News

28 juni 2022

7,4 miljoen euro voor onderzoek naar producten uit afvalwater

7,4 miljoen euro voor onderzoek naar producten uit afvalwater

Douchen, schoonmaken, toilet spoelen, industriële productie; allemaal processen waarbij veel water wordt gebruikt. Maar wat gebeurt er met het vuil in het water, met alles wat wordt weggespoeld en samen met het water in het riool verdwijnt?

26 april 2022

ERC Advanced Grant voor chemische droomreacties met enzymen

ERC Advanced Grant voor chemische droomreacties met enzymen

Een van de grote maatschappelijke uitdagingen van nu is dat de chemische industrie nog altijd aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen verbruikt. “Dit is een wereldwijd probleem van de meeste, zo niet alle chemische stoffen die fabrieken nu produceren”, aldus onderzoeker Frank Hollmann. Hij heeft een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de Europese Unie gekregen om dit probleem in de komende vijf jaar aan te pakken, door enzymen als katalysator voor chemische reacties te ontwikkelen.

15 april 2022

Nationaal Groeifonds financiert Cellulaire Agricultuur

Nationaal Groeifonds financiert Cellulaire Agricultuur

Het Nationaal Groeifonds van het kabinet kent een voorwaardelijke financiering van 60 miljoen euro toe aan het Cellulaire Agricultuur consortium, dat als doel heeft om eiwitrijk voedsel uit gecultiveerde cellen te produceren en meer op de kaart te zetten. De TU Delft is een van de grondleggers van het consortium, met onderzoeker Marcel Ottens als trekker van de onderzoekswerklijn. De TU Delft vormt samen met de bedrijven PlanetBio, DSM, Meatable, CE Delft en anderen een Delftse hub voor dit nieuwe werkveld.

24 februari 2022

Mark van Loosdrecht wint Novozymes Prijs voor 25 jaar revolutionaire afvalwaterzuivering

Mark van Loosdrecht wint Novozymes Prijs voor 25 jaar revolutionaire afvalwaterzuivering

De ontwikkeling van nieuwe technologieën voor biologische afvalwaterbehandeling zetten onze kijk op afvalwater op zijn kop. Microbioloog Mark van Loosdrecht ontvangt de 2022 Novozymes Prijs voor zijn pionierswerk in het kopiëren en hergebruiken van de mechanismen van de natuur in afvalwaterbehandeling en bij het terugwinnen van grondstoffen. Van Loosdrecht: "Afvalwaterzuivering wordt goed zakendoen in de toekomst."

23 december 2021

Supersnelle techniek meet heem-enzymreactie terwijl het gebeurt

Supersnelle techniek meet heem-enzymreactie terwijl het gebeurt

Onderzoekers van de TU Delft hebben een onverwacht nieuw enzymintermediair aan het werk gevonden in enzymen die heem bevatten, een cofactor die van vitaal belang is voor veel processen in ons lichaam zoals het afbreken van gifstoffen in de lever. De onderzoekers maakten gebruik van nieuwe, snelle technieken, die minder invasief zijn dan bestaande methoden. De resultaten, gepubliceerd in ACS Catalysis, vergroten ons inzicht in heemeiwitten en enzymen en hoe ze kunnen worden ontwikkeld.

25 november 2021

BEI Best MSc Graduate 2021: Alicia Rodríguez Molina!

27 oktober 2021

Kunstleer uit afvalwaterstromen

Kunstleer uit afvalwaterstromen

Leer is een sterk product, maar staat ter discussie omdat het gemaakt is van dierenhuiden en het productieproces belastend is voor het milieu. Het studententeam WaterSkins van de TU Delft komt met een zeer duurzaam alternatief: kunstleer uit afvalwaterstromen.

06 augustus 2021

Nieuwe gistsoort kan biotechnologie verduurzamen

Nieuwe gistsoort kan biotechnologie verduurzamen

Normaal gesproken hebben gisten zuurstof nodig om zich te delen. Maar onderzoekers van de TU Delft zijn nu op een heel bijzondere gistsoort gestuit, die in staat is om snel te groeien zonder zuurstof. Hoe? Door een essentieel onderdeel van de normale gistcel door een surrogaat-molecuul te vervangen. In theorie kan deze ontdekking de industriële productie van bijvoorbeeld bier en biobrandstoffen door gisten duurzamer en efficiënter maken. De resultaten uit deze studie zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

30 april 2021

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft 3D-printing gebruikt om van algen een nieuw, levend en milieuvriendelijk materiaal te maken met veel mogelijke toepassingen.

07 april 2021

Met moleculaire zeefjes de smaak van alcoholvrij bier aanpassen

Met moleculaire zeefjes de smaak van alcoholvrij bier aanpassen

Onderzoeker Deborah Gernat heeft, in samenwerking met Heineken, een nieuwe methode gecreëerd om de smaak van alcoholvrij bier verder te ontwikkelen. Met de techniek, die gebaseerd is op moleculaire zeefjes, krijgen brouwers een nieuw gereedschap in handen om de smaak van alcoholvrij bier dichter bij die van normaal bier te brengen. De eerste tests toonden aan dat de zoetige ‘wortsmaak’ die alcoholvrij bier nu vaak kenmerkt ermee kan worden teruggedrongen. Op 9 april promoveert Deborah Gernat op dit onderwerp aan de TU Delft.

/* */