555 resultaten
14 augustus 2018

Met licht de nikkelaat nanoschakelaar bedienen

Dr Giordano Mattoni, quantum researcher at TU Delft, and his collaborators have shown that the nano-electronic phase transition in a class of materials known as nickelates can be controlled by laser light. Their findings, which were published in Physical Review Materials, are an important step in the field of new materials for electronics.

30 juli 2018

Twee ERC Starting Grants voor onderzoekers TNW

Twee onderzoekers van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen krijgen van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant. Deze beurzen (1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar) zijn bedoeld om wetenschappers te ondersteunen die nog aan het begin van hun carrière staan maar onder begeleiding al uitstekend werk hebben geleverd.

20 juli 2018

De wisselwerking tussen twee beroemde quantumverschijnselen blootleggen

Het Casimireffect en supergeleiding zijn twee bekende quantumverschijnselen. Los van elkaar zijn deze fenomenen grondig bestudeerd. Maar wat gebeurt er als je de twee effecten samenbrengt in één experiment? Onderzoekers van de TU Delft hebben dat voor het eerst gedaan. Ze hebben een microchip gemaakt waarop twee draden dicht bij elkaar zijn geplaatst. Op die manier kunnen ze de Casimirkrachten meten die op deze draden inwerken, op het moment dat ze supergeleidend worden.

18 juli 2018

Veni voor vier onderzoekers TNW

NWO heeft de Veni-laureaten voor 2018 bekendgemaakt. Daaronder zijn vier wetenschappers van de faculteit Technische Natuurwetenschappen: Jeremy Brown (RST), Zoltán Perkó (RST), Georgy Filonenko (ChemE) en Carlas Smith (ImPhys). De Veni’s zijn bedoeld om gepromoveerde onderzoekers gedurende drie jaar hun ideeën verder te laten ontwikkelen.

12 juli 2018

KWF protononderzoek voor Holland PTC

Zoltán Perkó (Radiation, Science & Technology) heeft samen met Mischa Hoogeman (projectleider Erasmus MC) en Martijn Eenink (Holland Protonen Therapie Centrum) een KWF-onderzoeksproject met de naam PEARL toegekend gekregen (PrEcision of proton therapy increased by Advanced Robustness analysis).

11 juli 2018

Gary Steele en Leo DiCarlo benoemd tot AvL-hoogleraar

06 juli 2018

Een waterstofsensor die werkt op kamertemperatuur

Onderzoekers van de TU Delft hebben een zeer gevoelige en veelzijdige waterstofsensor ontwikkeld die op kamertemperatuur werkt. De sensor is gemaakt van een dunne laag van een materiaal genaamd wolfraamtrioxide.

02 juli 2018

Cees Dekker verrast met Leermeesterprijs 2018

Op maandag 2 juli werd professor Cees Dekker, hoogleraar Moleculaire Biofysica bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW), verrast...

27 juni 2018

QuTech’s Menno Veldhorst op Innovators Under 35-lijst 2018 van MIT Technology Review

Menno Veldhorst staat dit jaar op de prestigieuze lijst van Innovators jonger dan 35 jaar van MIT Technology Review. Veldhorst brengt quantumcomputerchips een stap dichter bij door het mogelijk te maken dat ze op silicium worden geprint – dezelfde methode waarmee computerchips al tientallen jaren worden gemaakt. Vóór Veldhorst’s innovatie werd het onmogelijk geacht om bruikbare, op halfgeleiders gebaseerde quantumcircuits op silicium te maken die stabiel genoeg zouden zijn om berekeningen mee uit te voeren.

25 juni 2018

Bacteriën als levende fabriekjes voor de productie van antibiotica

Antibiotica doden bacteriën per definitie. Toch is het wetenschappers van de TU Delft nu gelukt om bacteriën zo aan te passen dat ze veelbelovende hoeveelheden van een eenvoudig carpabenem-antibioticum produceren. Carbapenems werken tegen een groot aantal bacteriën, en worden meestal pas ingezet wanneer andere antibiotica geen effect hebben. Op dit moment worden ze uitsluitend op synthetische wijze geproduceerd, maar dat is duur en slecht voor het milieu. Dit onderzoek wijst erop dat krachtige antibiotica op een biologische manier kunnen worden geproduceerd, door bacteriën in te zetten als ‘levende fabriekjes’.