Laatste nieuws

661 resultaten
rss

16 januari 2020

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

Eén van de meest fascinerende en belangrijke eigenschappen van levende cellen is hun vermogen tot zelforganisatie. Door met elkaar te praten kunnen cellen onder meer bepalen waar ze zich bevinden ten opzichte van elkaar, en of ze bepaalde genen uit of juist aan moeten zetten. Op deze manier zijn grote groepen cellen in staat om met elkaar samen te werken en zich te organiseren in allerlei soorten weefsels. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu software ontwikkeld die gesprekken tussen cellen kan voorspellen en visualiseren aan de hand van de betrokken moleculen.

14 januari 2020

Delfts onderzoek brengt nieuwe generatie batterijen dichterbij

Voor grootschalige introductie van elektrische auto’s is het belangrijk om veiligere batterijen met meer capaciteit te ontwikkelen vergeleken met de huidige Li-ion batterijen.

14 januari 2020

Betrouwbare en uiterst snelle quantumberekeningen met transistoren van germanium

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige quantumcomputer.

11 januari 2020

J.B. Westerdijkprijs voor Timon Idema

Dr. Timon Idema (Bionanoscience) heeft tijdens het jaarlijkse Nieuwsjaarsontbijt van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen de prestigieuze J.B. Westerdijkprijs in ontvangst genomen. Hij kreeg de prijs voor zijn uitzonderlijke bijdragen aan het onderwijs, niet alleen bij TNW maar TU-breed.

19 december 2019

Yuli Nazarov ontvangt Humboldt Research Award

De Humboldt Foundation heeft besloten om professor Yuli Nazarov een Humboldt Research Award te geven. De stichting kent jaarlijks tot 100 van dergelijke awards toe, en nodigt de ontvangers ervan uit om gedurende een periode van maximaal een jaar samen te werken aan een langlopend onderzoeksproject met gespecialiseerde collega's van een onderzoeksinstelling in Duitsland.

10 december 2019

Gecombineerde techniek meet nanostructuren tien keer beter dan voorheen

Onderzoekers van Universiteit Leiden en de TU Delft hebben twee technieken die gebruikt worden om metingen te doen aan biomoleculen gecombineerd tot een techniek die tien keer zo gevoelig is. Met deze nieuwe methode hopen zij beter te kunnen meten hoe biomoleculen zijn opgebouwd.

10 december 2019

Combinatie microscopietechnieken geeft twee keer scherper beeld

Onderzoekers van de TU Delft hebben twee bestaande technieken binnen de superresolutie-microscopie gecombineerd tot een nieuwe methode. Veel experts zagen het combineren van de technieken als iets dat technisch onmogelijk was. Met de nieuwe, gecombineerde methode kunnen onderzoekers de minuscule onderdelen van levende cellen beter dan ooit in beeld brengen. Dat kan onder meer leiden tot nieuwe inzichten in de gezondheidszorg.

09 december 2019

Een impuls voor protonentherapie onderzoek bij hoofd- hals kanker

05 december 2019

Jong Talent Prijzen voor studenten TNW

Elk jaar in november reikt de KHMV, het oudste “Geleerde Genootschap” in Nederland, de Jong Talent Prijzen uit. Studenten van technische en exacte opleidingen krijgen dan verschillende afstudeer- en aanmoedigingsprijzen. Een overzicht van de winnaars van TNW van dit jaar.

03 december 2019

Alle pilsgisten stammen af van één ‘oergist’

Pilsgist, het beroemde micro-organisme waar brouwers jaarlijks honderden miljarden liters pils en andere lagerbieren mee maken, is zo’n 500 jaar geleden ontstaan door een toevallige ontmoeting tussen twee gistsoorten. De giststammen waar tegenwoordig pils mee wordt gemaakt zijn allemaal terug te voeren tot dat moment. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft op basis van een uitgebreide DNA-analyse.

Blijf op de hoogte


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.