Wil Thissen

Functie

Hoogleraar Beleidsanalyse, hoofd sectie Beleidsanalyse.

TBM is mijn leven...

"Ik ben al sinds 1986 aan de TU verbonden en was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van Technische Bestuurskunde. Onze nieuwe decaan Theo Toonen noemde me onlangs nog 'Mister TB', maar dat vind ik overdreven. Ik heb destijds het idee voor de nieuwe studierichting Technische Bestuurskunde aangezwengeld en uitgediept, maar daar heeft een heel team in de pioniersfase handen en voeten aan gegeven. Inmiddels bestaat de opleiding zestien jaar en de basisgedachte staat nog steeds als een paal boven water. Dat is: mensen opleiden in een technisch ontwerpende manier van denken en analyseren die ook zicht hebben op wat er in de 'echte' wereld gebeurt rond beleid en management. Nooit gedacht trouwens dat de opleiding zo groot zou worden. Ook internationaal wordt wel gezegd dat we iets heel aparts hebben neergezet. Daar mag de TU Delft trots op zijn."

Wat zijn de mooie gebeurtenissen in je carrière?

"Voordat ik bij de TU Delft aan de slag ging, werkte ik bij Rijkswaterstaat aan onderzoek naar het beheer van de Oosterscheldekering. Die was toen in aanbouw. We ontwierpen een systeem dat uiteindelijk - drie, vier jaar later - ook precies zo in de praktijk is gerealiseerd. Dat vind ik dan toch wel bijzonder."
"Na mijn studie technische natuurkunde en promotie aan de TU Eindhoven en vóór mijn tijd bij Rijkswaterstaat werkte ik tweeënhalf jaar aan de University of Virginia en ook aan die tijd bewaar ik geweldige herinneringen. Het was zowel wetenschappelijk als sociaal-cultureel een boeiende en inspirerende periode. Mijn vrouw en ik dubden lang om daar te blijven. Uiteindelijk kozen we toch voor terugkeer naar hutje mutje Nederland. Het eerste jaar moesten we hier weer flink wennen, maar we hebben er geen spijt van dat we niet in Amerika zijn gebleven. We gaan nog regelmatig terug."

Wat vind je het leukste aan je werk?

"Veel. Het afwisselende van alle onderwerpen die we in ons vakgebied tegen komen, bijvoorbeeld. We houden ons bezig met uiteenlopende vraagstukken: infrastructuur en transport, energie, ruimtelijke ordening, transities naar duurzaamheid, enzovoort. Dat is het mooie van ons vakgebied. Anderen concentreren zich toch meestal maar op één van die terreinen. Wij schakelen voortdurend tussen die verschillende gebieden. Het mooiste is nog om dat te doen aan de hand van concrete vraagstellingen uit de maatschappij. Bijvoorbeeld: in opdracht van Essent bekijken we wat voor veranderingen er op lange termijn aan komen in de maatschappij die aanleiding geven tot veranderende eisen aan de energienetwerken. Welke onzekerheden zitten daarin en op wat voor manier kunnen de netwerkoperators daar nu al op inspelen? Dat onderzoeken we vanuit technisch perspectief, maar ook vanuit een economische en organisatorische insteek."

Hoe verdeel je je tijd?

"Ik schat dat ongeveer een derde van de tijd op gaat aan de begeleiding van promovendi. Algemene facultaire taken en hoofd zijn van een sectie kosten grosso modo ook een derde van de tijd. Ik ben verantwoordelijk voor een team van zo'n 25 mensen. Daar horen ook administratieve taken en personeelsmanagement bij. Wat ook veel tijd kost is het binnenhalen van subsidies. Verder doe ik nog een stukje rechtstreeks onderwijs. Het begeleiden van afstudeerders en het geven van werkcolleges, het interactief omgaan met jonge mensen, vind ik leuk en dat wil ik ook blijven doen. Wat blijft er dan nog over? Een stukje meeschrijven met een artikel, het uitdragen van onze kennis op congressen, actief zijn in externe netwerken en internationale activiteiten in vakorganisaties... Ja, ik vind heel veel leuk. Aan zelf onderzoek doen kom je dan dus niet meer toe. Dat is misschien jammer, maar niet om me te beklagen."

Blijft er dan nog vrije tijd over?

"Wij gaan graag naar een concert of uitvoering, zoals laatst naar het Nationaal Ballet. Een avond in het Concertgebouw vind ik ook altijd weer een belevenis. Ik ben weliswaar opgegroeid met de Beatles, maar ik ga nu voor Beethoven en Mahler. Met een ploegje vaste maten probeer ik één keer per week te tennissen. Maar ik kom pas echt tot rust als we bij ons huisje in Noord-Frankrijk zijn. Daar geniet ik volledig van de rust en het lekker buiten bezig zijn. 't Heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik op een boerderij ben opgegroeid."
"Als de mogelijkheid zich voordoet, combineren we congresbezoeken met wat extra vakantie om een stukje van de wereld te zien. Dan bezoeken we meestal wel een aantal musea. Mijn vrouw is kunsthistorica en zij heeft mij veel geleerd over kunst en geschiedenis. Als techneut had ik daar van nature niet veel mee, maar ik ben dat erg gaan waarderen."

Goede en slechte eigenschappen

"Over mijn goede eigenschappen moeten anderen maar wat zeggen. Een slechte eigenschap is dat ik in mijn optimisme regelmatig meer dingen oppak en toezeg dan ik binnen de afgesproken tijd kan realiseren. Ik worstel voortdurend met de deadlines en ben jaloers op collega's die, op de ene of andere manier, dingen altijd op tijd afhebben. Ik zou eigenlijk wat vaker 'nee' moeten zeggen, maar ben altijd weer snel enthousiast als mensen met goede ideeën komen. Dan laat ik me toch weer verleiden om mee te doen met een congresorganisatie of iets anders interessants."