Laatste nieuws

645 resultaten
rss

16 januari 2019

Afscheidsinterview Freek Kapteijn

Als een van de meest geciteerde onderzoekers van de TU Delft en winnaar van de prestigieuze Hoogewerff Gouden Medaille is hoogleraar Freek Kapteijn een grote naam op het gebied van de katalyse en de chemische technologie. Na een lange en vruchtbare carrière, waarvan hij zo’n 26 jaar in Delft heeft doorgebracht, is hij nu officieel met pensioen.

16 januari 2019

Onderzoek om het lasproces voor de productie-industrie te verbeteren

Booglassen en additive manufacturing zijn enorm belangrijk voor het relatief goedkoop en snel fabriceren van grote metalen onderdelen. Nieuw onderzoek door een team van de Universiteit van Leicester, de Technische Universiteit Delft, Diamond Light Source, University College Dublin en TATA Steel Research UK heeft laten zien hoe dit proces kan worden geoptimaliseerd om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen. Een artikel met de bevindingen is onlangs gepubliceerd in Nature Communications.

14 januari 2019

Kobus Kuipers wint Physicaprijs 2019

De Physicaprijs 2019 is toegekend aan Kobus Kuipers, niet alleen een baanbrekend fysicus, maar ook iemand die zich sterk inzet voor outreach.

10 januari 2019

Chris Kleijn ontvangt J.B. Westerdijkprijs

Tijdens het Nieuwjaarsontbijt van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft decaan Lucas van Vliet de J.B. Westerdijkprijs uitgereikt.

19 december 2018

NWO grants collaborative Cryo-microscopy development by Hoogenboom (ImPhys) and Jakobi (BN)

NWO has announced that it has decided to fund the 810 k€ collaborative project CRYO3BEAMS led by Jacob Hoogenboom (ImPhys). The project, which further involves Arjen Jakobi (BN) and industrial partners Delmic and Demcon-Kryoz, is funded within the High-Tech Systems and Materials (HTSM) Topsector call.

17 december 2018

Eerste stap richting mogelijk alternatief antibiotica

Dankzij alumni van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en donateurs van het Universiteitsfonds hebben Stan Brouns en zijn team het prachtige bedrag van €144.248 mogen ontvangen ten behoeve van het bacteriofagenonderzoek.

13 december 2018

Acht onderzoekers TU Delft op lijst van Highly Cited Researchers

Onlangs is de lijst van Highly Cited Researchers gepubliceerd. Hierop zijn de namen van de meest geciteerde onderzoekers binnen een bepaald vakgebied te vinden. Dit jaar hebben maar liefst acht onderzoekers van onze universiteit de lijst gehaald.

13 december 2018

Recordaantal TSC-beurzen voor studenten Chemical Engineering

Zes talentvolle studenten van de master Chemical Engineering (CE) hebben dit jaar een Topsector Chemie-beurs binnengesleept. Het gaat om Elise Roelse (Nederland), Lale Yildiz (Turkije), Sebastian Tietjen (Duitsland), Emma Szoboszlai (Hongarije), Abinaya Arunachalam (India) en Laura Donk (Nederland). Nog nooit ontvingen zoveel CE-studenten een dergelijke beurs.

05 december 2018

Onderzoekers vinden mechanisme dat gene editing met CRISPR-Cas9 verstoort

Met de ontdekking van CRISPR-Cas9 is gene editing heel eenvoudig geworden. Helaas is sinds kort bekend dat het moleculaire gereedschap niet zo precies is als gedacht, en dat het ongewenste mutaties in het DNA van een cel kan veroorzaken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een mechanisme geïdentificeerd dat dergelijke mutaties veroorzaakt wanneer CRISPR-Cas9 op een verkeerde manier wordt ingezet. Inactieve genen kunnen hierbij tot uitdrukking komen, wat erg gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen een checklist gemaakt. Die helpt voorkomen dat het schadelijke mechanisme geactiveerd wordt en maakt genoombewerking met CRISPR-Cas9 veiliger.

05 december 2018

Nieuwe hoogleraar nanomechanica wil ‘zweven op nanoschaal’

Met nano-engineering willen we de kloof tussen nano wetenschap en concrete nanomechanische toepassingen overbruggen, zegt prof.dr. Peter Steeneken in zijn intreerede ‘Dynamica in de nanomechanica’ op vrijdag 7 december.

Blijf op de hoogte


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.