Latest News
26 april 2018
Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in één

CRISPR-Cas9 heeft gene editing een stuk eenvoudiger gemaakt, en gaat er op termijn voor zorgen dat we erfelijke ziekten uit ons DNA kunnen schrijven.
20 april 2018
Onderzoekers creëren DNA-replicatie in een synthetische modelcel

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben samen met collega’s van de Autonome Universiteit van Madrid een kunstmatige DNA-blauwdruk gemaakt voor de replicatie van DNA in een celachtige structuur.
22 februari 2018
Lussen, lussen en nog eens lussen: zo wordt DNA georganiseerd

Wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft en EMBL Heidelberg hebben dit gefilmd hoe een enkel eiwitcomplex, condensin genaamd, een lus trekt in het DNA binnenin een cel. Ze beslechten daarmee een decennialang debat in de biologie.
07 februari 2018
Wiskunde verklaart waarom Crispr-Cas9 soms het verkeerde DNA knipt

De ontdekking van Crispr-Cas9 is voor de medische wetenschap van grote waarde geweest. Het heeft gene editing vele malen eenvoudiger gemaakt, en gaat er mogelijk zelfs voor zorgen dat we in de nabije toekomst erfelijke ziekten uit onze genen kunnen wissen. Met Crispr-Cas9 zijn we in staat om DNA in een cel open te knippen om gemuteerde genen te repareren, of om nieuwe stukken DNA op de geopende plek te plakken. In eerste instantie leek het systeem extreem nauwkeurig te zijn. Maar inmiddels is duidelijk dat Cas9 soms ook knipt in DNA-sequenties die lijken op de sequentie waar het eiwit naar op zoek is. Wetenschappers van de TU Delft hebben een model ontwikkeld dat verklaart waarom Cas9 de ene DNA-sequentie kapot knipt en de andere met rust laat.
01 februari 2018
Clive Brown van Oxford Nanopore op kickoff Bioengineering Institute
Op dinsdag 27 maart lanceert de TU Delft het Delft Bioengineering Institute. Hoofdspreker is Clive Brown, chief technology officer bij DNA sequencing-specialist Oxford Nanopore Technologies.
12 december 2017
Jetty van Ginkel wint NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs
De Delftse promovendus Jetty van Ginkel krijgt de NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs 2017. Ze ontvangt de prijs voor het valorisatiehoofdstuk in haar proefschrift getiteld 'Peptide Fingerprinting Using Single-Molecule Fluorescence'.
07 december 2017
Drie postdocs voor TNW door LEaDing Fellows-programma

In het kader van het LEaDing Fellows-postdocprogramma van de Europese Unie mag de faculteit Technische Natuurwetenschappen drie nieuwe postdocs begroeten: Aurora Dols Perez uit Spanje, Dowon Bae uit Zuid-Korea en Andrea Gutierrez uit Colombia.
14 november 2017
Delfts studententeam wint wereldwijde Synthetische Biologie competitie

Studenten van de TU Delft hebben de International Genetically Engineered Machine (iGEM) wedstrijd in Boston gewonnen. Het team presenteerde afgelopen week hun idee voor een methode die snel en ter plekke antibioticaresistentie in bacteriën in melkvee kan aantonen. Zo kan de boer de behandeling (in het geval van een resistente bacterie) mogelijk aanpassen en onnodig antibioticagebruik verminderen
26 oktober 2017
Identificatie van de werking van een nieuw soort antivirale geneesmiddelen kan de goedkeuring ervan versnellen

New research shows that a new class of antiviral drugs works by causing the virus' replication machinery to pause and backtrack, preventing the virus from efficiently replicating.
11 september 2017
Cees Dekker ontvangt Nanosmat Prize 2017
Prof. dr. Cees Dekker heeft op 11 september Parijs bezocht om de Nanosmat Prize 2017 in ontvangst te nemen.