mensen. Hieruit ontstaat de vraag: hoe geven we de onlinewereld vorm met de kennis die we hebben over deze elementen?

21 augustus 2018

Jeroen van den Hoven geeft key note tijdens opening Haags studiejaar 2018-2019

Tijdens de opening van het Haags studiejaar op 30 augustus verzorgt Jeroen van den Hoven de key note presentatie.