Laatste nieuws

212 resultaten
rss

20 februari 2020

Met het geheugen van een bacterie de ontwikkeling van een tumor volgen

Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt hoe bepaalde eiwitten het geheugen van een bacterie up-to-date houden. Voor een bacterie is dat essentieel, want zijn geheugen beschermt hem tegen aanvallen van bacteriofagen, zijn natuurlijke vijand. Maar ook voor mensen is het bacteriële geheugen interessant. Het systeem kan namelijk worden omgebouwd tot ‘DNA-recorder’: een soort biologisch logboek dat bijhoudt wat er in een cel gebeurt, en waarin je bijvoorbeeld kunt teruglezen hoe een tumor zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. De eerste versies van zo’n DNA-recorder zijn al gebouwd, maar zijn inefficiënt en werken niet in menselijke cellen. De nieuwe fundamentele kennis over bacteriële geheugenvorming die het Delftse onderzoek heeft opgeleverd, kan worden gebruikt om de volgende generatie DNA-recorders te ontwikkelen.

19 februari 2020

Het evolutionaire nut van mobiliteit

Onderzoekers van AMOLF en Harvard hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat een verklaring biedt voor de coëxistentie van soorten. In Nature beschrijven ze vandaag hoe de competitie tussen 'bewegers' en 'groeiers' tot een evenwicht leidt waarbij beide typen bacteriën naast elkaar voortbestaan.

19 februari 2020

Cryo-chip overkomt obstakel voor grootschalige quantumcomputers

QuTech, een samenwerking van de TU Delft en TNO, heeft een belangrijke horde genomen op de weg naar een werkende, grootschalige quantumcomputer. Samen met Intel heeft QuTech een geïntegreerd circuit ontworpen en gefabriceerd dat bij extreem lage temperaturen werkt en qubits aan kan sturen.

29 januari 2020

Moleculaire machine trekt toxische eiwitaggregaten uit elkaar

Hoe halen cellen aan elkaar geklonterde eiwitten uit elkaar? Onderzoekers van AMOLF en de universiteit van Heidelberg laten zien dat de moleculaire chaperonne ClpB aan enkele eiwitketens trekt, en deze zo uit de klont haalt. Ze publiceren hun resultaten vandaag in Nature.

16 januari 2020

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

Eén van de meest fascinerende en belangrijke eigenschappen van levende cellen is hun vermogen tot zelforganisatie. Door met elkaar te praten kunnen cellen onder meer bepalen waar ze zich bevinden ten opzichte van elkaar, en of ze bepaalde genen uit of juist aan moeten zetten. Op deze manier zijn grote groepen cellen in staat om met elkaar samen te werken en zich te organiseren in allerlei soorten weefsels. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu software ontwikkeld die gesprekken tussen cellen kan voorspellen en visualiseren aan de hand van de betrokken moleculen.

14 januari 2020

Delfts onderzoek brengt nieuwe generatie batterijen dichterbij

Voor grootschalige introductie van elektrische auto’s is het belangrijk om veiligere batterijen met meer capaciteit te ontwikkelen vergeleken met de huidige Li-ion batterijen.

14 januari 2020

Betrouwbare en uiterst snelle quantumberekeningen met transistoren van germanium

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

11 januari 2020

J.B. Westerdijkprijs voor Timon Idema

Dr. Timon Idema (Bionanoscience) heeft tijdens het jaarlijkse Nieuwsjaarsontbijt van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen de prestigieuze J.B. Westerdijkprijs in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs voor zijn uitzonderlijke bijdragen aan het onderwijs, niet alleen bij TNW maar TU-breed.

19 december 2019

Yuli Nazarov ontvangt Humboldt Research Award

De Humboldt Foundation heeft besloten om professor Yuli Nazarov een Humboldt Research Award te geven. De stichting kent jaarlijks tot 100 van dergelijke awards toe, en nodigt de ontvangers ervan uit om gedurende een periode van maximaal een jaar samen te werken aan een langlopend onderzoeksproject met gespecialiseerde collega's van een onderzoeksinstelling in Duitsland.

10 december 2019

Gecombineerde techniek meet nanostructuren tien keer beter dan voorheen

Onderzoekers van Universiteit Leiden en de TU Delft hebben twee technieken die gebruikt worden om metingen te doen aan biomoleculen gecombineerd tot een techniek die tien keer zo gevoelig is. Met deze nieuwe methode hopen zij beter te kunnen meten hoe biomoleculen zijn opgebouwd.

Blijf op de hoogte


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.