Laatste nieuws

545 resultaten
15 juni 2018

NWO-Spinozapremie voor Delftse Bionano-wetenschapper Marileen Dogterom

Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft, ontvangt de NWO-Spinozapremie; de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dogterom doet onderzoek naar het krachtenspel in levende cellen en leidt een consortium dat een volledig kunstmatige cel wil bouwen. Dat werk helpt wetenschappers te begrijpen hoe basale celprocessen werken - en ook wat er misgaat bij bepaalde aandoeningen.

13 juni 2018

Delftse wetenschappers realiseren als eersten ‘on demand’ quantum-verstrengeling

Onderzoekers van QuTech in Delft zijn er in geslaagd om quantum-verstrengeling tussen twee quantumchips sneller te genereren dan dat die verstrengeling verloren gaat. Verstrengeling - door Einstein ooit omschreven als spooky action – is het fenomeen dat bij een (toekomstig) quantum-internet voor kracht en fundamentele veiligheid zal zorgen.

07 juni 2018

Groep Marcel Ottens werkt mee aan nieuw internationaal trainingsprogramma

De onderzoeksgroep van Marcel Ottens gaat, als onderdeel van een groot Europees biofarmaceutisch consortium, deelnemen aan een Marie Curie International Training Network (ITN) van 4 miljoen euro.

01 juni 2018

Vijf Vidi’s voor TU Delft: van zigzaggen door rekenbarrières tot kleiachtige orthopedische implantaten

NWO heeft aan vijf onderzoekers van de TU Delft een Vidi-beurs van 800.000 euro toegekend. Met hun Vidi-beurs kunnen zij een onderzoeksgroep opzetten om een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen.

28 mei 2018

Bacteriofagen

Wat is onzichtbaar en doodt over dertig jaar miljoenen mensen? Antwoord: bacteriën. Door jarenlang ongeremd gebruik van antibiotica zijn sommige bacteriën zo geëvolueerd dat een kuurtje van de huisarts ze niets meer doet. Een kleine groep onderzoekers werkt aan de TU Delft hard aan een oplossing.

25 mei 2018

Officiële lancering e-Refinery

Op dinsdag 22 mei stond het Process & Energy lab bol van e-Refinery: het gloednieuwe consortium dat met een unieke integrale aanpak, van materiaal tot en met processen en opschaling, de chemische –en energie-industrie helpt te elektrificeren en decarboniseren.

24 mei 2018

Twee prijzen voor Jack Pronk

Professor Jack Pronk heeft de afgelopen weken twee prijzen in ontvangst mogen nemen. Van de International Metabolic Engineering Society kreeg hij de International Metabolic Engineering Award. Daarnaast ontving hij tijdens het Nederlands Biotechnologisch Congres 2018 de Zilveren Zandloper, een onderwijsprijs.

26 april 2018

Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in één

CRISPR-Cas9 heeft gene editing een stuk eenvoudiger gemaakt, en gaat er op termijn voor zorgen dat we erfelijke ziekten uit ons DNA kunnen schrijven.

26 april 2018

Koninklijke Onderscheidingen voor drie hoogleraren TU Delft

De Delftse hoogleraren Isabel Arends, Jenny Dankelman en Andy van den Dobbelsteen ontvangen dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.

25 april 2018

Volgende stap naar quantumnetwerk op basis van micromechanische balkjes

De afgelopen jaren zijn nanogefabriceerde mechanische oscillatoren naar voren gekomen als veelbelovend platform voor toepassingen van quantuminformatie. Wanneer quantumverstrengeling van geconstrueerde optomechanische resonatoren gerealiseerd zou kunnen worden, zou dit een sleutel tot schaalbare quantumnetwerken kunnen zijn. Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit van Wenen hebben deze verstrengeling inmiddels waargenomen en rapporteren hun bevindingen in Nature van deze week.