Laatste nieuws

190 resultaten
rss

01 december 2020

Delftse onderzoekers ontwikkelen sensor voor zuurstofverzadiging bij premature baby’s

Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. De zuurstofvoorziening in de hersenen is daarbij misschien wel het allerbelangrijkst. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt.

01 december 2020

Onderzoekers kijken diep in weefsel

Eén van de uitdagingen in de optische beeldvorming is het scherp in beeld brengen van het binnenste van weefsel. Met traditionele methoden kun je tot ongeveer een millimeter diepte kijken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld waarmee ze tot maar liefst vier keer zo diep kunnen gaan: tot zo’n vier millimeter. Vooral de gezondheidszorg kan in de toekomst van de nieuwe techniek profiteren.

28 november 2020

Graphene balloons to identify noble gases

New research by scientists from Delft University of Technology and the University of Duisburg-Essen uses the motion of atomically thin graphene to identify noble gases. These gases are chemically passive and do not react with other materials, which makes it challenging to detect them. The findings are reported in the journal Nature Communications.

26 november 2020

Van beeldvorming tot analyse: hoe Delmics nieuwe FAST-EM-systeem de elektronenmicroscopie verandert

Delmic is launching an automated ultra-fast system, FAST-EM, which uses 64 electron beams. Reliable and extremely fast, FAST-EM is aimed at imaging biological samples without the need to constantly babysit the machine.

26 november 2020

Marie-Eve Aubin-Tam wint Watermanprijs

Onderzoeker Marie-Eve Aubin-Tam van de afdeling Bionanoscience heeft dit jaar de H.I. Waterman Sustainability Award gewonnen. De voorzitter van de afdeling Bionanoscience, Marileen Dogterom, reikte de prijs op donderdag 26 november virtueel aan haar uit tijdens een online bijeenkomst.

12 november 2020

Onderzoekers creëren MRI-achtige techniek om magnetische golven in beeld te brengen

Een onderzoeksteam van de TU Delft, de Universiteit Leiden, de Tohoku Universiteit en het Max Planck Institute for the Structure and Dynamics of Matter heeft een nieuw type MRI-scanner ontwikkeld die golven in ultradunne magneten kan visualiseren. In tegenstelling tot elektrische stromen produceren deze zogenaamde 'spingolven' weinig warmte, waardoor ze veelbelovende signaaldragers zijn voor toekomstige groene ICT-toepassingen.

09 november 2020

Delftse formule brengt nieuwe milieuvriendelijke batterij dichterbij

Onderzoekers van de Chinese Academy of Sciences en de TU Delft hebben een methode ontwikkeld om de atomaire structuur van natrium-ionbatterijen te voorspellen. Tot nu toe was dat zelfs met de snelste supercomputers onmogelijk. De vinding kan het onderzoek naar na-ionbatterijen aanzienlijk versnellen. Daardoor kan dit type batterij een serieus alternatief worden voor de populaire Li-ionbatterijen die in onze smartphones, laptops en elektrische auto’s zitten. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science.

05 november 2020

Veertien Delftse onderzoekers ontvangen Veni

NWO heeft veertien veelbelovende jonge wetenschappers aan de TU Delft een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend.

04 november 2020

Vidi’s voor vier Delftse toponderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier Delftse wetenschappers een Vidi-financiering toegekend van EUR 800.000.

30 september 2020

Lucas van Vliet benoemd als decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI)

Blijf op de hoogte


Dit onderdeel wordt voor u geblokkeerd omdat het cookies bevat. Wilt u deze content (en anderen) alsnog bekijken? Door hier op te klikken geeft u alsnog toestemming voor het plaatsen van cookies.